Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Elegen voltak az időközi választásokon

2003.04.28. 06:59
A Baranya megyei Kisbudmér kivételével mindenhol eredményesen értek véget a vasárnapi időközi polgármester- és önkormányzati választások. A legszorosabb eredmény Zsámbékon született, ahol a Fidesz jelöltje két szavazattal előzte meg szocialista-párti vetélytársát. Dömsödi Gábor televíziós műsorvezetőt a Nógrád megyei Bokor polgármesterévé választották.
A vasárnap tartott időközi polgármester- és önkormányzati választások nagy részvétel mellett eredményesen zajlottak; az éjjel fél 12-ig beérkezett információk szerint csak egy helyen, a Baranya megyei Kisbudméron kell újabb polgármester-választást tartani. Kisbudméron a két első helyen végzett jelölt között szavazategyenlőség alakult ki. A többi településen sikerült megválasztani a polgármestereket.

Két szavazat döntött

A legszorosabb eredmény Zsámbékon alakult ki, ahol Horváth Gellértné a Szövetség Zsámbékért, a Fidesz támogatta civil szervezet jelöltje 679 vokssal nyerte el a polgármesteri posztot, míg riválisa, Keserű János, az MSZP jelöltje 677 szavazatot kapott. A Pest megyei városban azért kellett időközi választást tartani, mert tavaly ősszel szavazategyenlőség alakult ki.

A részvételi arány a kis falvak többségében a polgármester-választásokon magas, 70-80 százalék körüli volt, egyes helyeken megközelítette a 90 százalékot, ugyanakkor a nagyobb településeken alacsonyabb volt.

A Baranya megyei Kisdéren a 106 választásra jogosult lakosból 103-an adták le szavazatukat, a Vas megyei Iklanberényben pedig a falu 34 szavazásra jogosult polgárából 32-en jelentek meg a szavazáson. A Somogy megyei Csurgón viszont a részvétel még az 50 százalékot sem érte el: a 4.531 választásra jogosult állampolgár közül 2.077-en adták le voksukat.

A csurgói választás érdekessége, hogy az előző polgármester 12 év után azért mondott le, mert jelöltjét, Bihariné Asbóth Emőkét a testület többszöri kísérlet ellenére sem választotta meg alpolgármesterré. A lemondás miatt kiírt időközi választáson a település polgármestere Bihariné Asbóth Emőke lett, 1.327 szavazattal.

Dömsödi falut is vezet

A Nógrád megyei Bokor vezetőjévé Dömsödi Gábort választották; a televíziós műsorvezető társadalmi megbízatású polgármesterként irányítja majd a 137 lakosú falut. Összesen negyven településen tartottak vasárnap időközi önkormányzati választásokat, az esetek többségében a polgármesteri posztért indulókra voksolhattak az arra jogosultak.

Vas megyében 9, Somogy megyében 7, Győr-Moson-Sopron és Baranya megyében 4-4, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Pest és Veszprém megyében 3-3, Nógrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében 2-2, Zala és Heves megyében, valamint Budapesten 1-1 helyen került sor időközi választásokra.

Az Országos Választási Iroda tájékoztatása szerint összesen 26 településen polgármestert, öt településen cigány, egy helyen pedig német kisebbségi önkormányzati tagokat választottak.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!