Gábor, Karina, Ders
8 °C
20 °C

Jospin válaszolt a 33 értelmiséginek

2001.04.04. 16:00
Lionel Jospin francia kormányfő a 33 magyar közéleti személyiség levelére írt válaszában kifejtette, hogy az emberi és a kisebbségi jogok tiszteletben tartása fontos kérdése az EU bővítési perspektívájának. Mint ismert, a zámolyi romák menedékjogának megadása után több település romái fontolgatják a kivándorlást.

Az emberi, valamint a kisebbségi jogok tiszteletben tartása fontos kérdése az Európai Unió bővítési perspektívájának - erről Lionel Jospin francia kormányfő kabinetfőnöke írt, amikor arra a március 9-én kelt levélre válaszolt, amelyben 33 magyar közéleti személyiség köszönetet mondott azért, hogy több zámolyi romát a francia hatóság menekültként ismert el.

A francia döntés tanulságos a magyar társadalom számára

Kőszeg Ferenc, a Magyar Helsinki Bizottság elnöke által eljuttatott dokumentumban az aláírók az egész francia nemzetnek köszönetet mondva, annak a meggyőződésüknek adtak hangot, hogy a francia társadalom szolidaritása és a francia hatóság döntése tanulságul szolgálhat a magyar társadalom számára.

A francia miniszterelnök kabinetfőnöke, Henry Pradeaux közlése szerint Lionel Jospinre mély benyomást tettek a levélben foglalt észrevételek. Jelezte: Franciaország hagyományosan odafigyel az emberi jogokra, és gondot fordít a kisebbségek jogainak tiszteletben tartására. A március 28-án kelt válaszlevél szerint a francia miniszterelnök külön érdeklődéssel nyugtázta azt a tevékenységet, amelyet a Kőszeg Ferenc elnöksége alatt működő bizottság fejt ki e jogok magyarországi védelmének érdekében.

Más romák is Strasbourgba mennének

A zámolyi romák menekült státusának megadása után több település cigánysága is fontolgatta, hogy ők is Strasbourgba menekülnének. Jászladányról és Komlóról is érkezett ilyen jellegű hír.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.