Előd
5 °C
11 °C

Százmilliós megbízás Medgyessy tolmácsának

2003.04.12. 18:58
Százmillió forint értékben kapott fordítási megbízásokat a Miniszterelnöki Hivataltól Medgyessy Péter személyi tolmácsának cége - értesült a Népszabadság. A megbízásokat a cég meghívásos közbeszerzési eléjárásban nyerte el, valódi verseny nélkül. A többi meghívott ugyanis nem felelt meg a kiírás követelményeinek. A Miniszterelnöki Hivatal szerint az eljárás jogszerű volt.
Valódi verseny nélkül nyert százmillió forintos megbízást a Miniszterelnöki Hivataltól a Bereczky, Paller és Társai Fordító és Szolgáltató Bt. - értesült a Népszabadság. A Medgyessy Péter miniszterelnökkel nyolc éve munkakapcsolatban álló Bereczky Tamás vállalkozása előbb novemberben 4 200, majd márciusban 10 000 oldal lefordítására kapott megbízást meghívásos közbeszerzési pályázaton.

A kiírásnak nem megfelelő meghívottak

A közbeszerzés zárt lebonyolítását a Miniszterelnöki Hivatal a fordítások sürgősségével indokolta. A Népszabadság információi szerint mindkét esetben Bereczky vállalkozása volt az egyetlen cég, mely érvényes pályázatot adott be. A többi hét meghívott vállalkozás eleve nem felelt meg a kiírás követelményeinek, mivel nem voltak tagjai a Magyar Fordítóirodák Egyesületének (MFE).

Nem kívántak válaszolni

A Miniszterelnöki Hivatal nem kívánt választ adni a Népszabadság kérdésére, hogy milyen alapon választották ki Bereczkyék versenytársául a kislétszámú és a kiírásnak nem is megfelelő cégeket, valamint hogy miért kötötték az indulást MFE-tagsághoz, ha a szervezetnek csak 26 tagja van, szemben a sokkal nagyobb létszámú fordítói kamarával.

Bereczky szerint cége alkalmasságát egyébként bizonyítja, hogy a munkát határidőre elvégezték, és nem költötték el a teljes százmilliós keretösszeget. A cégvezető azt már nem árulta el a napilapnak, mekkora összeget számláztak a munkáért. Bereczky megerősítette, hogy Medgyessy Péter mellett lát el tolmácsi feladatokat.

A MeH szerint jogszerű volt az eljárás
A nemzeti fejlesztési terv fordítására a Miniszterelnöki Hivatal jogszerű közbeszerzési eljárás keretében kötött szerződést a Bereczky, Paller és Társai Fordító és Szolgáltató Bt.-vel - tájékoztatta a Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások Hivatala közleményben az MTI-t szombaton. A tájékoztatás szerint a megbízás értéke 2002-ben 29 millió forint, 2003-ban pedig 60 millió forint keretösszeg volt, amelynek kifizetése részletekben, a lefordított oldalak száma alapján történik. A gyorsított eljárást az tette szükségessé, hogy a nemzeti fejlesztési terv - 2002 decemberében készült el, és azt azonnal be kellett nyújtani az Európai Bizottságnak angol nyelven. A közlés szerint a tenderre négy céget hívtak meg, amelyek mindegyike referenciával és tapasztalattal rendelkezett a témában. A nyertes fordítóirodát a legalacsonyabb összegű ajánlat alapján választotta ki a MeH. Az irodában dolgozó tolmácsok referenciái között a rendszerváltozás óta minden magyar kormány, több miniszterelnökkel való közös munka és uniós intézmények is szerepelnek. A jogszerűen lefolytatott eljárást a közbeszerzési tanács elfogadta - derül ki a tájékoztatásból. A közlemény szerint a MeH-nek nincs információja arról, hogy az eredményt bárki is jogi úton megtámadta volna.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Hétvége Sopronban!

Tómalom Fürdő, Tűztorony, Karmelita kolostor, és még számos látnivaló várja Sopronban.