Tüntetések, tévéfoglalások percről percre

2006.09.18. 01:06
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ifjabb Hegedűs Lóránt, a MIÉP volt alelnöke is ott van a Kossuth téren. Tudósítónk kérdésére elmondta: már nem politizál, lelkészként jött el a tüntetők közé. Hegedűs szerint ki kell söpörni a hazáruló kormányt a hatalomból, s ez a cél békés kitartó tüntetésekkel elérhető.

  • Elhangzott az első beszéd a téren, valaki megafonból beszélt a körülötte állókhoz. Tudósítónk nem hallotta jól, miről szólt a fél perces felszólalás. A tömeg azt skandálja: "Mondjon le!"

  • Három rendőrautó érkezett a rendőrség által lezárt Szemlőhegy utcába, ahol Gyurcsány Ferenc háza áll, s ahol néhány tucat tüntető sorakozott fel. Az autók bementek az utcába Gyurcsány háza felé. Valaki azt kiáltott: "Kelj föl, Gyurcsány!"

  • A Kossuth téren Rozgics Mária, a Napi Magyarország egykori újságírója szólt a megafonból, és arra bíztatta a tömeget, hogy mindenképpen maradjon a téren, hogy holnap a politikusok lássák a népakaratot.

  • Az Index helyszínen dolgozó (Kossuth tér) stábjának egyik tagja összefutott Kerényi Imrével. A rendező nem olyan régen 500 ezer forintért akart nyilatkozni kollégánknak. Tudósítónk most úgy gondolta, meghívja egy Unicumra a korábban forradalmat kiáltó művészt, hátha kiszed belőle valamit. Kerényi Unicumot nem kért, de azt mondta: szerinte haza kéne menni, majd elindult a tömegbe. Ki érti ezt?

  • "Gyurcsány, takarodj!" - hallható a Várból a tömeg skandálása. Nemsokára személyesen nézzük meg, mi történik a Sándor-palota előtt.

  • Rozgics Mária után egy hatvan év körüli úr szólt a megafonból a tömeghez. A férfi szerint ki kell tartani, a téren kell maradni. Az úr a következő napokra útlezárásokat is jósolt.

    Az úr ezután a Nemzeti dalt kezdte el szavalni. Mint kiderült, a refrént mindenki jól tudja, de a versszakoknál kissé bizonytalankodtak.

    A megafon kézről kézre jár. Valaki azt mondta: nem kell félni, ennyi embert úgyse tartóztatnak le, és amelyik hatalom letartóztat, annak nincs is hatalma.

  • A tömeg, amelyet tuósítónk háromszáz fősre becsült, visszafordult a köztársasági elnök várbeli rezindenciájátóll a Kossuth térre. A Sándor-palotánál Kerényi Imre mondott beszédet, s arra kérte a megjelenteket, hogy induljanak vissza a Parlament elé. Kerényi éltette a "pártoktól független civil mozgalmat".

  • Tudósítónk szerint egyre több ember indul haza, s a Kossuth téren most már jó, ha ezer ember maradt.

  • Protesters vs Budapest by Night. Unplugged super stereo video.

    Felvonulók kérik
  • Tudósítónk Gyurcsány Ferenc rózsadombi házától azt jelentette, hogy a tüntetők onnan is elindultak hazafelé.

  • Nagy durranást lehetett hallani a Kossuth téren, a tömeg elcsendesedett. Mint kiderült, több petárda robbant egyszerre.

  • Bár már csak néhány százan vannak a téren, a megafon most is kézről kézre jár, s önjelölt szónokok tartanak beszédeket. Valaki azt kérte, hogy a fiatalok '56 szelleme miatt maradjanak a téren, a rendőrök pedig azért, hogy reggel letartóztassák azokat, akik milliárdokat loptak el.

  • A Kossuth téren egyre fogyatkozó tömeget a megafonból arra kérték, hogy menjen közelebb a Parlament épületéhez. Hamarosan megérkezett az Országház elé a Sándor-palotától visszatérő több száz fős csoport, a seregek egyesültek, így a demonstárció újra erőre kapott.

  • Az egyik "szervező" arról beszél, hogy a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom biztosítja a hangosítást, majd arra kéri a közelben lakókat, hogy hozzanak otthonról zenét, mert különben hazamennek majd az emberek.

  • Mintegy 35-40-en gyűltek össze Zalaegerszegen, sürgetve, hogy mondjon le Gyurcsány Ferenc kormányfő - közölte a rendőrség hétfőn hajnalban az MTI-vel. A zalaegerszegi Dísz téren egybegyűlt mintegy 35-40 ember vasárnap éjjel két órán keresztül "beszélgetett félhangosan" arról, hogy a kormányfőnek távoznia kell - mondta el Csizmazia Péter, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

  • A Kossuth téren hétfő hajnalban néhány száz ember tart ki. A többség ugyan hazament, de mostanra lett rendes hangosítás. A hangszórókból az MSZP májusi frakcióülésén készült felvételt játszák vissza, amelyen Gyurcsány Ferenc azt mondja: "Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert elkúrtuk.(...)Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet."


    Nézze meg képeinket!
  • Gyurcsány Ferenc most még a Nap-kelte stúdiójában magyarázza az öszödi szöveget, de hamarosan elrepül Oroszországba. Vlagyimir Putyin orosz elnök meghívására Szocsiban tesz munkalátogatást. A találkozón gázról, energiáról, az orosz cégek magyar piacra való bejutásának feltételeiről, a magyar Malév orosz vállalat általi megvételének lehetőségéről, olajfinomítókban való részesedésről és a magyar cégek orosz piacra való bejutásáról lesz szó, mondta az MTI-nek Szergej Markov külpolitikai szakértő.

  • Pokorni: Gyurcsány morálisan megsemmisült

    A Fidesz elnökségének tagjai közül páran találkoztak éjszaka, hogy megbeszéljék, mi a teendő a kialakult helyzetben, mondta hétfőn reggel Pokorni Zoltán a Nap-kelte műsorában. Nem derült ki, hogy helytállóak-e az Index egyik topikjában megjelent információk, melyek szerint az éjjel összeült Fidesz válságstáb arra a döntésre jutott, hogy kollektívan visszaadják mandátumaikat, hogy így kényszerítsék ki a parlament feloszlatását és új választások kiírását.

  • Már több rendőr mint tüntető van a Parlament előtt, mintegy 50-60 ember tüntet, s fejezi ki fütyüléssel nemtetszését a kormányfő és a kabinet ellen - jelentette hétfőn reggel hét óra után az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója. A téren 70-80 rendőr látható, akik a letépett láncok helyén kordont építenek. Egyes hírek szerint összesen 200 rendfenntartó áll készenlétben. A téren elhaladó autósok dudálnak.

  • Értesüléseink szerint reggel újra gyülekezni kezdtek az emberek a parlament előtt. Több beérkező munkatársuznk beszámolója szerint vidékről is érkeznek tiltakozók.

  • Az éjszaka nagy részét a HírTV stúdiójában töltő Fritz Tamás politológus szerint Gyurcsány kiszivárgott beszéde alapján "világos, hogy a kormány folyamatosan hazudott és hazugsággal nyerték meg a választásokat". Fritz a HírTV műsorában már-már forradalomra szólította fel a nézőket. A Magyar Nemzetnek nyilatkozva a parlament feloszlatására szólította Sólyom László köztársasági elnököt.

  • Kiszely Zoltán politológus a Magyar Nemzetnek adott nyilatkozata szerint a szocialista párton belüli harcok következménye lehet a kiszivárogtratás. Azt is elképzelhetőnek tartja, hogy Gyurcsány is érzi az elégedetlenséget a választási ígéretek és a valóság közötti különbség miatt, de az is lehet, hogy Gyurcsány elődei nyakába akarja varrni a felelősséget.

  • "A politika nem úgy hazudik, hogy hazudik, hanem úgy, hogy nem mondja meg az igazságot" - jelentette ki a TV2 reggeli műsorában Kuncze Gábor. Az SZDSZ elnöke szerint pártja a kampányban is végig igazat mondott. Kuncze szerint az sem igaz, hogy semmilyen eredményt nem értek el az elmúlt négy évben. Mint mondta, az igazság az, "hogy nem tudtuk, hogy baj van". A botrányt annyival kommentálta, hogy "ha ennek az a vége, hogy megtanuljuk, igazat kell mondani, akkor meg is érte". Kuncze kiállt Gyurcsány mellett, szerinte a miniszterelnöknek folytatnia kell a reformokat, mert ha most előrehozott választások lesznek, akkor visszajönnek "azok, akik négyszer akkorát hazudtak" - nyilatkozta a TV2-nek.

  • Az estihez képest maroknyi a megjelentek tábora a Parlamentnél, tudósítónk szerint 200-nál többen nem lehetnek a tiltakozók. Ugyanakkor a csoport közelebb nyomult az épülethez, 15-20 méterrel megközelítették a VI-os kaput. A tüntetőket most rendőrök sorfala választja el az épülettől, most biztonsági korlátokat állítanak fel. Egy megafonos szónok a "fehérvári kórházat hárommilióért privatizáló patkánybandát" emlegeti. Ugyanő később azt javasolta, hogy az államadóságot abból a pénzből fizessék vissza, amit elloptak, a kormányt pedig láncon vezetné el a "kőbányába".


    Esti képeink!
  • A köztársasági elnök eddig nem szólalt meg. Az éjjel egy nagyobb csoport felment a Sándor-palotához, Sólyom László hivatalához. Az államfő legközelebbi nyilvános fellépése hétfőn délben lesz, amikor bemutatja legfőbbügyész-jelöltjét a parlamenti frakciók vezetőinek a Sándor-palotában.

    Amióta a korábbi legfőbb ügyész, Polt Péter hatéves mandátuma május 16-án lejárt, a köztársasági elnök most másodszor állít jelöltet a posztra. Első alkalommal Horányi Miklóst, a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség vezetőjét jelölte a tisztségre, akit azonban az Országgyűlés - amelynek frakcióival az államfő előzetesen nem egyeztetett a jelölt személyéről - július 3-án nem választott meg, az MSZP és az SZDSZ támogatásának hiányában.

  • Tudósítónk jelentése szerint vita bontakozott ki a megafont birtokló csoport tagjai között arról, hogy Orbán Viktornak a Parlament elé kell-e jönnie, hogy a nép élére álljon. Az egyik oldal szerint most nem pártpolitikai ügyekről van szó, a másik szerint vezetni kell a népet.

  • A parlament előtt gyülekező, még mindig maroknyi tömeg kitörő ovációval fogadta a hírt, hogy Gyurcsány Ferenc "Moszkvába" (valójában Szocsiba) utazott. Tudósítóink beszámolója szerint a vasárnap éjszakaihoz hasonlóan a Parlament mellett elhaladó autósok dudálással fejezik ki szimpátiájukat.

  • Szocialista forrásaink szerint a pártban inkább nyugodt a helyzet, bár többet csak a hétfő délután négyre meghirdetett frakcióülés után tudnak mondani. Értesüléseink szerint a párt vezetői hétfőn több rendkívüli értekezletet is tartanak.

  • Hétfőn kezdte volna a politika feletti civil kontrol fontosságát hangsúlyozó akcióját a Szeretem Magyarországot Mozgalom. Terveik szerint magaslest építettek volna a Parlamenttel szemben, ahonnan a törvényhozókat lehetett volna kukkolni. Mivel szonban "pártpolitikai" kérdésekkel nem kívánnak foglalkozni, a "jelen helyzetben" nem tartják meg akciójukat, áll a szervezet szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.