Emánuel
3 °C
12 °C

Felesleges vakcinákból kért a török kormány Magyarországtól

2003.03.21. 16:10
Kapcsolódó cikkek (1)
A török kormány 1500 fekete himlő elleni vakcinát kért Magyarországtól. Itthon régóta nem ütötte fel a fejét a vírus, s ennek megfelelően több ellenanyag van, mint amennyi szükséges - vélik a szakemberek.
Magyarország fekete himlő elleni vakcinát ad Törökországnak, miután az ankarai kormány 1500 adagot kért. Az ország százezres dózisban rendelkezik, az 1977 felszámolt vírus ellenszerével - mondta Svéd László orvos-vezérőrnagy, a Magyar Honvédség (MH) egészségügyi csoportfőnöke az MTI-nek. Akkor Szomáliában volt feketehimlő-járvány. Magyarországon 100 éve nem volt tömeges megbetegedés fekete himlő miatt.

Berencsi György, az Országos Epidemiológiai Központ virológusa az MTI-t arról tájékoztatta, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlására az 1980-as évektől világszerte fokozatosan szüntették meg a fekete himlő elleni oltásokat. Abban az évben oltottak Magyarországon utoljára a vírus ellen. A jelenlegi szabályok szerint csak járvány esetén szabad oltani az embereket, a hatóanyag ugyanis mellékhatásokkal jár.

Magyarországon jelenleg nincs alkalmas laboratórium fekete himlő elleni védőoltás gyártásához.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!