Választások percről percre

2006.04.23. 19:31

Nem sokon múlt, hogy az MSZP egyedül szerezzen abszolút többséget. A koalíció az eddiginél kényelmesebb többséggel folytathatja a következő négy évet. Orbán közölte, hogy a Fidesz elnölksége benyújtja a lemondását, és azt is egyértelművé tette, hogy minden felelősség őt terheli. Az MSZP már a koalíciós kormányzásra és az önkormányzati választásra készül. Kuncze nem akar miniszter lenni, de egy miniszterelnök-helyettesi poszt szerinte létrejöhet.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Dr. Ken Benoin, a dublini Trinity College munkatársa a Duna televízió műsorában elmondta, hogy a rendszerváltás utáni magyar választásokat bonyolult statisztikai és matematikai módszerekkel elemezve kimutatta, hogy szoros és előre kalkulálható összefüggés van a két választási forduló eredményei között. A politológus számítógépes szimulációi alapján az MSZP 189, a Fidesz 165, az MDF 11 és az SZDSZ pedig 20 mandátumot fog szerezni a szavazatszámlálás lezárulása után.
  • A Halászbástya mellett mintegy ötszáz fideszes szimpatizáns szurkol pártjának. A klivetítőn , mint ahogy két hete is, azok a csatornák láthatóak éppen, ahol fideszesek szerepelnek. Most is Légli Ottó és Tiffán Zsolt boraiból lehet vásárolni, decinként 50-100 forinttal drágábban, mint két hete Újpesten.
  • A csonka ország most még szívet melengetően narancssárga, de Budapest már most vörös. Sajnos attól kell tartani, hogy az országos térkép is csak addig lesz ilyen szép, amíg a nagyvárosok, a prolifészkek, a „felvilágosult” mihasznák meg nem jelennek a statisztikában. Bizony-bizony, minimum húsz évre lenne szükség ahhoz, hogy felszámoljuk a magyarságot végveszélybe butító városiasodást!
  • Jáksó László csak röviden nyilatkozott a választásokról, ugyanis éppen a vágószobában tartózkodott. „Nem tudom, hogy mi lesz az eredmény, mert mindent és mindennek az ellentettjét láttuk már. Én biztos bolond vagyok, de szerintem erről szól a demokrácia – mondta sietve Jáksó, aki nem érti, hogy mire ez az egész felhajtás. – Vannak barátaim mindkét oldalon, akik most rettegnek. Úgyhogy én sztereóban nyugtatgatom őket, hogy nem kell félni a másik oldaltól.”
  • Ebben az országban azért is nagy szükség van arra, hogy a szociáldemokraták legyenek kormányzati pozícióban, mert meg kellene végre szilárdítani a kulturált gyűlölködés dominanciáját. A Fidesszel azért nem lehet mit kezdeni európai értelemben, mert egyszerűen csak összefirkálják meg letépdesik az ellenfelek plakátjait. Mi ennél sokkal európaibb módon tudunk gyűlölni, és ez a fő különbség kettőnk között – a mi oldalunk mindig megtalálja a finom, kimódolt eszközöket arra, hogy tudassa az ország népével: nem kérünk többé Orsós-Orbán rémuralmából.
  • Visszalépés miatt javított szavazólapot kapott Győrött 51.150 szavazásra jogosult állampolgár a 2-es számú választókerületben az országgyűlési választás vasárnapi második fordulójában, közölte a területi választási iroda vezetője.

    A 2-es számú győri választókerületben Szabó János, az MDF jelöltje szombaton lépett vissza, ezért a nevét a szavazólapon húzták át a szavazókörökben tevékenykedő szavazatszámláló bizottságok tagjai, mivel a lapok újranyomtatására már nem volt lehetőség, mondta Kovács Béla.

  • Az MSZP visszalépéssel is megtámogatott Gyenesei István a szavazatok 57 százalékával biztos befutónak tűnik, így független képviselője is lehet az új Országgyűlésnek. A feldolgozottság már hetven százalék felett van, így nem várható fordulat az eredményben.
  • Nézze meg a képeket!
    Rendben zajlott az országgyűlési választás második fordulója is, rendőri intézkedésre a szavazással kapcsolatban az urnazárásáig nem volt szükség, közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője. A választásokon második fordulóján ugyanannyi rendőr volt szolgálatban, mint április 9-én, az első fordulókor, illetve egy átlagos vasárnapi napon.
  • Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője és kampányfőnöke a Hír televízió kérdésére, miszerint mi történik ha az MSZP abszolút többséget szerez a parlamentben, úgy nyilatkozott, hogy erre van egy pici esély. „Ebben az esetben gratulálni fogunk, és jó kormányzást kívánunk, de nem szállunk be partnerként, mert nem 1994-et írunk” – nyilatkozta Horn.
  • Szolíd, de normális volt a részvételi arány ma. Minél nagyobb mértékben lépjük át az átlagos 50-60 százalékos határt, annál inkább elmondható, hogy felajzott a politkai élet, mondta Bencze György az Infó rádióban. Ilyen esetben azok is elmennek szavazni, akiket az átlagosnál sokkal kevésbé érdekel a politika. Ezek az emberek a leginkább befolyásolhatóak; egy-egy ígéret alapján döntenek. Persze akkor a legerősebb a legitimitás, ha magas részvételi arány mellett nagy többséget tud elérni egy párt.
  • ”Normális ember nem vigyorog még a mandátumbecslés láttán. Megvárjuk majd a végeredményt – mondta Lendvai Ildikó az MTV-nek. – A kampánynak vége, következhet a kormányzás. Mi a magunk részéről készen állunk erre, ha mi kapjuk a bizalmat.” Az esetleges Fideszhez köthető kampánycsendsértésekre azt mondta, nem akarják kétségbe vonni a választások tisztességességét.
  • Tudósítónk szerint hirtelen nagyon sok jó nő lett az MSZP-nél. „Az ember csak kapkodja a fejét. Inkább sötét hajúak, határozottak, eltökéltek, kisminkelve, merész ruhákban” – jelentette munkatársunk. A székház előtt felállított sátorhoz 1500 embert várnak. Eddig nem sok celebet szúrtunk ki, csak Zoltai Gusztávot, a Mazsihisz egyik vezetőjét, és az ilyen rendezvényekől elmaradhatatlan Juszt Lászlót láttuk.
  • A szavazatok 46 százalékos feldolgozottságánál az ideiglenes mandátumleosztás szerint simán vezet a baloldal. Ebben a pillanatban 179 képviselői helye lenne az MSZP-nek, 5 MSZP–SZDSZ-közösjelölt jutna be, és 18 helyet kapna az SZDSZ. A Fidesznek most 170, az MDF-nek 11 mandátum jutna, egyet a Somogyért Egyesült elnöke, Gyenesei István vinne el.
  • A hagyományosan jobboldali győzelmeket hozó Vas megye öt választókörzete közül kettő marad nyitott, a megyeszékhely két kerületében viszont az SZDSZ és az MSZP közös jelöltjei végeztek az élen az első fordulóban. Hankó Faragó Miklós szinte biztosan, és jelentős fölénnyel szerez mandátumot, a szavazatok háromnegyedének feldolgozása után 62 százalékon áll, a város másik körzetében azonban fordítani tudott a Fidesz. Hasonló feldolgozottságnál Hende Csaba, a polgári körök főkordinátora a szavazatok 53,35 százalékát kapta. Az első fordulóban mindkét körzetben az MDF jelöltje lett a harmadik, és mindkét körzetben visszalépett.
  • Rogán Antal, a Fidesz kampányfőnöke lemondta soronkövetkező televíziós és rádiós interjúit, mivel a Fidesz vezetése Orbán Viktorral együtt tanácskozásra gyűlt össze.
  • Hajdú Péter második kerültei lakosként ebben a fordulóban is szavazott. Azt ugyan nem árulta el, hogy kire, csak annyit, hogy ugyanarra szavazott, mint négy éve. „Szerintem arra van nagyobb esély, hogy a jelenlegi koalícíó fog nyerni” – mondta. Jelenleg mint újságíró pártházak között ingázik, hátha valami előzetes információhoz jut.
  • Ma sem számíthatunk arra, hogy a titokzatos Tisztelet Társaságának MDF-listás képviselői debütálnának végre a sajtó nyilvánossága előtt. Az MDF-fel szövetkezett, nyugdíjasokat pártoló szervezetet azzal hozták hírbe, hogy az MSZP-közeli milliárdos, Leisztinger Tamás embereit juttatta befutó helyekre a Fórum listáján. A héten Dávid Ibolya és Herényi Károly is kerülte a konkrét válaszokat. Herényi az Index kérdésére most is csak annyit volt hajlandó mondani, nem kizárt, hogy eljönnek, aztán továbbment egy újabb tévéstábnak nyilatkozni.
  • A fővárosban nyitva maradt húsz választókerület közül mindössze négyben vezetnek fideszesek: Nagy Gábor Tamás, Balsai István, Deák András és Pokorni Zoltán szerezhet mandátumot jelen állás szerint.
  • Bár szerintem egy puhapöcsű liberális, azért megtette a magáét Pokorni Zoltán, és hozta a turulfészket, a XII. kerület nemzeti képviselőt küld a Parlamentbe. Sokkal több turult kellett volna szoborni az országnak, ahol turul van, ott megmaradás és szolidaritás is van. Nem véletlenül vonyítottak annyira a liberális paraziták.
  • Szekeres Imre nagyon izgul. „Adjatok már egy cigit, három éve nem gyújtottam rá” – mondta az újságíróknak az MSZP elnökhelyettese, és egyből rácáfolt magára, mert bevallotta, hogy két hete is rágyújtott.
  • Azt a drága Lendvai Ildit láttam az előbb a tévében beszélni, határozott volt, mint mindig - ez az, Ildi, így kell a Fidesszel elbánni! Rögtön utána mutatták a fantasztikus eredményeit is, most már biztosak lehetünk abban, hogy Ildi a Parlament tagja marad!
  • „Debrecenben, ahol lakom, már az első fordulóban eldőlt a mandátum sorsa, így ma már nem kellett elmennem szavazni – mondta az Indexnek Czifra Noémi, aki saját bevallása szerint távol tartja magát a politikától. – Nálunk több cikluson át a Fidesz jelöltjét jutatták be a parlamentbe, így nem volt különösebb meglepetés, hogy újra ez a párt nyert.” A volt műsorvezető kérdésünkre, hogy ő is a Fidesz–KDNP jelöltjére szavazott-e, azt válaszolta: „Erre a kérdésre nem illik válaszolni.” Noémi nem követi majd a választási műsorokat ma este, megkeresésünkkor épp a bejárati ajtót zárja, és indul moziba.
  • „Mindkét fordulóban, így ma is voltam szavazni” – mondta az Indexnek Lilu. A Danubius Rádió műsorvezetője úgy tartja, amennyiben lehetőség van arra, hogy részt vegyen a közügyekben, szívesen teszi. „Erre pedig négyévente egyszer vagy kétszer van alkalom.” Lilu kérdésünkre nem szerette volna elárulni, melyik párt jelöltjére szavazott. „A választási műsorok érdekelnek, lassan összegyűlnek a barátaim, akikkel az előző forduló eredményeit is néztük. Kapcsolgatni fogunk a csatornák közt.” A rádiós műsorvezető a várható végeredményről úgy vélte, az eddigi koalíció győzelmére van nagy esély: „De láttuk, mennyi minden történt az elmúlt két hétben, még semmi sem biztos.”
  • Elmegyek a büféasztal mellett, csodálatos jelenet: Deutsch-Für Tamás azon tanakodik, hogy ingyen van-e a kávé. Sohasem fog rájönni, én pedig vagyok olyan szemét, hogy nem árulom el neki, hogy igen. Kíváncsi vagyok, hogy egy óra múlva is ott fog-e állni.
  • Nagy Gábor Tamás (Fidesz) az 1. számú választókerületben 20 százalékos feldolgozottságnál jelentős előnnyel vezet Kóka Jánossal, a Gyurcsány-kormány szabad demokrata gazdasági miniszterével szemben.
  • Michelle Wild, azaz Vad Katalin nem követi az idei választásokat, és szavazni sem volt. „Van férfi a családban, ő követi az eseményeket amennyire kell” – mondta el a kérésünkre a sorozatszínésznővé avanzsált pornószínésznő. Mivel állandó lakhelye Sátoraljaújhelyen van, ott kellett volna szavaznia, de nem akart leutazni pusztán a választások miatt. „A sorozat miatt egyébként sem foglalhatnék állást nyilvánosan, de nem is nagyon érdekelt most a dolog. A tévét sem nézzük, most jöttünk haza, idáig kint voltunk a levegőn. A napfény sokkal fontosabb.”
  • Bár Győr város két, még nyitott körzetében egyaránt a Fidesz jelöltje várta előnnyel a második fordulót, és az egyikben az MDF jelöltje is visszalépett, a szavazatok több mint háromnegyedének feldolgozottsága után mindkét körzetben az MSZP jelöltje vezet. Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője kevesebb, mint 400 szavazattal szorult a második helyre, az MDF talpon maradt jelöltje több mint 700-at kapott.
  • A beérkező adatokból egyértelmű és elsöprő baloldali sikert olvasok ki. Annyian leszünk a Parlamentben, mint az oroszok! Remélem, az az aranyos Bolgár úr is valahol a mieinkkel együtt ünnepel!
  • Pécsen a szocialista Bókay Endréé az este első mandátuma. Kilencvenszázalékos feldolgozottságnál 15 százalékkal vezet.
  • Hívott Hunor meg Ajtony, hogy akkor megyünk-e hidat foglalni, de az asszony nagyon ideges, amióta a komprádor kormány belengette a karhatalmat. Kitérő választ adtam, nehéz választani az antalli kibekkelés és a Kerényi Imrus őszinte lobogása között.