A választás percről percre

2006.04.09. 19:29

Az MSZP nyerte a választások első fordulóját; a szocialisták listán és egyéniben is megverték legnagyobb riválisukat. Az SZDSZ és az MDF is bent van a parlamentben. Az SZDSZ több szavazatot kaptt, mint négy éve, Dávid Ibolya azt állítja, Gyurcsánynak és Orbánnak sem akar segíteni. Intenzív két hét várható, a két nagy párt nagygyűlést szervezett hétfőre, Budapestre. Választási hírek percről percre.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A tapasztalatok szerint ha valamivel kevesebben vesznek részt a választásokon, az jó a Munkáspártnak, mondta Thürmer Gyula első vasárnap esti nyilatkozatában a párt székházában, miután bókolt egy gyurcsányosat a HírTv riporternőjének. Az elnök szerint bíztató, hogy jó volt a részvétel azokban a megyékben - így Szolnok, Békés és Nógrád megyében - ahol a választók hagyományosan a Munkáspártra szavaznak.

    "Előbb-utóbb biztos bejutunk a Parlamentbe" - mondta Thürmer, de hogy mikor, azt nem árulta el, mint ahogy azt sem, kinek "szurkol" a Munkáspárt. "Találkozunk" - nyugtatta meg az elnök a jelenlévőket, kattintott a neten egyet-kettőt a vágóképek kedvéért, dobott egy kávét, majd el.

  • Én annyira izgulok, hogy sajnos leharaptam az egyik ujjam. Nem baj, a mutatóujjaim még épek, úgyhogy pötyögni még tudok ebbe a masinába.
  • Kocsmai tudósítónk érdektelenséget tapasztalt az eddig feltérképezett helyeken. Meglepetésre a jobbos kocsmának tartott Dessewffy utcai Hunter, és a balos gyülekezőhelynek kikiáltott Picasso zárva volt. A Szódában nincs tévé, akit érdekelnek az eredmények, neten követheti az eseményeket. A Szimplakertben egy középkorú, alkoholistának kinéző férfi tudósítónk kérdésére rácsodálkozva visszakérdezett: „Jé, ma volt a választás, nem a jövő héten?” Az Eklektikában éppen most szerelik fel az antennát, hogy a másfél méter átmérőjű kivetítőn ne zizegjenek a grafikonok. Itt állítólag lesz politikai kocsmaszurkolás, bár egyelőre igény, az nincs rá.
  • Nem meglepetés: Celldömölkön már bizonyítottan megpróbálták a láncszavazást. Jól mondta Kerényi Imre, ezek a bolsevikok semmitől se riadnak vissza. Csakhogy most elegen leszünk, és figyelünk. Ne próbálkozzatok, elvtársak, mert mondott Kerényi úr mást is... valamit a forradalomról!
  • A Hír tv is ismertette a közvélemény-kutatási adatokat, és hibásan adták közre a Mediánét: a Galluphoz és a Tárkihoz hasonlóan a csatorna szerint náluk is a Fidesz áll nyerésre. Az ellenzéki pártot hozták ki győztesnek, 46-41-gyel, pedig az MSZP áll így a Mediánnál.
  • Tömeges törvénysértésekről és kampánycsendsértésekről beszélt Szijártó Péter, a Fidesz szóvivője. A politikus szerint ma szocialista kör sms terjedt az országban, mely az MSZP támogatására buzdított. A párthoz érkezett jelzések szerint több helyen is történt láncszavazás, két budapesti körzetben és több vidéki városban, Mátészalkán és Esztergomban is észleltek ilyet. Másutt "szocialista politikusok adatbázisokkal és listákkal közlekedtek a választókerületekben" -- mondta Szijártó. Négy vidéki városból, köztük Hollókőről és Füzesabonyból pedig arról érkezett jelzés, hogy az MSZP buszokkal szállította a szavazókat.

    A Fidesz a már említett MSZP-sms mellett kampánycsendsértőnek tartja, hogy a Deák téren folyamatosan működött a liberális ház, és azt is, hogy az egyik kereskedelmi tévén egy kvízműsor vasárnapi adásában a megfejtés Gyurcsány Ferenc miniszterelnök volt.

    A magas részvételi arányról beszélt sajtótájékoztatóján Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője. Kiemelte, hogy a közvélemény-kutatók is alábecsülték a részvételt, a Fidesz örül a magasnak tekinthető részvételnek, melyet részben saját sikerének tart.

  • Apja helyett azonos nevű fia szavazott a Baranya megyei Helesfán vasárnap, a szavazatot érvénytelenítették, közölte a területi választási bizottság az MTI-vel. A fiatalember reggel szavazott a szigetvári körzethez tartozó Helesfa szavazókörében, noha erre lakcím hiányában nem lett volna jogosult. Az, hogy apja nevében adta le szavazatát, akkor derült ki, amikor késő délután az apa is elment szavazni, mondta el Lászlóné Kovács Ilona, a bizottság elnöke.

    Tájékoztatása szerint az apa szavazhatott, a fia szavazatát érvénytelenítették. A szabályok szerint úgy, hogy minden jelölttől és jelölő szervezettől levontak egy-egy szavazatot, hiszen nem lehet tudni, a fiatalember kire szavazott. Helesfán délután rosszul lett, és hazament a szavazatszámláló bizottság elnöke, helyére helyettese lépett, a testület kiegészült egy póttaggal.

  • Ez a pimasz Szíjjártó mit meg nem enged magának! A képtelen vádak ellen, amikkel a mi pártunkat illette, tényleg az a legjobb orvosság, amit az MTV szakemberei találtak ki: le kell keverni, ne tudjon beszélni, ne tudja elrontani a Köztársaság ünnepét.
  • Már az első végigszámolás előtt újraszámolással kell kezdeni. Szíjjártó Péter részletesen ismertette a kommunisták törvénytelenségeit, márpedig ha valaki, akkor ő aztán tudja. Ne akarjátok, elvtársak, hogy lezárjuk a metróalagutat!
  • Tömeges és sorozatos törvénysértéseket vélelmez a Fidesz, mondta Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője. A bejelentések a Demokrácia Központhoz érkeztek. „Szoros a verseny, a te szavazatodon is múlik a második Gyurcsány-kormány” – ilyen sms-eket küldözgettek vasárnap a szavazóknak. Láncszavazásokról érkeztek hírek Budapestről és vidékről, és sérelmezik, hogy folyamatosan működött a Liberálisok Háza.

    Selmeczi azt is nehezményezte, hogy az egyik esti televíziós show-műsorban Gyurcsány Ferencet kellett kitalálni, és MSZP-s aktivisták listákkal a kezükben közlekedtek az utcán. A Fidesz a hatóságoknál minden esetben bejelentést tett, folyamatosan történik a Demokrácia Központhoz érkezett bejelentések feldolgozása is.

  • Az MSZP-nek nincsenek ilyen tapasztalatai, aki tud másról, az jelezze az Országos Választási Bizottságnak, reagált a Fidesz csalásokról szóló bejelentésére a szocialista Gál J. Zoltán, és azt mondta, hogy tiszta, egyértelmű, törvényes választás volt, végeredményét senki sem kérdőjelezheti meg.
  • Az MCF Roma Összefogás Párt szerint a várakozásoknak megfelelően alakul a választási részvétel, mondta Fodor Ferenc, a párt kampányigazgatója az MTI-nek. "Az MCF Roma Összefogás Párt a rövid felkészülése ellenére sikeres kampányt vitt véghez, és bízunk abban, hogy programunk és jelöltjeink hitelessége meghozza azt a mérhető eredményt amire számítunk - fogalmazott a kampányigazgató. - Számunkra minden eredmény sikert jelent, hiszen a párt egy hosszú út első, nagyon nehéz és bátor lépését tette meg azzal, hogy önálló roma politikai erőként indult a választáson."
  • „Szemenszedett hazugság” – mondta Horn Gábor a Fidesz szóvivőjének arra a bejelentésére, miszerint nyitva volt vasárnap napközben a Liberálisok Háza. Horn szerint a ház nem volt nyitva, csupán a televíziós stábokat engedték be 7 óra előtt. „Nagy bajban lehet a Fidesz” – kommentálta Pető Iván a helyszínen a vádakat. Bejelentését nagy üdvrivalgás fogadta.
  • Svájci órához hasonlította a választás lebonyolításában közreműködő köztisztviselői kart Dudás Ferenc, a Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára, amikor vasárnap este látogatást tett az Országos Választási Központban. "Ez egy összeszokott csapat, százezer emberrel, úgy működik, mint egy svájci óra" - jelentette ki az államtitkár, hozzátéve, hogy fel sem merülhet a választás törvénytelensége.
  • A szocialisták szerint a Fidesz a szavazatszámlálókat akarja nyomás alá helyezni azzal, hogy tömeges választásai csalásról beszél. Gál J. Zoltán az Indexnek elmondta, hogy ők nem kaptak ilyen jelzéseket választási csalásokról. Hozzátette, hogy a Fidesz is érzékeli a kormányváltó hangulat hiányát, ezért próbálkozik ilyenekkel.

    Az a Fidesz felelőssége, hogy a 2002-es hez hasonló hangulatot készül kialakítani. Az MSZP kampányának kommunkációs vezetője a saját kampányukat jónak és sikeresnek nevezte, szerinte most sem csinálnák másképpen. A Fidesz ezzel szemben csak a mozgósítástól várta a győzelmet. "Mi lesz holnap?" - kérdeztük. "Hát, nyolckor kezdődik a kampány következő szakasza" - mondta Gál J.

  • Az Infó rádióban Szekeres Imre inti nyugalomra a Fideszt, miután Szíjjártó Péter kampánycsendsértésekről és törvénysértésekről (láncszavazásról, kör-sms-ről, választók szervezett szállításáról) sajtótájékoztatott. Szekeres szerint a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a szavazók többsége a koalíciót támogatja.
  • Harminckét büntetés-végrehajtási intézetben és két intézményben 1388 fogvatartott élt választójogával és adta le szavazatát vasárnap, közölte az MTI-vel a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának szóvivője. A szavazáson azok a választójoggal rendelkező fogva tartottak vehettek részt, akiknek a lakóhelyük szerinti helyi önkormányzat jegyzője az igazolást elküldte.
  • "Az MDF-nek minden eredmény jó, amelyik öt százalék feletti" - nyilatkozta a Hír tv riporterének Herényi Károly. A kisebbik ellenzéki párt frakcióvezetője azt mondta, hogy nagyon nehéz volt a helyzetük, mert jobb- és baloldalról is nagyon sok támadás érte őket. A riporteri kérdésre, hogy milyen támadásokra gondol, így válaszolt: "Én például egy éve nem szerepeltem az önök televíziójában, pedig a Hír tv-ről tudvalevő, hogy jobboldali csatorna." A beszélgetés ezzel véget ért.
  • Sötét keserűség szorongatja a szívemet, mint egy nagy vörös marok. Veszélybe került az utolsó esély. Igen, tudtuk eddig is, hogy sokan már csak nyelvükben vagy abban sem magyarok... de hogy ennyien vesztettek utat, azt nem akarom elhinni. Hogy is írta Bencsik András? "Az nem kérdés, hogy a polgári-nemzeti értékrend hívei hogyan döntenek, mint ahogy sajnos az sem, hogy a televíziós majomvetélkedők és a véget nem érő szappanoperák közönsége, illetve Kovács Pisti barátai kire szavaznak majd."
  • A székházban és környékén elhelyezkedő elemzők nem tartják kizártnak, hogy igazi politikai szenzációval szolgál az első forduló. A kulcsnév: Puch László. Az MSZP híresen antigyurcsányista pénztárnoka először azzal keltett feltűnést, hogy feltüzelt állapotban, egy kisebb osztag élén rontott be az épületbe, a tagok között – haljak meg, ha nem igaz – volt két bőrkabátos is. Na jó, bőrdzsekis.

    A Pénztárnok pedig titokzatos, nagy méretű, alufóliába burkolt csomagot hurcolt a hóna alatt. Ott van a baloldal jövője, motyogták már ekkor a bennfentes megfigyelők. A Puch-teória akkor bizonyosodott be végképp, amikor az egyre vadabbul szökellő politikus a szíve fölött elhelyezett fényújságba öltözve jelent meg a téren. A kommunista cyborg mellén az igen felirat futkározik egy tenyérnyi felületen, ami állítólag arra utal, hogy az agyi implantátum nélküli politikusok visszaszorulnak a választások nagy esélyesének a vezetésében.

    Rajta kívül még Berkes Gábort láttuk a világ legocsmányabb bőrdzsekijében, de erről inkább nem akarunk beszélni.

    Az idő előrehaladtával egyre több csinos lány tűnik fel a szocialista székházban. Van, akit anyukája kísér a titokzatos és az egyszerű újságíróktól elzárt második emeleti kampányközpontba.

  • Ajaj, nagyon csúnya térképet mutattak a tévében, tiszta narancs volt az ország. Próbáltam megérteni, mit jelent, de biztos nem jót. Nem baj, majd hajrázunk, abban jók vagyunk! A mi politikánk adja az adekvát válaszokat az emberek problémáira!
  • Még ugyan igen kevés szavazat feldolgozása után, de megvan az első 45 "várható" képviselő. Az OVB adatai szerint 27 fideszes-KDNP-s nyerése máris valószínűsíthető az egyéni körzetekben (például Áder János, Bóka István, Nógrádi László).

    Az MSZP-nek 15 nyertese látszik máris (Arató Gergely, Keleti György, Kolber István, Nyakó István, Szili Katalin is). Lamperth Mónika MSZP–SZDSZ-jelöltként áll nyerésre.

    A leglegkorábbi adat Gyenesei István, a Somogyért Egyesület jelöltjének várható győzelméről szólt.

  • A szavazókörök 5,57 százalékának feldolgozottsága alapján a budapesti és a megyei listákon 12:8 arányban a Fidesz vezet.
  • A listás eredmények 14 százalékos feldolgozottsága mellett jelentősen veri a Fidesz az MSZP-t. Az ellenzéki párt pillanatnyilag közel 48 százalékon, az MSZP pedig nem egészen 41 százalékon áll. Az MDF és az SZDSZ sem férne be a parlamentbe, előbbinek 4,5, utóbbinak 3,5 százaléka van. Ebben az időszakban ugyanakkor még csak a vidéki kistelepülések adatai jönnek be, úgyhogy a kép várhatóan változni fog.


    Nézze meg képeinket!
  • A mohácsi választókerületben (26,04 százalékos feldolgozottság alapján) a fideszes Hargitai János 51,61 százalékkal vezet. A szocialista Nyúl István 30,12, a szabad demokrata Wekler Ferenc 10,67 százalékon áll.
  • Képtelenség további kérdéseket intézni a Fidesz szóvivőihez, mert végighaknizzák az összes televíziót, amely a választásokról tudósít. Selmeczi Gabriella az egyik tévének azt mondta, hogy a Fidesz az alternatív szavazatszámláló központjának köszönhetően már a hivatalos eredmények előtt pontos adatokkal fog rendelkezni.

    Egyesek tudni vélik, hogy Áder János már biztos nyertese a csornai választókörzetnek. A Fidesznél egyébként lehetetlen nyomon követni a híreket, mert a kivetítőkön mindig azok a csatornák láthatóak, ahol éppen a Fidesz szóvivői nyilatkoznak.

  • „Nagy érdeklődéssel hallom, hogy Szijjártó Péter újra akarja számláltatni a közvélemény-kutatásokat is” – mondta Lendvai Ildikó. A szocialisták frakcióvezetője szerint ők is kaptak kör-sms-eket: „Gyurcsány Ferenc egyenlő gyűlölet, Orbán Viktor egyenlő hit, remény, szeretet.”


    Nézze meg képeinket!
  • Egyelőre csendes az MDF választási központja. A feszültség azonban érezhető, leginkább abban nyilvánul meg, hogy senki sem bocsátkozik jóslatokba. Pusztai Erzsébet szerint az jó jel, hogy az utolsó közvélemény-kutatások 4-5 százalék körüliek voltak, szerintük Dávid Ibolya négypárti vitája is legalább 1%-ot segített az MDF-nek. Herényi Károly sem hajlandó esélyt latolgatni, szerinte a kampány nehéz volt, mert balról és jobbról is támadták a pártot. Herényi még akkor sem mosolyodott el, amikor odakiabáltak neki, hogy a párt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei, nagykállói jelöltje a szavazatok 7%-nak össszeszámlálása után az első helyen áll.


    Nézze meg képeinket!
  • Sok százan drukkolnak a Fidesznek a Rekk előtt. Fideszes győzelemnél éljeneznek, a szocialistánál fújolnak. Megtudtuk, hogy itt van berendezve az alternatív szavazatszámláló központ, ahova sms-k érkeznek a szavazókörökből, és összesítik az adatokat.
  • A szocialista Páva Zoltán vezet Komlón a szavazatok 28,08 százalékának összeszámolása után. Az MSZP-s politikus 53,46 százalékot, a Fidesz-KDNP-s Polics József 35,24 százalékon áll.