Melinda, Vivien
2 °C
8 °C

A Fidesz bizottsággal vizsgáltatná a 20-ai katasztrófa felelőseit

2006.08.27. 16:56
Fidesz parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi az augusztus 20-ai tömegszerencsétlenség okainak kivizsgálására, jelentette be a Fidesz frakcióvezetője vasárnap.

Navracsics Tibor és Lázár János (a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke) közösen tartott sajtótájékoztatójukon mondták el, hogy szándékaik szerint a javaslatot még hétfőn benyújtják az Országgyűlésnek.

"Egy ellenzéki pártnak nincsen más lehetősége, mint parlamenti eszközökhöz nyúlni. (...) Mi a magunk részéről, Lázár Jánossal (...) vizsgálóbizottság felállítását indítványozzuk az augusztus 20-i tragédiával kapcsolatban" - fogalmazott Navracsics. A javaslatot egyébként hétfőn benyújtják a Parlamentnek.

Lázár János elmondása szerint a vizsgálóbizottság - amely paritásos testület lenne - célja a kormányzati felelősség vizsgálata, és nem a politikai felelős megnevezése. "Mi nem politikai felelőst, hanem kormányzati felelőst keresünk a vizsgálat eredményeképpen". Hozzátette azt is, hogy "ennek a vizsgáló bizottságnak egyetlen egy célja van, a (...) halálos tömegszerencsétlenség okainak felderítése, kormányzati felelős megtalálása.

A Fidesz szándékai szerint a parlamenti bizottság vizsgálná azt is, hogy az ilyen rendezvények megszervezésére vonatkozó jogszabályok alapján kinek milyen felelőssége, kötelezettsége van; megfelelőek-e a vonatkozó jogszabályok. A parlamenti bizottság áttekintené azt is, hogy a Miniszterelnöki Hivatalban folytatott vizsgálat hogyan hozta az ismert eredményt.

Lázár János a kormányzat felelősségével kapcsolatban közölte: van egy 2005. június 6-án elfogadott kormányhatározat, amely "három állami ünnepségnek - március 15-i, augusztus 20-i, október 23-i - a fő felelősévé a Magyar Köztársaság kormánya, mint szervező, Szilvásy Györgyöt, a mai kancelláriaminisztert teszi meg".

Az augusztus 20-i állami ünnepségek részeként az egy-másfél millió embert vonzó esti tűzijáték alatt keletkezett hirtelen vihar öt ember életét követelte és csaknem ötszázan megsérültek.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.