Gyurcsány: Ma sokan mondják, hogy Gyurcsánynak igaza volt

2018.02.21. 22:18

Havonta az első két köbméter víz és az első 50 kilowattóra villany díját mindenkinek elengedik, efölött pedig sávosan, a fogyasztás növekedésével emelkedne a fizetendő összeg, ha a DK nyeri a választást, ígérte Gyurcsány a párt nagykanizsai fórumán az MTI szerint.

Ezen kívül a vállalkozásoknak az első három foglalkoztatott után csak 20, további ötnél 40 százalékos tb-t kellene fizetni, de egészen 20 dolgozóig tartana a kedvezmény, hogy minél több bejelentett embert foglalkoztassanak a munkáltatók.

A magyar egészségügy szerinte krízishelyzetben van, "a kórházak sürgősségi ügyeletén halnak meg emberek, hónapokat kell várni egy egyszerű vizsgálatra". Az egészségügyben a napokban adott béremelés "szemfényvesztés", mert megemelték ugyan a béreket, de elvették a pótlékokat, így nem változott szinte semmi.

Komoly politikai vereséget szenvedtem a vizitdíj ügyében, dacára annak, hogy ma sokan azt mondják, Gyurcsánynak igaza volt

Szerinte 150 MRI-t és CT-t kellene vásárolni, és 50 százalékkal megemelni az egészségügyben dolgozók bérét, és mindez "kevesebb pénzt igényel, mint amit minden évben TAO-pénzekből beletesznek a fociba".

Az oktatásügyről azt mondta: digitális iskolát és kétnyelvű oktatást kell biztosítani, "fel kell szabadítani a gyereket és a tanárt is", illetve vissza kell adni az iskolákat a településeknek. Javaslatuk szerint az egyetem első évében senkitől nem kérnének tandíjat.

A határon túliak szavazati jogáról szerinte egyedül pártjának nem változott az álláspontja: ne szavazzon, aki soha nem élt itt. "Nem mi vagyunk ebben az ügyben a bajkeverők", a DK az egyetlen, amelyik a bibói elv alapján azt mondja: elválik egymástól a politikai közösség és magyar nemzeti közösség.

Az Elios-ügyre utalva azt mondta: ezekben a hetekben nyilvánvalóbban látszik, hogy "a miniszterelnök közvetlen környezete lop".

"Igaz, az a sejtésünk, hogy itt tudatosan, bűnszövetkezetben, nagy értékre elkövetett csalásnak vagyunk a tanúi".

Nem kell azzal megbékélni, hogy "az ország első számú embere egy köztörvényes bűnöző" - mondta. Szerinte ma is több tízezer ember van, aki a kilakoltatás veszélyével néz szembe, de a kormánynál "hallgatás van ebben a témában". A többségnek "elképesztő árfolyamon forintosították a hitelét", ezért nekik a mai napig kilátástalan a helyzetük.

A Questor károsultjainak ügyét, illetve az előzetes letartóztatásban lévő Czeglédy Csaba szombathelyi politikust említve azt a kérdést tette fel: ha Czeglédyvel kapcsolatban törvényt hoztak, hogy kártalanítsák a fizetés nélkül maradt diákokat, akkor a Questorral kapcsolatban miért nem csinálják ezt?

"Mert kiderülne, hogy a Questor sokéves létezése mögött ott van a miniszterelnök és külügyminiszterének nem egyszerűen hanyag félrenézése, hanem támogató bűnrészessége Matolcsyval bezárólag."