Hajnalka
0 °C
14 °C

Taktikai játék a szavazatokkal

2005.06.06. 17:55
Minden korábbinál kiszámíthatatlanabbnak tartja a hétfői köztársaságielnök-választás első fordulója után kialakult helyzetet Török Gábor politológus. Török szerint a taktikázás következtében egyre nagyobb nyomás nehezedik a hezitáló SZDSZ-es vagy független képviselőkre. Stumpf István szerint a végeredmény minősíti majd a Fidesz hétfői váratlan távolmaradását.

Török Gábor politológus szerint a Fidesz világossá tette, hogy az elnökválasztás a pártok számára tényleg nem jelent többet egyszerű taktikai-hatalmi játéknál. Török Gábor az MTI érdeklődésére úgy vélekedett, hogy a Fidesz lépése - bár taktikailag akár ügyesnek is nevezhető - az alkotmányosság szellemével ellentétes, jelöltjükhöz, Sólyom Lászlóhoz méltatlan, kommunikációs szempontból pedig nem könnyen védhető, magyarázható a széles nyilvánosság előtt.

Felesleges taktikázás, méltatlan eljárás

Török Gábor ennek alapján arra a következtetésre jutott, hogy "mindent összevetve felesleges taktikázásnak és méltatlan eljárásnak tűnik" a Fidesz magatartása. A szakértő úgy vélekedik, hogy a legnagyobb ellenzéki párt szokatlan lépése csak taktikailag érthető és értelmezhető. A "hosszú frakcióüléssel" egyrészt tesztelhették, hogy rajtuk kívül pontosan hányan szavaznak - különösen a függetlenek és az MDF részéről - Szili Katalinra, másrészt pedig olyan helyzetbe hozták így az "első fordulós győztes" házelnököt, amely szinte lehetetlenné teszi a visszalépését.

Török Gábor szerint a végeredmény alapján minden korábbinál kiszámíthatatlanabbnak látszik a keddi harmadik forduló. Nem lehet tudni, hogy az érvénytelen szavazatok vagy a Szili Katalinra adott ellenzéki voksok mögött valós vagy félrevezető szándék húzódik-e meg. Az első forduló után minden, akár a szavazategyenlőség is, elképzelhető.

Úgy tűnik, hogy legfeljebb egy-két szavazat dönthet egyik vagy másik irányba. Mindez felerősítheti a hezitáló SZDSZ-es vagy független politikusokra erősödő - külső és belső - nyomást, hiszen a döntés végső soron az ő kezükben van. Ha az SZDSZ 19 képviselője továbbra sem vesz részt a szavazásban, és az ellenzék képes egységesen fellépni a harmadik fordulóban, Sólyom László nyerhet - ellenkező esetben azonban Szili Katalin futhat be.

Tiszta vizet a pohárba

Stumpf István politológus szerint a Fidesz-frakció azért nem vett részt a köztársaságielnök-választás első fordulójában, mert tiszta vizet akart önteni a pohárba, fel akarta mérni, milyen támogatás áll Szili Katalin mögött. A szakértő azt mondta, "elég furcsa" híresztelések voltak a szavazás előtt, háttéralkukról, arról, hogy kormánypárti oldalról esetleg ellenzéki szavazókat próbálnak átcsábítani magukhoz.

Az világossá vált, nem az ellenzék van abban a helyzetben, hogy eldöntse a köztársasági elnöki pozíció sorsát. Mivel a koalíciós pártok egymás között sem tudnak dűlőre jutni, az ellenzék nem akart ehhez asszisztálni, ezért "megadja a lehetőséget, hogy az első fordulóban tisztán lehessen látni" - mondta a politológus. Stumpf István szerint ez az egyetlen értelmezhető magatartás a Fidesz részéről, az ellenzék az esti jelölésig az eredmények fényében meghatározhatja magatartását.

Arra a kérdésre, hogy etikusan járt-e el a Fidesz az első fordulóban a szavazástól való távol maradással, azt mondta, nyilván lesznek majd bírálók, akik szerint a Fidesz cserben hagyta jelöltjét, de az ellenzék magatartása érthető, és a végeredmény minősíti majd a folyamatot. Stumpf István nem tartja elképzelhetetlennek, hogy új jelölt neve is felmerül, az MSZP és az SZDSZ mégis csak megállapodik és közös jelöltet talál.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.