Mária
-6 °C
2 °C

A bíróságon vallott Torgyán József

2006.02.07. 17:58
Az FTC reklámszerződéseivel és Szabai Béla volt államtitkár, jelenleg vádlott utazásaival kapcsolatban kellett tanúként vallomást tennie Torgyán Józsefnek a bíróságon. Az egykori agrárminiszter állítja, ő csak elvi irányítást végzett, és beosztottai elsőosztályú utazásait tiltó rendeletről sem tudott.

Tanúként hallgatta meg kedden a bíróság Torgyán József volt földművelésügyi minisztert Szabadi Béla és társainak büntetőperében. Az Orbán-kormány minisztere vallomásában többször hangsúlyozta, hogy szerinte egykori politikai államtitkára nem követett el törvénysértést.

Torgyán kijelentette, hogy ő maga miniszterként minden esetben csak az elvi irányítást végezte, gazdasági, pénzügyi döntésekben nem vett részt. A volt agrárminisztert a minisztérium, valamint a tárca tulajdonába tartozó társaságok működéséről kérdezték. Nyilatkoznia kellett az Oroszországba irányuló kukoricaexportról, államtitkárainak külföldi útjairól, valamint a Ferencvárosi Torna Club és az Agrárinnovációs Kht. minisztersége alatti működéséről egyaránt.

Huszonhárom vagyon elleni bűncselekmény

Szabadi Béla, az FVM egykori politikai államtitkára ellen 2002. február elsején emelt vádat a Fővárosi Főügyészség 23 vagyon elleni bűncselekmény alapos gyanúja miatt, melyek az ügyészség szerint összesen több mint egymilliárd forint kárt okoztak. A vádpontok jórészt két ügycsoporthoz: az FTC reklámszerződéseihez és az államtitkár utazásaihoz kapcsolódnak.

Szabadi Béla külföldi útjaival kapcsolatban a bírónő egy 1997-es kormányrendeletet idézve azt hangsúlyozta, hogy az államtitkároknak nem jár első osztályú repülőjegy külföldi útjaik során. Torgyán József szerint minisztersége idején kivétel nélkül minden államtitkár a legjobb helyre szóló jegyekkel utazott. "Ha tudtam volna erről a rendeletről, akkor én kezdeményeztem volna ennek megváltoztatását a magyar köztársaság kormányában" - jelentette ki.

A Szabadi-perben előreláthatólag őszre várható ítélet.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.