Irén, Írisz
6 °C
15 °C

Fradi-Újpest koalíció ostromolta a tévészékházat

2006.09.19. 13:20
Kapcsolódó cikkek (1)
A szemtanúk, sajtóbeszámolók és internetes fórumok szerint valószínű, hogy a Magyar Televízió székházát megostromló 2-300 fős kemény mag jelentős része szélsőséges futballszurkoló volt. Az érintettek azonban tartanak a rendőrségtől és a nemzetbiztonságiaktól, ezért egyelőre igen kevés részlet tudható arról, hogyan és kik szervezhették a vandál rohamot. Egy fórumbejegyzés szerint kedden különbuszok szállítják Budapestre a debreceni ultrákat.

"Úgy ötven fradista huligán között voltam tegnap a tévészékház lépcsőjén, meg is beszéltük, hogy ők fradisták - számolt be egyik helyszíni riporterünk. -Egyértelműen a rendőrökkel bunyózni jöttek, ez kiderült a beszélgetéseikből. A rohamokat gondosan szervezték. Aztán a másik oldalon újpesti huligánok közé keveredtünk, akik egy idő után lelkesen ölelgették egymást a fradistákkal, felidézve a régi Újpest-Fradik emlékét. Jól látható volt, hogy a legfeljebb háromszáz fős csoportot úgy táboronként tíz ember irányította, tudták, mikor kell visszavonulni, minden rendőrattak után perceken belül rendezték a soraikat. Amúgy a huligánok és a rohamrendőrök kábé keresztnévről ismerik egymást, hiszen minden héten találkoznak."

Közösen ostromoltak

A Napi Online is arról számolt be, hogy újpesti és fradista huligánok közösen ostromolták a székházat, az újpestiek a Sopron-Újpest meccsről egyenesen a Szabadság térre mentek. A szurkolókat egyébként különösen nehéz megszólaltatni, legtöbbjük rövid úton hajtja el a nem a szájízük szerinti sajtóterméktől érdeklődő újságírókat.

Az Ekho tévén kedd hajnalban egy ostromló úgy nyilatkozott: Ez forradalom, mert olyan még nem volt, hogy újpestiek és fradisták együtt harcoljanak.

A helyszínt megjárt munkatársunk szerint a Szabadság téri szovjet emlékművet előszörre percekig tartó "Hajrá Újpest!" skandálás kíséretében ostromolta meg a tömeg.


Zöld sasok

A rendőrség eddig nyolc embert vett őrizetbe, többek között csoportos garázdaság és hivatalos személy elleni erőszak gyanújával, és egy nagy létszámú nyomozócsoportot is létrehoztak, hogy a televíziós és rendőri videófelvételek alapján megtalálják az események főszereplőit, számol be a Híradó.hu. A sajtóügyeletes egyelőre nem kívánt érdemben válaszolni arra, hogy a rendőrség látott-e ismerős futballhuligánokat a zavargók között.

Figyel a nemzetbiztonság

A fórumokon is rutinos óvatossággal folyik a társalgás a hétfő estéről, tipikus a Lelátó.com szurkolói portál bejegyzése: "Nem feltétlenül lenne szerencsés ide beírni beszámolókat a tegnapi napról, nem csak fotókat és videófelvételeket nézegetnek ma délelőtt a Teve utcában, vagy a Nemzetbiztonsági Hivatal irodáiban. Nagyon jól tudják illetékesék, hogy a Szabadság téren a lelátó népe is az első sorokban volt, és azt is jól tudják, hogy mely fórumokat figyelgessék."

Néhány részlet azért innen megtudható a kevésbé óvatos, vagy csak túlságosan lelkes fórumozóktól: "Tegnap Tatabánya-meccs után öten beugrottunk a Kossuth térre... Többezres tömeg fogadott minket, köztük a pesti nagyok aktivistái... Mi hajnali négyig tartottunk ki... Üdvözletem Balázsnak...! Mindenhol csak a piró...! Az Index fórumában is elejtettek megjegyzéseket: "Már nyolcadik újpestit látom a képeken. Kitartás!

Budapesten kívül Debrecenben volt a legnagyobb megmozdulás hétfő este, ezt így idézi föl egy hozzászóló: "Tegnap kinn volt pár ezer ember Debrecenben, a főtéren. Egy időre leállt a forgalom az egész belvárosban. Egy villamos erősebbnek érezte magát, de tévedett. A tömeg elvonult az MSZP-székházhoz. Ott volt olyan 20 rendőr. A székház meg tök üres. Kb. egy órás farkasszem, némi verbális agresszióval, mire kiderült, hogy az SZDSZ-székházat nem védi senki. A tömeg át. Mire kiért a jard, már késő volt. Némi anyagi kár. Éjféltől mindenki kocsmákban ült, és nektek drukkolt. Ma sokan indulnak Pestre. Egy debreceni cég állítólag ingyen buszokat szervez, de a többség vonattal megy, mert tegnap jött a hír, hogy az M3 zárva volt este. A többiek itthon folytatják.


Nem előzmények nélküli jelenség egyébként , hogy szurkolói csoportok politikai véleményt nyilvánítsanak. A Fradi-táborban az országgyűlési választások után például a következő Széchenyi-idézetet feszítették ki egy rekordhosszúságú transzparensrendszerre: "Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba, vagy komisz emberek ülnek egy bölcs és becsületes nép nyakára, akkor a nép azokat a silány fickókat minél hamarabb a pokol fenekére küldi. De, ha egy hitvány kormány huzamosan megmarad a helyén, akkor bizonyos, hogy a nemzetben van a hiba. Akkor az a nemzet aljas vagy műveletlen." Az önkormányzati választások közeledtével ismét feléledtek a politikai kórusok a lelátókon. Mivel a szervezett szurkolói csoportok túlnyomó része jobbos, ez a gyakorlatban Gyurcsány- és MSZP-gyalázást szokott jelenteni.

Felháborodtak a Fradi szurkolói
A Ferencváros Szurkolók Szövetsége a jelek szerint sérelmesnek tartja, hogy a média a tényekhez híven leírta, miszerint a tévészékház ostromának első soraiban Ferencváros-szurkolók is garázdálkodtak. Alant olvasható a sértett drukkerek közleménye:

A Ferencváros Szurkolók Szövetsége felháborítónak tartja és visszautasítja valamennyi közszereplő és a média azon próbálkozását, hogy a jelenleg regnáló magyarországi kormány legitimációs válságára adott társadalmi választ úgy tüntessék fel, mint bármely hazai egyesület szurkolóinak cselekményeit.

Hazánk ma a rendszerváltoztatás utáni időszak legsúlyosabb politikai, morális és gazdasági válságát éli, ahol a hatalmon lévő politikai erők azzal próbálják meg elvenni az egyre szélesedő társadalmi felháborodás és tiltakozás élét, hogy - immár sokadszor - egy szűk társadalmi csoportot kiáltanak ki bűnbaknak.

Felhívjuk a kormányzatot, hogy ne hárítsa másra saját felelősségét!

Ferencváros Szurkolók Szövetsége

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.