Miklós
-7 °C
2 °C

Még mindig nem bíznak a csapvízben Esztergomban

2004.08.17. 18:25
A helyiek nyolcvan százaléka tartja még mindig emberi fogyasztásra alkalmatlannak az esztergomi vizet a dorogi üzemzavar után két héttel. A város önkormányzata a hulladékégető ügyfeleitől gyűjti a telepre szállított veszélyes anyagok listáját a büntetőfeljelentés megtételéhez. Demszky szerint a Duna víze Pestnél kitűnő.
Az esztergomi felnőtt lakosságot reprezentáló 300 fős mintán, szombaton végzett közvélemény-kutatás adatai szerint a városlakók közel 80 százaléka nem iszik és nem használja főzésre a vezetékes vizet, derül ki a Capital Research piackutató intézet tanulmányából, melyet az önkormányzat megbízásból végeztek.

A válaszadók közel 80 százaléka sem ivásra, sem főzésre nem használja a vezetékes vizet, és szinte mindenki egyetértett abban, hogy a víz bűzös szagot árasztott a szennyezést követő napokban.

Az esztergomiak több mint fele vélekedik úgy, hogy a víz nem alkalmas emberi fogyasztásra, s csaknem 16 százalékuk véleménye az, hogy felnőttek igen, a gyermekek pedig egyáltalán nem ihatják a csapvizet.

A dorogi veszélyes hulladékégető-műben július 30-án történt üzemzavar, amelynek következtében jelentős mennyiségű szennyező anyag került a Kenyérmezei-patakba, majd onnan a táti Kis-Dunába.

Veszélyes hulladékok után kutat az önkormányzat

Az esztergomi önkormányzat hétfőn az Onyx Kft. ügyfeleihez fordult azt kérve a beszállító cégek vezetőitől, hogy e hét szerdáig juttassák el az önkormányzathoz hivatalos állásfoglalásukat a dorogi hulladékégetőbe szállított anyagokról és ezek veszélyességéről.

Valószínűsíthető, hogy a nyilatkozatok beérkezése után írja alá Meggyes Tamás polgármester az Onyx Kft.-vel szemben indítandó, már kész büntető feljelentést, illetve ezek az információk további adalékokkal szolgálnak a kártérítési perhez.

A környezetvédelmi bizottság támogatja Esztergomot

Kedden egyébként az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottsága is úgy foglalt állást, hogy indokoltnak tartja a dorogi égetőmű működésének felfüggesztését, amíg a szabályos működés feltételei nem biztosíthatók.

Az állásfoglalás szerint a bizottság felkéri a kormányt, hogy teremtse meg a veszélyes anyagokkal és a veszélyes hulladékokkal foglalkozó cégek kötelező felelősségbiztosítási rendszerét, aminek megléte a működés megkezdésének előfeltétele kell, hogy legyen.

Demszky: a Duna vize Pestnél kitűnő

A főpolgármester szerint a Duna vízminősége kitűnő és a dorogi szennyezés a főváros ivóvízkészletének tisztaságát nem veszélyeztette. Demszky Gábor, miután megtekintette a Fővárosi Vízművek vízminőségét ellenőrző laboratóriumát, elmondta, hogy Európában egyedülálló kincs, hogy Budapestnek tiszta ivóvize van, amely megfelelő hőfokon és minőségben áll rendelkezésre.

Major Éva, a vízművek illetékese beszámolt arról, a laborban kémiai, biológiai, toxikológiai és mikrobiológiai vizsgálatokkal ellenőrzik Budapest és 21 agglomerációs település vízminőségét a kutaktól a fogyasztókig, évente mintegy 12.500 mintát vizsgálnak meg.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.