Pál
-9 °C
0 °C

Sértett magyarok tüntettek

2002.12.15. 20:22
Medgyessy Péter lemondását, a "nemzeti önérzetükben megsértett magyarok" megkövetését követelték azok a tünteték, akik a Kossuth téren gyűltek össze vasárnap délután, mert két héttel ezelőtt, Románia nemzeti ünnepén a magyar miniszterelnök és a külügyminiszter megjelent a román vezetés által szervezett fogadáson. A rendőrség nem közölt becslést a tünetők létszámáról, ám az MTI tudósítása szerint a tiltakozók megtöltötték a Kossuth tér és a Károlyi-szobor környékét.
Tüntetést rendezett a Magyarok Világszövetsége, a Jobbik Magyarországért Mozgalom és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom Budapesten, vasárnap délután; a demonstráció résztvevői a kormány határon túli magyarokat érintő nemzetiség politikája ellen tiltakoztak. A Parlament mellett álló Károlyi Mihály szobor előtti teret betöltő tömeg az Erzsébet térre, a Kempinski Hotel elé vonult, ahol a szomszédos és a nyugati országokban élő magyarok leveleit olvasták fel.

Leveleikben a külföldön élő magyarok megdöbbenésüknek és tiltakozásuknak adtak hangot, mert december 1-jén, Románia nemzeti ünnepén Medgyessy Péter kormányfő - Kovács László külügyminiszter és Göncz Árpád volt köztársasági elnök társaságában - a budapesti Kempinski Hotelben fogadáson vett részt Adrian Nastase román miniszterelnökkel. A beszédeket a megjelentek magyar zászlókat és határon túli magyarlakta települések tábláit lengetve "Vesszen a kormány, vesszen Trianon" bekiabálásokkal szakították meg.

A felszólalók követelték Medgyessy Péter kormányfő lemondását, valamint a "nemzeti önérzetükben megsértett" magyarok megkövetését. Szóltak arról is, úgy látják, a jelenlegi kormány tevékenysége Károlyi Mihály és Jászi Oszkár "országvesztő politikájához" mérhető. A felszólalók bírálták a magyar kormányt az uniós csatlakozási tárgyalásokon elért - véleményük szerint - gyenge eredményéért. Szavaik szerint Magyarország - Csehország és Lengyelország után - már csak harmadosztályú tagja lehet az európai közösségnek.

A demonstráción a többi közt megjelent Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke, Grespik László, a szövetség elnökségi tagja, Lányi Zsolt volt kisgazda országgyűlési képviselő és Kovács Dávid, a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnöke. A rendőrség ügyeletese az MTI kérdésére nem kívánta a demonstráción résztvevők számát megbecsülni, ugyanakkor Patrubány Miklós szerint az Erzsébet téren mintegy 40 ezren gyűlhettek össze.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.