Judit
-2 °C
8 °C

Tűautomatákat szerelnek fel Budapesten

2003.07.19. 15:26
A steril tűkkel visszaszorítható a hepatitis-C- és HIV-fertőzés, a droghasználóknak pedig nem kell tartaniuk a rendőri zaklatástól. A kerületek elzárkóztak a programtól.
Tűautomatákat szerelnek fel ősztől két budapesti kórház falára, hogy az intravénás drogokat használók steril fecskendőkhöz és tűkhöz jussanak, számolt be a Főváros programjáról a Magyar Hírlap. Az automaták segítenek a közös tűk használatának visszaszorításában, ami miatt az intravénás drogot, leggyakrabban heroint, használók 35-40 százaléka hepatitis-C-vel fertőzött.

A nemzetközi adatok szerint az AIDS-fertőzéseknek 5-10 százaléka vezethető vissza a nem steril tűk használatára.

Mivel a jelenlegi szabályok alapján a rendőrség a fecskendőt és tűt bűnjelként kezeli, a droghasználók azokat használat után - félve a motozástól és a letartóztatástól - többnyire eldobják. A Magyar Hírlap által megszólaltatott Baptista Szeretetszolgálat szociális munkásai napi egy-kétszáz, parkokban, homokozóban, panelházak tetején összegyűjtött tűről számoltak be.

Ezek veszélye nem csak abban áll, hogy később a drogosok újra használhatják őket. A szociális munkások szerint az eldobott tűk komolyabb károkat okoznak, mint maga a droghasználat, mivel megfertőzhetik azt is, aki véletlenül kerül érintkezésbe velük. Az ősztől felszerelendő automaták a használt tűk és fecskendők összegyűjtésére is alkalmasak lesznek.

A rendőrség nem gátolja a tűcserét, nyilatkozta a napilapnak Fehér Zoltán, az ORFK szakreferense. Ennek ellenére a program helyzete nem könnyű, mert a kerületi önkormányzatok elzárkóztak a kezdeményezéstől. Így egyelőre csak a fővárosi tulajdonban lévő kórházakban szerelhetők fel az automaták.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.