Emánuel
4 °C
12 °C

Pórázra kötné a kormányt Jánosi

2004.02.27. 15:12
A Magyar Szocialista Párt szombati választmányi ülésén várhatóan a kormány gazdaságpolitikájának újragondolását kérik majd a kormányfőtől, értesült az Index Jánosi György választmányi elnöktől. A MSZP-s testület vezetőjének 16 pontos javaslata tartalmazza például az alanyi jogú juttatási rendszer megreformálását és azt is, hogy a kabinet az eddigieknél jobban vonja be a szakszervezeteket és a civil szervezeteket a döntéshozatalba.
Az MSZP szombati választmányi ülésének vendége lesz Medgyessy Péter, akit kezdeményező és egyre önállósodóbb politikája miatt többen bíráltak az utóbbi hetekben a szocialista párton belül. Jánosi György választmányi elnök 16 pontos határozati javaslatot akar elfogadtatni a testülettel, "amihez Medgyessynek és a pártnak is tartania kell magát, amitől nem lehet eltérni".

Beleszólnának a kormány munkájába

Jánosi György választmányi elnök már korábban is keveselte a párt befolyását a kormányban. (Horn Gyula a helyzet feloldásaként azt javasolta, hogy válasszák ketté a pártelnöki és Kovács László miniszteri tisztségét.) A szombati ülésen a választmány arra tesz kísérletet, hogy a kormányfő előtt bizonyítsa, a pártban erős az igény, hogy az eddigieknél jobban beleszóljanak a kabinet munkájába, mondta Jánosi az Indexnek.

Nincsenek összhangban

Vitákra adhat okot azonban, hogy az inkább alapelveket rögzítő dokumentum több olyan pontot tartalmaz, amelyek nincsenek összhangban a kormány terveivel. A szocialisták egy része például hónapok óta hiába követel "baloldali fordulatot" a kormánytól a támogatások elosztásánál az eddigi alanyi jogon járó támogatási rendszer helyett, kezdeményezésük "süket fülekre talált". A választmány erről is dönteni akar, Jánosi továbbá azt szorgalmazza, hogy a kormány jobban vonja be a szakszervezeteket és a civil szervezeteket a döntéshozatalba.

Cövekek

Jánosi nagy jelentőséget tulajdonít javaslatának, amelytől azt is várja, hogy legalább az EP-s kampány végéig lezárja a nyilvánosság előtt zajló "belső vitákat" és elősegítse a párt és a kormány kommunikációjának összehangolását. A választmány amennyiben elfogadja a programot , "azzal megerősíti politikai cövekeinket" - fogalmazott a választmányi elnök. Amennyiben nem történik fordulat sem a párt és a kormány együttműködésében, sem pedig a közvélemény-kutatási adatokban, akkor a párt őszi kongresszusán példátlan módon ciklus közepén is beszámoltathatják a szocialisták Medgyessy Pétert.

A kormányfő népszerűsége nem csak a legnagyobb kormánypárt egy részén belül, de a közvéleménykutatások szerint is csökken. Az utóbbi napokban Medgyessy esetleges idő előtti leváltásának híre is kiszivárgott, amit hivatalosan azonban mindenki kacsának minősített.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.