Mária
-6 °C
-2 °C

Tízezrek tüntettek a Hősök terén

2001.03.24. 14:01
Az eső ellenére tizenöt-húszezren jelentek meg azon a szombati demonstráción, amelyet a Munka Törvénykönyvének kormány által javasolt módosítása elleni tiltakozásul kezdeményeztek a szakszervezetek. A szónokok és az egybegyűltek a módosítás visszavonását követelték. A demonstráción határozott kormányellenes hangulat uralkodott: a szónokok szerint ugyanis a munkavállalók érdekeinek védelme helyett az Orbán-Torgyán kabinet lepaktált a multinacionális cégekkel és a hazai nagytőkével. A szakszervezeti vezetők a törvénymódosítás elfogadása esetén keményebb fellépést helyeztek kilátásba.

Az eső ellenére tizenöt-húszezren jelentek meg a demonstráción
A szervezők több tízezerre becsülték azokat, akik a szakszervezetek felhívására szombaton a Munka Törvénykönyvének (MT) módosítása ellen tüntettek a Hősök terén. A kormány beterjesztett módosító javaslatának elfogadásával általánossá válhat a heti 48 órás munkaidő, veszélybe kerülhet a szabad szombat, akár félévre összevonható lesz az egyébként is csökkentésre tervezett heti pihenőidő, és a munkaszüneti munkavégzés ott is törvényessé válhat, ahol eddig ez tilos volt. A titokminisztérium politikai államtitkárának, Simicskó Istvánnak korábbi nyilatkozataival ellentétben nem került sor semmiféle, a rendezvényt megzavaró rendbontásra.

,,21. századi rabszolgaság"

A szónokok követelték a módosító javaslat visszavonását, illetve azt, hogy az országgyűlésben név szerint szavazzanak a ,,21. század rabszolgaságát" előrevetítő javaslatról. Az összegyűlt tömegnek tolmácsolták Bill Jordan, a Szabad Szakszervezetek Nemzetközi Szövetsége főtitkárának szolidaritást kifejező levelét, amelyben többek között az állt, hogy a tervezett módosítás ellentétes az európai szociális modell szellemével, valamint a nemzetközileg elismert munkaügyi normákkal is.

Kormányellenes hangulat

A szervezők a demonstrációt üzenetnek szánták a kormány részére
A tüntetésen határozott kormányellenes hangulat uralkodott: a szónokok szerint a jelenlegi kabinet gőgös, arisztokratikus magatartásával saját maga teremtette meg ezt a fajta ellenállást. A tömegben több szocialista politikus, így Nagy Sándor és Kiss Péter volt munkaügyi miniszter is jelen volt.

,,A kormány lepaktált a multikkal és a nagytőkével"

A szónokok között volt Tamás Gáspár Miklós is, aki többek között felháborodásának adott hangott annak kapcsán, hogy a Kossuth Rádió a bűnügyi hírek között tett említést a tervezett demonstrációról. A beszédekben elhangzott, hogy a kormány nem váltotta be a több munkahelyre, magasabb bérekre vonatkozó ígéreteit, és a munkavállalók érdekeinek figyelembevétele helyett lepaktált a multinacionális cégekkel és a hazai nagytőkével.

A szervezők a demonstrációt üzenetnek szánták a kormány részére, és az MT módosításának elfogadása esetén keményebb fellépést helyeztek kilátásba.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.