Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Gyurcsány Ficónak, Fico Gyurcsánynak szólt be

2006.10.10. 14:34
A szlovák miniszterelnök szerint minden magyarellenes incidenst kivizsgáltak, és Magyarország különben se szóljon bele a dolgába, mert Szlovákia az egyetlen kormány, amely a régióban egyedül képes biztosítani az intézmények demokratikus stabilizációját.

Vitába keveredett a V4 keddi visegrádi miniszterelnöki csúcstalálkozóján a magyar és a szlovák miniszterelnök arról, miért nem jött létre közöttük kétoldalú tárgyalás, illetve arról is, miként kell értékelni a szlovák kormány összetételét. Gyurcsány Ferenc a V4 csúcstalálkozóját követő sajtótájékoztatón azt mondta, több időre van szükség, mielőtt szlovák-magyar kétoldalú találkozóra sor kerülhet, mert a két fél jelenleg gyökeresen másként látja a szlovákiai magyarellenes atrocitások hátterét, mozgatórugóit.

Bármikor, bármilyen témában

"Most hallottam először a találkozó elhalasztásának indokait" - reagált Gyurcsány Ferenc szavaira a szlovák miniszterelnök. Mint mondta, kormánya felkészült a tárgyalásokra, és nem lenne köztük vita olyan fontos kérdésekben, mint például a gazdasági együttműködés. Fico közölte: bármikor, bárhol és bármilyen témában hajlandó tárgyalni a magyar miniszterelnökkel.


Nem értik meg egymást

A korábban nyilvánosságra került tervek szerint kétoldalú találkozóra került volna sor a visegrádi csoport tárgyalását követően a magyar és a szlovák miniszterelnök között. Göncz Kinga külügyminiszter a találkozót megelőzően mondta el újságíróknak, hogy nem lesz megbeszélés.

A magyar fél előfeltétele a tárgyaláshoz az volt, hogy a szlovák miniszterelnök határolódjon el a korábban tapasztalt szlovákiai magyarellenes, szélsőséges megnyilvánulásoktól, Robert Fico azonban erre nem volt hajlandó. Csak akkor van értelme egyeztetni, ha sikeres lehet a találkozó, ehhez azonban még több időre és munkára van szükség. Összeveszni nincs értelme, egymást kioktatni még kevésbé, hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc.

Elvi álláspont

Szerinte ha kedden Visegrádon létrejött volna a kétoldalú találkozó, Fico megerősítette volna korábbi mondatait, ő ezt visszautasította volna és fordítva. Gyurcsány Ferenc "általános és elvi álláspontjaként" azt fogalmazta meg, hogy ha valaki "közel engedi a nacionalizmust a kormányhoz", akkor ezzel táptalajt ad a nacionalista, populista társadalmi erők megjelenéséhez és megerősödéséhez.

Robert Fico reagálásában a sajtótájékoztatón megjegyezte: Gyurcsány Ferenc valószínűleg más országra gondolt, nem Szlovákiára, hiszen ott a kormány demokratikus parlamenti választások nyomán alakult meg, és jelenleg a régióban egyedül képes biztosítani az intézmények demokratikus stabilizációját.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!