Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Kormányzó kerül az egyik legnagyobb egyházmegye élére

2003.03.31. 17:29
Üresedés miatt kormányzót választ a váci püspökség. A kánonjog szerint nyolc napon belül ki kell jelölni az egyházmegye távozó vezetőjét ideiglenesen helyettesítő személyt. Egyházi körökben a személycserék miatt jelentős átrendeződésre számítanak a katolikus vezetésben.
Mint arról az Index beszámolt, a pápa múlt héten csütörtökön elfogadta Keszthelyi Ferenc püspök lemondását. II János Pál váratlan gyorsasággal, két héttel a püspökök számára a kánonjogban előírt 75 éves nyugdíjkorhatár betöltése után mentette fel a második legnagyobb magyar katolikus egyházmegye vezetőjét. A Szentszék nem rendelkezett az utód kinevezéséről. Az Index információi szerint az új püspök személyére tett javaslat eddig nem is érkezett meg Vatikánba.

Nincs jelölés

A kánonjog tételei
401. kánon Az a megyéspüspök, aki betöltötte hetvenötödik életévét, szíveskedjék benyújtani hivataláról való lemondását a pápának, aki az összes körülmények figyelembevételével fogja meghozni döntését.

425. kánon Az egyházmegyei kormányzó tisztségre érvényesen csak azt a papot lehet kijelölni, aki harmincötödik életévét betöltötte. _Egyházmegyei kormányzóvá olyan papot válasszanak, aki a tan és az okosság tekintetében kiváló.

427. kánon Az egyházmegyei kormányzó a megyéspüspök kötelességeivel és hatalmával rendelkezik.

428. kánon Széküresedés idején semmi újítás ne történjen.

A hazai diplomatakar legidősebb tagja, Karl-Josef Rauber, pápai nuncius április második felében távozik Magyarországról. Az utód kiválasztásában a Vatikán nagykövetére jelentős szerep hárul, ám a váltás miatt a váci egyházmegye hosszabb ideig püspök nélkül maradhat. A legnagyobb magyarországi egyház élén tovább személyi változásokat vetít előre az is, hogy a székesfehérvári püspök, Takács Nándor is túllépte már a 75 éves korhatárt. Egyházi körökből származó információk szerint az új püspökök, vagy kinevezésük esetén új segédpüspökök személye jelentős átrendeződéshez vezethet a 15 püspökből és 7 segédpüspökből álló testületben, a püspöki konferenciában.

Az egyházmegyén kívülről is

Hétfőn egyébként összeült az a szűk körű tanácsosi testület, amelynek Keszthelyi Ferenc ideiglenes helyettesét kell kijelölnie. A kánonjog rendelkezései szerint a megüresedett püspöki széket nyolc napon belül kormányzóval kell betölteni. A váci püspökség hivatalvezetője, Sánta János elmondta, hogy a testület akár az egyházmegyén kívülről is választhat egy általa megfelelőnek tartott személyt.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!