Irén, Írisz
6 °C
15 °C

Pártok a választás időpontjáról

2001.12.13. 18:30
A parlamenti, illetve az előző választásokon 1 százalékos támogatottságnál jobb eredményt elért pártok vezetői tudomásul veszik a köztársasági elnök csütörtökön bejelentett döntését, miszerint április 7-én lesz a jövő évi országgyűlési képviselő-választások első fordulója, a második forduló pedig április 21-én tartják. Több politikus is reményét fejezte ki, hogy a húsvét közelségét egyik párt sem használja majd fel kampánycélokra, a szabad demokraták pedig bejelentették, hogy az ünnepnap idején nem korteskednek.
Pokorni Zoltán véleménye szerint a választási időpont kiírásánál a köztársasági elnök a parlamenti pártok meghatározó többségének álláspontját vette figyelembe. A Fidesz elnöke az MTI-nek emlékeztetett arra, hogy szerdán az államfőnél jelen lévő pártok közösen kérték Mádl Ferencet, hogy ha a választások időpontjával kapcsolatban meghozza döntését, akkor azt a lehető leghamarabb hozza nyilvánosságra. Pokorni Zoltán örömmel fogadta, hogy Mádl Ferenc a közösen megfogalmazott kérésnek eleget tett.

Az MSZP tudomásul veszi a köztársasági elnök döntését a 2002-es országgyűlési választások első, illetve második fordulójának időpontjáról - közölte az MTI-vel Kovács László szocialista pártelnök. Emlékeztetett: azért javasolták Mádl Ferencnek a májusi időpontot, mert 1994-ben és 1998-ban is ebben a hónapban voltak a választások, az MSZP pedig semmilyen okot nem látott a változtatásra. Igaz, sokan szeretnék, hogyha a jelenlegi kormány mielőbb távozna, de mi adtunk volna nekik még egy hónapot. A köztársasági elnök úr nem volt ilyen nagylelkű - fogalmazott Kovács László.

A Független Kisgazdapárt üdvözli az államfő döntését. Béres Béla alelnök az MTI-nek megjegyezte: az FKGP is ezt a két időpontot javasolta. Szerencsésnek nevezte, hogy április elején tartják a választásokat, mert - mint mondta - akkor még nem kezdődnek meg a mezőgazdasági munkálatok, és a kopogtatócédulák gyűjtése is befejeződhet március 15-e előtt.

Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke szerint a választások időpontja túl közel esik a húsvéti ünnepekhez, és emiatt fennáll annak a veszélye, hogy átpolitizált lesz a húsvét. Az ellenzéki politikus az MTI-nek leszögezte: az SZDSZ azokban a napokban nem fog kampányolni és reméli, hogy az egyházaknak és a többi pártnak is lesz annyi önmérséklete, hogy mentesíteni tudják a pártpolitikától az ünnepet. Jelezte, hogy a szerdai egyeztetésen április 14-ét, illetve április 28-át javasolták a választások első, valamint második fordulójának időpontjaként. Hozzátette: az áprilisi időpont lehetőséget ad arra, hogy a jelenlegi kormány minél előbb távozzon a hivatalából.

Dávid Ibolya szerint célszerű, racionális időpont április 7-e, amelyre a köztársasági elnök a választások első fordulóját kitűzte. Személy szerint azért örülök az április 7-ei időpontnak, mert már másfél, két hónapja elkezdődött a kampány, ami szokatlan, hiszen eddig egyetlen ciklusban sem kampányoltak ilyen korán a pártok - tette hozzá Dávid Ibolya. Dávid Ibolya elmondta: ha április 7-én van az első forduló, akkor február 14-én indul a kopogtatócédulák gyűjtése, tehát a március 15-ei ünnepségeket megkímélhetik a politikai felhangoktól.

Csurka István az MTI-nek kijelentette: a MIÉP örül a köztársasági elnök döntésének, mert ezzel is rövidebb lesz a máris eldurvult és a közvéleményben sok "ferdülést" okozó kampány. A pártelnök-frakcióvezető hozzátette, a MIÉP készen áll a megmérettetésre.

Pusztai Erzsébet, a Magyar Demokrata Néppárt elnöke az MTI érdeklődésére közölte, hogy pártja - természetesen - tiszteletben tartja a köztársasági elnök döntését. Hozzátette: annak viszont örülnének, ha a pártok nem használnák fel a kampányban a húsvéti ünnepeket, amelyek így igen közel lesznek időben a választások első fordulójához. Bartók Tivadar, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke szintén kijelentette, hogy pártja - bár egy májusi időpontot szerencsésebbnek tartott volna - tiszteletben tartja az államfő döntését. Elmondta, hogy a KDNP-s politikusok a Centrum jelöltjeként indulnak a választásokon.

A Munkáspárt üdvözli, hogy az államfő a lehető legkorábbi időpontra írta ki a választásokat, mert - mint Vajnai Attila alelnök elmondta - a párt megítélése szerint minél előbb új kormányra és Országgyűlésre van szükség a súlyos társadalmi és szociális konfliktusok enyhítése érdekében.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!