Árpád
-1 °C
9 °C

Majtényi vizsgálja az augusztus 20-ai titkolózást

2000.08.25. 12:44
Vizsgálatot indított Majtényi László adatvédelmi biztos annak megállapítására, eltitkolhatja-e 2001. szeptemberéig - az ÁSZ vizsgálat befejeztéig - a millenniumi augusztus 20-ai ünnepségek részletes költségeit a Miniszterelnöki Hivatal Országimázs Központja. Tóth István Zoltán, a rendezvényeket szervező iroda vezetője a sajtó érdeklődését azzal hárította el az ünnepségekről rendezett három sajtótájékoztatóján is, hogy nekik az Állami Számvevőszéknek kell elszámolniuk, nem pedig az újságíróknak. Így csupán annyit közölt: az összkiadás 765 millió forint volt. A beadványt megfogalmazó újságíró a sajtótörvényre, és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvényre hivatkozva kérte Majtényi állásfoglalását.
A Világgazdaság szerkesztősége megelégelte a millenniumi augusztus 20-ai állami ünnepségek költségei körüli titkolózást és beadvánnyal fordult Majtényi László adatvédelmi biztoshoz. Bak Mihály, a lap munkatársa az Indexnek azt nyilatkozta: a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról rendelkező törvény alapján kötelessége lenne az Országimázs Központnak közölnie a részletes költségeket. A sajtótörvény szintén tájékoztatási kötelezettséget ír elő az állami hivataloknak. Ha egy közérdekű adatot birtokol egy szerv, azt kötelessége közölnie, a törvények szerint nincs arra lehetősége, hogy eltitkolja azt - vélekedett a Világgazdaság munkatársa.

Majtényi László adatvédelmi biztos az Indexet arról tájékoztatta, a beadvány alapján megvizsgálja: jogszerű-e az Országimázs Központ eljárárása. Majtényi egyelőre nem tudja, mikorra végez vizsgálatával, mert meg kell ismernie, mi alapján nem közli az adatokat a hivatal. Amint arról korábban már beszámoltunk: Tóth István Zoltán az Országimázs Központ vezetője először arra hivatkozva tagadta meg a részletes költségek nyilvánosságra hozatalát, hogy "nagymamánk se közli karácsony este az ünnepi bejgli árát", márpedig a millenniumi ünnepség épp olyan ajándék a lakosságnak, mint a karácsonyi édesség a családnak.

Tóth István Zoltán
Tóth István Zoltán mindenestre első sajtótájékoztatóján az Index külön kérésére ígéretet tett arra: kiszámoltatja, külön-külön mennyibe került a debreceni, a tihanyi és a budapesti ünnepi program. Két nappal később azonban már azt közölte: csak az Állami Számvevőszéknek hajlandóak elszámolni, mert a törvény szerint az ÁSZ-nak kell számot adniuk, nem pedig a sajtónak. Tóth az ünnepi költségekkel kapcsolatosan három adatot hozott nyilvánosságra az összköltségeken kívül: elismerte, hogy körülbelül 150 millióba került a tűzijátékkal egybekötött fényshow, személyenként háromezer forintba került a sajtótájékoztatók utáni fogadás, illetve hogy a Happy End Kft. húsz százalékos vállalkozói díjért vállalta az ünnepségek lebonyolítását.

A Fidesz választási kampányát is szervező vállalkozás 1999-ben, közbeszerzési pályázaton nyerte el az állami ünnepségek megszervezésének jogát. A cég havi hárommillió forintos átalánydíjért dolgozik, de minden konkrét szervezési munkáért külön fizetnek nekik. Az augusztus 20-ai ünnepségek költségeiből például hozzávetőlegesen 200 millió forintot használt fel a Happy End. Ebből finanszírozta az egyes helyszínek programjait. Borókai Gábor kormányszóvívő az Index kérdésére kedden azt ígérte: még az idén meglesz a Happy End elszámolása.

Az Index megpróbálta kideríteni: ha Majtényi László az adatok kiadását indítványozná vizsgálatának végeztével, közölnék-e az adatokat, ám sem Borókai Gábort, sem pedig Tóth István Zoltán nem lehetett elérni többszöri próbálkozás ellenére sem.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!