Ambrus
-7 °C
3 °C

Antall munkatársa szerint nincsenek hiteles ügynöklisták

2005.03.23. 09:29
Jellemtelen hatalmi harc áll az ügynökügyek hátterében, véli Antall József kormányfő kabinetirodájának egykori vezetője. Várhelyi András szerint nincsenek hiteles listák, az ügynököket, Magyarország titokvédőit pedig tönkre tette a hercehurca. A többségük Várhelyi szerint kiskocsmákban unicumozva tölti megkeseredett napjait.

Figyelemelterelő cirkusznak tartja az ügynöklistázást Várhelyi András, a néhai Antall József kormányfő közeli munkatársa. Az 1992december 1-től 1994 július 14-ig a Miniszterelnöki Hivatal IV. kabinetirodáját vezető Várhelyi munkája során rálátással bírt a titkosszolgálatok tevékenységére is, írja a Népszabadság.

"Csak énmagam kilencféle listát láttam", nyilatkozta Várhelyi a Népszabadságnak. Véleménye szerint az ügynöklistabotrányok hátterében hatalmi harc rejlik. "A szomorú az egészben az, hogy a hatalomért folytatott jellemtelen bírkózásban feláldoznak tízezer embert, a Magyar Köztársaság titokvédőit", mondta.

A titokvédők elmondása szerint kétdiplomás emberek, akik részben elmenekültek a titkosszolgálatoktól, részben kimentették őket a titkosszolgálatoktól, vagy egyszerűen csak elvesztették állásukat és életüket. "Most kiskocsmák mélyén üldögélnek unicumot szürcsölgetve", írta le egy volt ügynök mindennapjait Várhelyi.

A volt irodavezető szerint a gondot az okozta, hogy nem valósult meg Antall József terve a titkosszolgálatokkal. Antall összevonta volna a titkosszolgálatokat az ügynökállománnyal együtt. A terv, Várhelyi szerint Boross Péteren bukott el.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.