Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Vadászgépvásárlás: módosul az amerikai ajánlat?

2001.07.23. 21:59
Amerikai kormányzati szakértők érkeztek Magyarországra, hogy az F-16-osok vásárlásáról tájékoztassák a Honvédelmi Minisztériumot. Lapértesülések szerint ezután újra összehasonlítják a svédek és az amerikaiak ajánlatát, mert feltehetően mindkettő módosul.
Megérkeztek Magyarországra az amerikai kormányzat szakértői, hogy az Egyesült Államok F-16-osokkal kapcsolatos ajánlatáról tájékoztassák a honvédelmi tárca illetékeseit. A hétfőn megkezdődött tárgyalások három napig tartanak - értesült az MTI. Magyarország az ajánlat értelmében 24 használt F-16-ost bérelne az Egyesült Államoktól.

A hétfői Világgazdaság szerint a minisztérium szakértői a tárgyalások után újra összehasonlítják a svéd és az amerikai ajánlatot. Ez utóbbi ugyanis - a lap információi szerint - szinte minden lényeges pontjában eltér a korábbi ajánlatuktól. Az MTI kormányzati forrásból úgy értesült, hogy az újabb összevetésre valóban szükség lesz, ugyanis a hét második felében a svéd kormány képviselői érkeznek Budapestre, és elképzelhető, hogy ők is módosítanak korábbi ajánlatukon.

Az értékelést - várhatóan augusztus végén - a Nemzetbiztonsági Kabinet megtárgyalja - közölték a Honvédelmi Minisztériumban.

Zavar a Honvédelmi Minisztériumban

Az amerikai ajánlat egy része július 6-án érkezett meg a szaktárcához, de erről a Honvédelmi Minisztériumban állítólag nem tudnak. A szaktárca szóvivője később úgy nyilatkozott, hogy a magyar fél értetlenül áll az amerikai információ előtt, miszerint Magyarország további négy gépet alkatrészforrás céljából megvásárolna; ilyen kéréssel ugyanis sem az amerikai, sem a svéd félhez nem fordultak. A nagykövetség a félreértés tisztázására kiadott közleményéből kiderült, hogy a magyar kormány április 25-én levélben kért tájékoztatást és árajánlatot 24 darab F-16-os repülőgép ötéves bérletére, illetve tartalék alkatrészekre. A négy plusz vadászt az amerikai légierő javasolta, mint költséghatékony megoldást az alkatrészproblémára.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.