Natália
-3 °C
8 °C

Kitoloncolás közben meghalt egy kameruni menekült

2000.12.21. 16:46
Kitoloncolása közben meghalt a Ferihegyi repülőtéren egy kameruni menekült fiatalember. Bár a hivatalos álláspont szerint nincs idegenkezűségre utaló nyom, a Magyar Helsinki Bizottság feljelentést tett az ügyben bűncselekmény alapos gyanúja miatt.
A kameruni származású Ebune Christian Ekole két évvel ezelőtt érkezett Magyarországra jugoszláv embercsempészek közreműködésével. Magyarországra érkezve azonnal menedékjogért folyamodott. Politikai meggyőződése miatt üldözték hazájában, amit dokumentumokkal tudott bizonyítani. A menedékjog-kérelmet a hatóságok elutasították. Erről a Népszabadság számolt be.

,,Több mint gyanús"

,,A természetes halál több mint gyanús. A kommandósok nem szolid figurák. Valószínűleg meg akarták mutatni, hogy ki az úr a házban... Hát sikerült" - nyilatkozta lapunknak a feljelentést megszövegező Somogyi János ügyvéd, a Helsinki Bizottság Emberi Jogi Tanácsadó Irodájának vezetője. ,,Alapos a gyanú, hogy bűncselekmény áldozata lett a harmincéves fiatalember. Tudomásunk szerint tökéletes egészségnek örvendett" - tette még hozzá.

Az előzetes orvos szakértői vélemények szerint az elhunyt szívének két pitvara között lyuk tátongott. Keveredett a használt vér a friss, oxigénben gazdag vérrel. A korábban elvégzett orvosi vizsgálatok azonban semmi ilyen jellegű egészségkárosodást nem mutattak. ,,Mintegy 190 magas, száztíz kilogrammos profi ökölvívóhoz hasonló fizikumú fiatalemberről beszélünk, aki kicsattant az egészségtől" - mondta el az Indexnek Zeke László ügyvéd, aki a Helsinki Bizottság megbízásából vállalta a kameruni menekült férfi jogi képviseletét.

A jelentések szerint a fiatalembert megbilincselték, majd bevitték egy elhagyatott folyosóra a repülőtéren, hogy ,,ne zavarja az utasokat", ahol meghalt. ,,Valamilyen intézkedési hiba biztosan történt, hiszen a kiutasítás nem lepte meg a menekült kamerunit. Nyugodtan vette tudomásul, és kívülről tervezte folytatni a magyar menedékjogért vívott harcát" - informált továbbá Zeke.

Szakértői vélemény januárra

Az ügyvéd elmondása szerint Ekole nem tiltakozott. Valami más ellen tiltakozhatott, mikor kikísérték az elhagyatott folyosóra, ahol aztán ,,rosszul lett". A feljelentést megtevő Helsinki Bizottság ügyvédei abban bíznak, hogy a repülőtéri kamerák rögzítették az esetet. Mint azonban sejtették velük, a filmek akár államtitok kategóriába is eshetnek. A végleges szakértői vélemények január közepére várhatóak.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.