Ágnes
-13 °C
0 °C

Török Gábor: Orbán demokrata, népszavazási javaslata feszültséglevezető

2006.10.23. 19:19
Az alkotmányos korlátok miatt nehéz lesz úgy megírni a konkrét kérdéseket, hogy eredményesen lehessen föltenni azokat népszavazásra, mondja Török Gábor. A politológus ezzel együtt több szempontból is jó ötletnek tartja Orbán Viktor legújabb kezdeményezését.

Orbán Viktor demokrata, nem konfliktuskereső beszédet tartott október 23-án délután az Astoriánál, értékelte az Indexnek az eseményt Török Gábor politológus, a Vision Consulting igazgatója. Hogy ennek az az oka, hogy megijedt az esetleg bekövetkezhető erőszakos cselekedetekről, vagy az, hogy az ellenzék vezére őszinte demokrata, nem lényeges, mondta kérésünkre Török. Egy politikust a tettei szerint kell megítélni, tette hozzá. A lényeg, hogy a Fidesz-elnök határozottan a demokratikus kereteken belül kíván maradni. Fontos volt például az a mondata, amely arra hívta fel a figyelmet, hogy a jó célt sem szabad rossz eszközökkel elérni. Ez alighanem a Fidesz-tábornak szólt, véli az elemző.

A népszavazási javaslat több szempontból is kiválóan megfelel Orbán céljainak. Segítségével úgy lehet lecsengetni a mindennapos Kossuth téri demonstrációs hullámot, hogy egyben tovább is görgetik azt. A híveket nem kell hazaküldeni, tétlenségre kérni. Sőt, a népszavazás kiírásához szükséges aláírások gyűjtése (legalább kétszázezer kell belőlük) az aktivistáknak feladatot, a politikusoknak, elemzőknek, a sajtónak témát ad hónapokon keresztül. Közben hetente lehet jelenteni, hol tart a gyűjtés. A referendum ugyanakkor vitán felül békés, demokratikus, alkotmányos eszköz, ellenfeleik nem vádolhatják Orbánékat azzal, hogy az utcára viszik a politikát.

Miről nem lehet népszavazást tartani?
Nem lehet országos népszavazást tartani:
a) költségvetésről, a költségvetés végrehajtásáról, a központi adónemekről és illetékekről, a vámokról, valamint a helyi adók központi feltételeiről szóló törvények tartalmáról,
b) hatályos nemzetközi szerződésből eredő kötelezettségekről, illetve az e kötelezettségeket tartalmazó törvények tartalmáról,
c) az Alkotmány népszavazásról, népi kezdeményezésről szóló rendelkezéseiről,
d) az Országgyűlés hatáskörébe tartozó személyi és szervezetalakítási (-átalakítási, -megszüntetési) kérdésekről,
e) az Országgyűlés feloszlásáról,
f) a Kormány programjáról,
g) hadiállapot kinyilvánításáról, rendkívüli állapot és szükségállapot kihirdetéséről,
h) a fegyveres erők külföldi vagy országon belüli alkalmazásáról,
i) a helyi önkormányzat képviselő-testületének feloszlatásáról,
j) a közkegyelem gyakorlásáról.

(A Magyar Köztársaság alkotmánya, 28/C. §, (5.) bekezdés)

A folyamat akár az egész országnak is hasznos lehet, mondta Török, hiszen eddig elmaradt a reformjavaslatok, az ország jelenlegi helyzetéből kivezető út alapos megvitatása, a népszavazási kérdések kapcsán pedig végre sor kerülhet erre.

Nem lesz persze könnyű megfogalmazni a konkrét kérdéseket, amelyekről még egy szót sem hallhattunk. Orbán csupán a témákat jelölte meg: tandíj, egészségügy, föld, nyugdíj, demokratikus garanciák. A magyar alkotmány 28/C. paragrafusának (5.) bekezdése szigorúan tiltja, hogy bizonyos kérdésekben népszavazást írjanak ki. Az Orbán-javaslatoknál bizonyára az a tiltás hozza a legerősebb korlátot, amely a költségvetésről, a költségvetés végrehajtásáról, a központi adónemekről szóló törvények tartalmáról tiltja a népszavazást. Az alaptörvény megfogalmazása persze értelmezésre szorul, az Országos Választási Bizottságnak és ha valaki hozzá fordul, az Alkotmánybíróságnak kell majd mérlegelnie, hogy az adott kérdések megfelelőek-e. Török Gábor az eddigi tapasztalatok alapján úgy véli, ha elég ügyesek a Fidesz jogászai, ki tudják találni úgy a kérdéseket, hogy azok megfelelőnek bizonyuljanak.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!