Natália
-3 °C
7 °C

Bizonytalan 'vallásbéke'

2001.01.15. 21:38
Több hazai egyház vélekedik úgy, hogy sérti a vallásszabadságot a kormány által beterjesztett, egyházakra vonatkozó törvénymódosítás, szerintük ugyanis az állam rangsorolni kívánja a különböző felekezeteket. Bár a javaslatot kidolgozó kulturális tárca szakemberei hangsúlyozzák, hogy a törvény szentesítésével nem sérülnének az alapvető alkotmányos jogok, a kétharmados törvény tartalmával, a jelenlegi állás szerint az ellenzék sem ért egyet, így annak elfogadása is kétséges.
Több kisegyház és az ellenzék is elégedetlen a lelkiismereti és vallásszabadságról szóló 1990-es törvény kormánypárt által beterjesztett módosító javaslat egyes részeivel. Semjén Zsolt, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának helyettes államtitkára szerint a módosítások a vallásszabadságot nem korlátozzák, az ellenzék kifogásai mögött pedig jórészt politikai jellegű félelmek állnak.

Új egyházak Magyarországon
A Legfelsőbb Bíróság adatai szerint tavaly tizenöt új egyházat, illetve egyházi szervezetet jegyeztek be a bíróságok, és két vallási szerveződés jelezte megszűnését. Hazánkban jelenleg 317 egyházi szerveződést tartanak számon. Az újonnan nyilvántartásba vett szervezetek között szerepel a Magyar Református Egyházak Tanácskozó Zsinata, a Magyarországi Muszlimok Egyháza, a Magyar Evangéliumi Egyház, az Egyetemes Szeretet Egyháza vagy a Fény Lovagjainak és Testvériségének Egyháza.
Veszélyes tanok

A lelkiismereti és vallásszabadságról szóló 1990-es törvény módosítására a beterjesztő kulturális tárca szerint azért van szükség, mert az utóbbi évtizedben megélénkült vallási élet és a mintegy száz új vallási közösség olyan új kihívásokat hozott, amelyek a törvény kiigazítását sürgetik. Megjelentek ugyanis olyan vallási csoportok, amelyek visszaélnek a vallásszabadsággal, törvénytelen tevékenységet űznek, vagy alapvetően nem is vallási tevékenységet folytatnak. A kormány által beterjesztett javaslat, a technikai részleteken túl meghatározza, mi tekintendő vallási tevékenységnek és mi nem, továbbá lehetőséget nyújt az ügyészségnek arra, hogy a működés törvényességére vonatkozóan adatokat kérjen az egyházaktól, ezek alapján eljárást indítson a bíróság pedig visszavonja az egyház működését.

A szcientológusok tragikusnak tartják a módosítást

A társadalomra veszélyes vallások tekintetében a tárca a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) 1999-es évkönyvének vizsgálataira hivatkozik, amelyben, bár a hivatal erről nem ad információt a Szcientológiai Egyházra jellemző leírás található. Tasnádi Gábor, a szcientológiai egyház magyarországi szervezetének szóvivője, aki szerint valóban folytatott az NBH nyomozást velük kapcsolatban tragikusnak nevezi a módosító javaslatot, amely szerinte a 30-as 40-es évek hangulatát idézi. A hazánkban húszezer támogatót nyilvántartó egyházra egyébként a törvény bevezetése a szóvivő szerint semmilyen következménnyel nem járna, csupán arra alkalmas, hogy a felesleges feszültségeket keltsen, és a társadalmat megossza.

A módosítás lényegi elemei
Az NKÖM által kidolgozott módosító javaslat szerint nem tekinthető vallásnak az a tevékenység, amely elsődlegesen és meghatározóan politikai és érdekérvényesítő, pszichikai vagy parapszichikai és gyógyító, gazdasági-vállalkozási, nevelési-oktatási, kultúraközvetítő, szociális és egészségügyi, illetve sport-, gyermek- és ifjúságvédelmi jellegű. A módosítás szerint az tekinthető vallásnak, ami rendelkezik a valóság egészére, a természetfelettire irányuló tanokkal, és az emberi személyiség egészét átfogja.Amennyiben egy vallási közösség nyilvánvalóan nem vallási tevékenységet folytat, nyilvántartását meg kell tagadni, illetve az egyházat-ügyészi keresetre, peres eljárásban a nyilvántartásból törölni kell. A bejelentéshez a vallási közösségeknek csatolniuk kell alapszabályukat, továbbá az egyház legfőbb vallási tanainak összefoglalását. A törvény az egyházak társadalmi szerepéhez kapcsolódó jogok és kötelezettségek vonatkozásában eltérően is rendelkezhet.
Alkotmányellenes részletek?

A szcientológusokhoz hasonló negatív véleményt fogalmazott meg a javaslattal kapcsolatban a mintegy 45 ezer aktív tagot számláló Hit Gyülekezetének szóvivője, Morvai Péter is, aki szerint azon túl, hogy az eddig törvény kiállta az idők próbáját, tehát szükségtelen a módosítása, a javaslat alkotmányellenes elemeket is tartalmaz. A törvény elfogadásával ugyanis Morvai szerint lehetőség nyílna arra, hogy az ügyészség bármely egyház hitelveit vizsgálja, amely szerinte ellenkezik a lelkiismereti szabadság elvével. Ezen kívül a Hit Gyülekezete az állam és az egyház szétválasztásának szempontjából is aggályosnak találja a módosítás tartalmát, a bíróságok ugyanis a törvényben lefektetett szempontok alapján ítélkezhetnének az egyházakkal kapcsolatban. Szintén elfogadhatatlannak tartja a módosítást a Krisna-tudatú Hívők Közössége is, mert mint ahogy Danka Krisztina szóvivő az Indexnek kifejtette, a törvénnyel az állam rangsorolná a különböző felekezeteket.

Kérdéses a kétharmados támogatottság

A törvény módosításához a jelenlévő országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata szükséges majd, ám a jelenlegi állás alapján kérdéses, hogy meglesz -e az ilyen szintű támogatottság. A hat párti egyeztetést követően kiderült, hogy bár a kormánypártiak támogatják a javaslatot, az ellenzék sorai már nem ilyen egységesek. A szabad demokraták szerint egyáltalán nem szükséges az 1990-es törvény módosítása, az egyházak közötti különbségtételt pedig egyértelműen elutasítják a párt képviselői. A MIÉP a javaslatban foglaltaknál szigorúbb szabályozást szeretne, de az alapelveket nem utasítja el, a szocialisták pedig önálló módosító indítványt nyújtottak be, amelyben sok fideszes javaslat nincs benne. Az MSZP elutasítja a vallás definiálását és az ügyészi jogkör kibővítését sem támogatja. Amennyiben elfogadják, a törvény a kihirdetését követő harmincadik napon lép hatályba, és rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell. A hatályba lépés előtt nyilvántartásba vett egyházak ellen az ügyész legkorábban a törvény kihirdetését követő 6. hónap után indíthat pert.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!