Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Titkolja a kormány a titoktörvény változtatását

2006.10.31. 14:34
Kapcsolódó cikkek (1)
Továbbra is homályos, a kormány mit szeretne változtatni a titoktörvényen, amelyről még a koalíciós pártok előtt is titkolóznak.

Egyértelműbb és világosabb lesz az országgyűlés elé jövőre kerülő új titoktörvény, amelyről jelenleg is egyeztetnek a kormánypártok, közölte Szilvásy György kancelláriaminiszter. Mint tegnap a Népszabadság beszámolt róla, a tervezettről a kormánypártok megegyezés közelébe jutottak, ugyanakkor az Indexnek ezt egyetlen kompetens képviselő sem erősítette meg, sőt az SZDSZ két prominense is megakadt tárgyalásokról számolt be.

A kormányzat szerint a törvényjavaslat az európai uniós szabályozáshoz közelítené a magyart, de részleteket ő sem közölt, csupán azt mondta, az egyeztetések jelenleg is folynak. Az előterjesztést a jövő évben nyújtják be az Országgyűlésnek, mert az idei törvényalkotási programba nem fér bele. A miniszter elmondta azt is, hogy a Népszabadság hétfői számában közöltek egy régebbi állapotot tükröznek.

Súlyos szankciók a titoksértőknek

A Népszabadságban valamennyire részletezett új titoktörvény az újságírókat ugyan mentesítené a börtönbüntetéstől, ha gondatlanságból államtitkokat hoznának napvilágra, de pénzbüntetést vagy közmunkát továbbra is kiszabhatnának. A kiszivárogtató viszont börtönt kaphatna.

A kormányzati tervekről a lapnak kiszivárogtatott hírek szerint a "olyan tágra szabnák a védendő információk körét, hogy abban a költségvetés tervezésére, a gazdaságpolitika átalakítására, az EU-támogatások felhasználására vonatkozó adatok mellett szinte valamennyi, a nemzetközi kapcsolatainkkal összefüggő adat és elemzés is jól elfér". Kizárnák a nyilvános adatok köréből a közpénzből készített tanulmányokat is. Jogvédők a tervezet előkészítésének módját és annak tartalmát elfogadhatatlanak tartják.

Vajda Péter, a nemzetbiztonsági szolgálatok szóvivője szerint az új törvény tervezete mintegy 60 százalékkal csökkentené a minősíthető adatfajták körét. A jelenleg hatályos titoktörvényben, illetve a felhatalmazása alapján a titokbirtokosok által kiadott miniszteri rendeletekben, közleményekben több mint 600 adatfajta szerepel, mondta.

A kormány várhatóan decemberben dönt a törvényjavaslatról, amit 2007 tavaszán nyújtanak be az országgyűlésnek.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.