Előd
5 °C
11 °C

Vezetékes Skodák járják Szeged utcáit

2001.09.10. 15:21
Kapcsolódó cikkek (1)
Már forgalomba helyezték azt az alacsonypadlós Skoda trolibuszt, amelyet egy közbeszerzési eljárás keretében vásároltak meg Szegeden. A 118 millió forintos beruházás további hat olyan felújított trolira is kiterjedt, amelyek több mint tíz évig szállították az utasokat Csehországban. A városnak nem volt pénze új járművekre, de a 15-20 éves orosz trolik cseréjét meg kellett oldani.
Korántsem meglepő, hogy a Skodáról egyeseknek nem feltétlenül egy személyautó jut az eszébe. Több mint öt éve ugyanis Skoda trolibuszok is szállítják az utasokat Szegeden. Szélpál Gábor, a Szegedi Közlekedési Kft. marketingosztályának vezetője az Indexnek elmondta: az elmúlt évek tapasztalata alapján újra ilyen típusú, de használt járművek beszerzése mellett döntöttek. A közbeszerzési eljárás nyertese 118 millió forintért szállít hét szóló (nem csuklós) trolit, amelyből egy alacsonypadlós.

Több mint tízéves buszok

Skoda 21 Tr, még a cseheknél
A Csehországban futott járművek felújítva kerülnek ki az utcákra. Többségük több mint tízéves, egyedül az alacsonypadlós busz mondható a két évvel ezelőtti gyártásával újnak. Jelenleg negyvenöt troli van forgalomban, amelyeknek majdnem a fele orosz Ziu. Ezek már 15-20 évesek, és megérettek a cserére. A most megvásárolt alacsonypadlós Skoda 21 Tr már szállítja az utasokat, a többit az év végéig folyamatosan helyezik üzembe.

A szegedi önkormányzat jól döntött, hogy ennyi pénzből ezeket a buszokat vásárolta meg - vélik szakmai körökben. A Skodák viszonylag korszerűnek mondhatók, és tízéves koruk még nem korántsem jelent öregséget. A városnak nem volt lehetősége arra, hogy új trolikat szerezzen be, mégis óriási előrehaladás számukra, hogy a kiöregedett Ziukat részben lecserélhetik. Ellenkező esetben a felújításukra kell költeni, amely szintén rengeteg pénzt emésztett volna fel.

Kétharmadnyi áramot fogyasztanak

A legfeljebb ötven kilométeres sebességre képes Skoda buszok harminchárom ülőhellyel és negyven állóhellyel várják az utasokat. A fogyasztásuk orosz társaihoz képest harminc százalékkal kevesebb, így az üzemeltetésnél némi megtakarítást is elérhetnek majd velük.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.