Mária
-6 °C
-2 °C

Lovas a parkolási díját is kifizettetné

2006.02.28. 13:42
A Budapesti Központi Kerületi Bíróságon folytatódott a bírósági szappanopera, melyet Lovas István, a Magyar Nemzet brüsszeli tudósítója kezdeményezett, miután Paizs Miklós a Budapest Rádió Ennyi című műsorában 2004. október 12-én felolvasta Balra át! című versét. Paizs ellen közösség elleni izgatás miatt eljárás is indult, melyet tavaly februárban megszüntettek. Lovas István pedig beperelte a Társaság a Szabadságjogokért nevű jogvédő szervezetet is, mivel egy időre letölthetővé tették Paizs dalocskáját. A per még zajlik.

A bíróság februárban egyesítette a Lovas István által kezdeményezett személyiségi jogi pereket. Az elsőrendű alperes Fiala János rádiós műsorvezető, a másodrendű alperes a Budapest Rádiót működtető Rádió Infórum kft, a harmadrendű alperes pedig Paizs Miklós. A felperes 800 ezer forintos nem vagyoni kártérítést kér, mivel szerinte megsértették jó hírnevét, valamit becsülethez és emberi méltósághoz fűződő jogát. Emellett annak az 50120 forintnak a megtérítését is kéri, amibe repülőútja és a bíróság épülete melletti parkolás került, amikor az első tárgyaláson megjelent.

A felperes jogi képviselője új, egyesített keresetlevelet nyújtott be, melyben a "bíróság munkájának megkönnyítése" érdekében Paizs szövegének csak azok a mondatai szerepelnek, amelyek szerinte egy közszereplő esetében is megállhatják a helyüket.

"Mi a szar ezen a magyar ugaron?"

"Megértette a felperes keresetét?" - kérdezi a bíró Paizs Miklóstól, aki jogi képviselő nélkül jár el.

"Nem lehetek benne biztos, nem vagyok otthon ebben a szakmában" - válaszolja, majd felolvas egy hosszú nyilatkozatot.

Mielőtt Fiala műsorában felolvasta a verset, részletesen elmagyarázta, hogy a szövegben a megtévesztés, a kettős beszéd eszközével él. Művészi eszközökkel próbálja megmutatni, hogyan is működik Lovas István kommunikációs vagy inkább csúsztatási stratégiája.

A felperesre vontakozó "információkat" az Élet és Irodalom egy régebbi cikkéből vette, és tényként kezelte azt, amit ott csak sugalltak. A verset a szellemi színvonaltalanság ellen írta a szellemi színvonaltalanság színvonalán. A benne foglaltak összhangban vannak Lovas István publicisztikai gyakorlatával, melyet korábban, még a Balra át! megírása előtt volt szerencséje saját bőrén megtapasztalni.

"Ellenkeresetet indít?" - érdeklődik a bíró.

"Nem, csak indoklásként mondtam. Rólam mindenki azt ír, amit akar. Én a társadalmat féltem ettől az embertől" - válaszol Paizs, aki az eljárás megszüntetését kéri.

A rossz hír hozója

Fiala János jogi képviselője szintén a kereset elutasítását kérte. Szerinte a sajtószabadság része, hogy védence műsorában bemutatta Paizs munkáságát, és annak részeként a per tárgyát alkotó verset. Ami pedig a betelefonálókat illeti, a rádió nem szűri a telefonhívásokat, és semmilyen betelefonáló véleményével nem azonosul.

A következő tárgyalási nap május 11., amikor lesz rádióhallgatás, valószínűleg a nyilvánosság kizárásával, és talán ítélethirdetés is lesz.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.