Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Nagyvállalkozó vadásztatta a képviselőket

2004.03.03. 18:09
Nyomozást nem, államigazgatási eljárást azonban folytat a rendőrségi annak a nyírségi vadászatnak az ügyében, amelyen kilenc parlamenti képviselő is részt vett. Egy névtelen levél szerint válogatás nélkül, nagy értékű vadakat is elejtve vadászott a társaság, holott erre nem volt engedélyük - írja a HVG. A 11 milliós számlát egy nagyvállalkozó állta.
Cáfolta a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szerdán, hogy névtelen feljelentés alapján nyomozás indult volna Bige László nagyvállalkozó által a lónyai vadaskertben szervezett állományjavító vadászatával kapcsolatban.

Bűncselekmény gyanúja még nem merült fel

"A rendőrség kapott egy névtelen bejelentő levelet, amelynek jelen pillanatban a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálja a tartamát, azaz nyomozás nem indult, mert eddig nem lehetett bűncselekmény gyanúját megállapítani" - mondta telefonon az MTI-nek Fülöp Gergely.

A HVG című hetilap legfrissebb számában megjelenő értesülés szerint névtelen feljelentés alapján rendőrségi nyomozás indult a Bige László nagyvállalkozó által a lónyai vadaskertben január 28-án szervezett állományjavító vadászattal kapcsolatban. (A műtrágya gyártásban egyeduralkodó nagyvállalkozó hetedik a Magyar Hírlap által összeállított, az ország leggazdagabb embereit felsorakoztató kiadványban, húszmilliárd forintos vagyonával.) A vadászaton öt szocialista és négy ellenzéki parlamenti képviselő is részt vett.

Elejtettek-e trófeás vadakat?

A hetilap szerint a nyomozó hatóságnak azt kell eldöntenie, hogy a tizenegy fős vadásztársaság, köztük kilenc országgyűlési képviselő, "valóban válogatás nélkül, nagy értékű trófeás vadakat is elejtve vadászott-e". A HVG kiderítette: a vadászaton részt vett Herbály Imre, a parlamenti vadásztársaság elnöke, Hagyó Miklós, Nagy Imre, Tóth Sándor és Vári Gyula szocialista, Karsai Péter MDF-es, illetve Semjén Zsolt, Szabó Ferenc és Szabó József Andor fideszes honatya is.

"Az engedély eredetileg csak tar vadra, vaddisznó süldőre, illetve malacra szólt" - írja a a HVG. A névtelen feljelentő Kaknics Lászlót, a Nyírerdő Rt. vezérigazgatóját sikkasztással és más bűncselekményekkel gyanúsítja, illetve azt állítja, hogy az erdőgazdaságot 21-22 milliós kár érte.

Spekulánsok a feljelentés mögött?

A száz százalékban állami tulajdonú társaság frissen kinevezett vezetője szerint a feljelentés mögött helyi üzleti csoportok állnak, amelyek az M3-as autópálya továbbépítése miatt felértékelődött lónyai területet szeretnék megszerezni.

Államigazgatási eljárás indul

Fülöp Gergely szóvivő közölte: nevekkel kapcsolatban semmit nem tud megerősíteni. Azt azonban elmondta, államigazgatási eljárás keretében vizsgálják a névtelen bejelentés tartalmát, hogy a benne foglaltak valósak-e, és ha igen, történt-e bűncselekmény. "Nyomozás azonban nem indult" - jelentette ki.

Vári Gyula tavaly tette le a vadászvizsgát, és azóta tagja a parlament vadászklubjának - írja a hvg.hu. Így került el január 28-án Lónyára, ahol vele együtt kilenc országgyűlési képviselő vett részt állományszabályozó vadászaton, amely után 64 vaddisznó kant, 17 kocát és 19 dámborjú tetemét adták le a vadászok. A hvg.hu-nak nem kívánta kommentálni, hogy a nyírségi vadászat 11 milliós számláját Bige László állta.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!