Judit
3 °C
6 °C

Újabb tüntetéseket szerveznek a pacifisták

2003.02.17. 18:01
A Békeláncot kezdeményező szervezetek elengedhetetlennek tartják, hogy a hazai közutak és vasútvonalak amerikai, katonai célú felhasználásáról a parlamentben név szerint szavazzanak a képviselők. A Békelánc és a Civilek a békéért mozgalom vezetői közölték, hogy újabb tiltakozó megmozdulásokat terveznek.
A tömörülés, amely a múlt szombaton délelőtt békedemonstrációt tartott az iraki konfliktus esetleges fegyveres rendezése ellen, a kormányhoz és a parlamenthez címzett és hétfőn az MTI-hez is eljuttatott nyílt levelében felháborodásának ad hangot az Amerikai Egyesült Államok kérésével kapcsolatban.

A levélben a tömörülés emlékeztet rá, hogy összhangban korábbi, egy parlamenti vitanapot indítványozó kezdeményezésével, továbbra is őszinte állásfoglalást vár az iraki konfliktus kérdésében a parlamenti pártoktól.

A civil szervezetek szerint Békelánc megmozdulásukkal sikerült békés, nyugodt és kiegyensúlyozott fórumot biztosítani a civil társadalom önkifejezéséhez.

A Civilek a békéért szombati békedemonstrációján történt incidenssel kapcsolatban a levél szerzői úgy fogalmaznak: az elmúlt hetekben a nagypolitika és egyes szélsőséges csoportosulások rátelepedtek e "pártpreferenciáktól független, a magyar lakosság döntő többsége által támogatott civil kezdeményezésre".

A levél szerint a Békeláncban résztvevő szervezetek arra törekszenek, hogy további, incidensektől és szélsőséges megnyilvánulásoktól mentes tiltakozó megmozdulásokkal juttassák kifejezésre a magyar civil társadalom háborúellenességét.

A civilek is újra tüntetnének

A Civilek a békéért tömörülés nyílt levélben szólítja fel a parlamenti pártokat és a kormányt, utasítsa el az Egyesült Államok kérelmét, hogy amerikai alakulatok igénybe vehessék Magyarország közútjait és vasútvonalait.

A tömörülést alkotó civil szervezetek vezetői e levél tartalmáról és a múlt szombaton megrendezett, egy esetleges iraki háború ellen tiltakozó békedemonstráció tapasztalatairól hétfőn tartottak sajtótájékoztatót Budapesten.

Artner Annamária, az ATTAC Magyarország elnöke, a tömörülés egyik vezetője a civil szféra vélemény-nyilvánításának végső eszközének tartotta a demonstrációt, amelyet újra megismételnek, ha kéréseiket nem hallgatják meg.

Báti Márk, az Alba kör ügyvivője elmondta: a jobboldali és a baloldali pártok képviselőit egyaránt felszólítják, ne támogassák az amerikai kérést, a parlamentben pedig név szerint szavazzanak az erről szóló javaslatról, választóik előtt nyíltan vállalva a felelősséget.

A Magyarok Világszövetsége óv a háborútól
Amennyiben Törökország kész a NATO védelmére, és amennyiben megfelelő garanciák vannak arra, hogy a Magyarország területén keresztül szállítandó hadifelszerelés kizárólag Törökország védelmét és semmiképpen sem Irak-elleni hadi felvonulást szolgálja, az MVSZ arra kéri az Országgyűlést, hogy Magyarország, mint NATO-tagállam nyissa meg vasutait e szállítmányok számára.

Ugyanakkor az MVSZ határozottan kiáll amellett, hogy Magyarországnak az iraki válságban a béke útját kell választania és óvakodnia kell attól, hogy egy esetleges háborúba sodródjék.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!