Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Az ország elkezdte keresni ügynökeit

2004.11.24. 11:03
Az elmúlt hetekben riporterről, sportolóról, színházkritikusról és zenészekről derült ki, hogy az államszocializmusban a titkosszolgálat besúgói voltak. Ennek hatására rivaldafénybe került ismét a Történeti Hivatal, amely előtt eddig nem látott sorok kígyóznak. A kérvényezők arra keresnek választ, hogy őket is megfigyelték-e.
Kedden egy nap alatt hatvanöt kérvényező kereste meg a Történeti Hivatalt, ami látogatócsúcs a hivatal történetében, tudta meg az Index.

Kónyáné Kutrucz Katalin főigazgató-helyettes szerint ennek az az oka, hogy ismét rivaldafénybe került hivataluk, miután az elmúlt hetekben Forró Tamásról, Vikidál Gyuláról, Som Lajosról, Novák Dezsőről, Molnár Gál Péterről kiderült, hogy a múlt rendszerben aláírták a III/III-as csoportfőnökség beszervező nyilatkozatát. Volt olyan közöttük, aki elismerte, hogy jelentéseket is adott. A szerdai Blikk Hernádi Gyula író Foktői Lajos fedőnevű besúgójáról írt, egyelőre rejtve hagyva, kit takar az álnév.

Hónapos átlagból heti átlag

Az elmúlt években átlagosan havonta kétszáz kérvényező kereste meg a hivatalt, de az utóbbi két hónapban ez a látogatószám hetente összejött, mondta a főigazgató-helyettes. A különös figyelem másik oka Kónyáné Kutrucz Katalin szerint az, hogy a hatályos törvény szerint ez év decemberében lejár a közszereplők átvilágítása, és ez az információ sok emberben összemosódik a Történeti Hivatal működésével, emiatt azt hiszik, január után nem kaphatnak tájékoztatást egykori megfigyelőikről. De ez nem igaz, mondta Kónyáné Kutrucz Katalin.

A főigazgató-helyettes szerint a hivatalba érkező kérvények száma legutóbb Medgyessy Péter titkosszolgálati múltjának nyilvánosságra kerülésekor ugrott meg.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!