Választások percről percre

2006.04.23. 20:36

Nem sokon múlt, hogy az MSZP egyedül szerezzen abszolút többséget. A koalíció az eddiginél kényelmesebb többséggel folytathatja a következő négy évet. Orbán közölte, hogy a Fidesz elnölksége benyújtja a lemondását, és azt is egyértelművé tette, hogy minden felelősség őt terheli. Az MSZP már a koalíciós kormányzásra és az önkormányzati választásra készül. Kuncze nem akar miniszter lenni, de egy miniszterelnök-helyettesi poszt szerinte létrejöhet.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Apró öröm az ürömben, hogy a magyarellenes koalíció egyik legborzasztóbb kreatúrája, a félig rágcsáló, félig helikopter kentaur nem vette be a Várat. Hja kérem, ahhoz azért nem elég utálni mindent, ami magyar, a török is megszenvedett vele!
  • „Jól mondjátok, igen, megnyertétek” – mondta az SZDSZ elnöke a Liberálisok Házában összegyűlt szimpatizánsoknak a második fordulós részeredményeket kommentálva. Nyert Pető Iván az ötödik kerületben, jelentette be Kuncze Gábor. A bejelentést pedig tapsvihar fogadta.
  • „Sok sikert a megszorításokhoz”, – kommentálta az egyik fideszes az eredményeket megjegyezve, hogy a rosszban is a jót kell látni. A Fidesz választási központjában egyre több bor fogy. A szimpatizánsok a kivetítőkre tapadva, csalódottan figyelik az eredményt.
  • cikkünk a témában:

    Lipták kivételével rendben szavaztak a külképviseleteken

    Egyedül Lipták Béla keltett zavart a külképviseleteken, az Amerikában élõ professzor érvénytelen iratokkal próbált szavazni.
  • Orbán Viktor felhívta Gyurcsány Ferencet, és gratulált a győzelemhez, mondta Hiller István az MSZP pártelnöke. „Barátaim, Magyarország az igent, a nyugalmat választotta, és azt akarta, hogy megalakuljon a második Gyurcsány-kormány” – tette hozzá Hiller, majd megköszönte mindenkinek a részvételt. „Az eredmény megkérdőjelezhetetlenül törvényes.” Hiller arra kérte szimpatizánsaikat, jöjjenek a Köztársaság térre, és együtt köszöntsék a jelenlegi és következő miniszterelnököt.
  • Schmitt Pál, a Fidesz alelnöke az ATV-nek nyilatkozva elismerte a Fidesz választási vereségét, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy „méltósággal kell veszíteni”. A vereség okairól azt mondta, meg kell vizsgálni, hogy „mindent megtettünk-e, voltunk-e elegen, sikerült-e mindent megmozgatnunk, de már most elmondhatom hogy nem sikerült”. Schmitt szerint minden valószínűség szerint a jelenlegi kormánykoalíció marad hatalmon. A folyatásról Schmitt úgy nyilatkozott: „Ebben a pillanatban is össze kell tartani azokat az embereket akik bennünk bíztak, és akikben mi is bízunk. Meg kell vizsgálni hogy ez a kampánymunka célravezető-e ebben a megváltozott politikai légkörben, vagy esetleg jelentősen változtatnunk kell a jövőben.”
  • Edelényben, ahol nem lépett vissza az MDF-es Veres Edit, fordítani tudott az MSZP-s Gúr Nándor, de 98,75 százalékos feldolgozottságnál csak 131 szavazattal vezet a fideszes Molnár Oszkár előtt (Veres 283 szavazatot kapott), így még korai lenne végeredményt hirdetni. Sátoraljaújhelyen Hörcsik Richárd (Fidesz–KDNP) őrizte meg első fordulós előnyét (98,94 százalékos feldolgozottságnál 2000 szavazattal vezet), a szerencsi körzetben Szabó György (MSZP) maradt az élen, 98,64 százalékos feldolgozottságnál 2500 szavazattal vezet.
  • Az egész estében az a legjobb, hogy a Hír tv egyik riporternője úgy ejti ki azt a szót, hogy „eredménycentrum” mintha azt mondaná, „bársonytanga”. Az este ettől eltekintve kókadtabb, mint Mikola István San Franciscóban.

    Igazából az a furcsa, hogy miért ül és álldogál itt ahhoz képest egészen sok ember, hogy az eredményt már egy órája tudni. Egyelőre se különösebb dühöt, se különösebb csalódottságot nem lehet érezni. De a pofon azért van annyira nagy, hogy társalogni egyelőre nem akarnak, de majd megpróbálunk lerészegedni, hátha sikerül a kontaktálás.

    A most már jó kétezer embert a tömegbe nemrég becsapódó tucatnyi részeg Árpád-sávos sem tudta felzaklatni. (E pillanatban érkezett meg Kövér László.) A nácikat nem hurrogták le, de persze nem is skandált velük senki, így fél perc múlva abbahagyták. Eddig a legnagyobb fújjolást, Lendvai Ildikó kiskosztümjét megelőzve, Herényi Károly kapta.

  • Békés megyében a szocialista Varga Zoltán a békési választókerületben a fideszes Erdős Norberttől kapott ki, 98,03 százalékos feldolgozottságnál Erdős 2200 szavazattal vezet, noha az MDF-es Valentinyi Károly sem lépett vissza. A Hajdú-Bihar megyei Hajdúhadházon a szintén MSZP-s Juhászné Lévai Katalin szintén 2200 szavazattal van lemaradva Tasó László (Fidesz) mögött. Mindkét választókerületben már az első fordulót is a fideszes jelöltek nyerték.
  • Bálint Antónia csak félszemmel figyelte a választásokat, ugyanis a tavaszra készül. Éppen egy wellnesshétvégén van túl, hazaérve a téli ruháit pakolta el. Kérdésünkre, hogy bont-e pezsgőt az eredmény láttán, azt mondta, hogy nem, mert nagyon kitisztult a hétvégén.
  • Nem győzök hálát adni a Sorsnak, hogy ezt is megérhettem: Hiller István bejelentette a szocialista párt győzelmét, majd meghívta az országot a Köztársaság térre. Szerintem nagyobb buli lesz most ott, mint 56-ban! Pisti őszintén, szerényen és kertelés nélkül köszönt el sziasztok! Bárcsak én is ott lehetnék, de sajnos a lábam már mindenhol hasogat, gyógyszerre pedig csak a tizenharmadik havi nyugdíjamból fogja majd futni.
  • Nem jelent különösebb problémát, hogy az MDF talpon maradt képviselői relatíve kis támogatottságot szereztek, és még Dávid Ibolya sem érte el az ötszázalékos küszöböt, mondta Hock Zoltán, az MDF alelnöke, aki a pártelnök hiányában tartja a nyilatkozatfrontot. Hock szerint a párt teljesítette a maga elé tűzött célt. A 11 mandátumos frakció ugyan kisebb, mint ami a legpozitívabb forgatókönyvek alapján várható volt, de az alelnök szerint a bejutás a lényeg.
  • Honfitársaim, magyarok! A triumfáló Hiller Istvánnál csak egy legyengült antilopgidát marcangoló hiéna undorítóbb. Mutassuk meg nekik, hogy győzhettek ugyan egy Nyugatról ránk kényszerített, tőlünk mélységesen idegen rendszerben, az úgynevezett demokráciában, amelyet direkt arra terveztek, hogy a nemzetek életerejét lecsapolja - de nem győzhetnek a szívünkben! Legyetek kitartóak, hosszú emlékezetűek, és igyatok ti is paprikás pálinkát, mer' ezt már nem lehet bírni máshogy!
  • LL Junior menedzsere társaságában ment szavazni a XX. kerületbe. Ahogy a menedzsertől megtudtuk, LL most otthon, a családjával nézi az eseményeket, noha „úgy isten igazából nem érdekli őket a politika, csak annyira, mint bárki mást”. A magyar Sean Paul este 11-kor még fel fogja hívni menedzserét, de nemcsak azért, hogy közösen kiértékeljék a szavazást, hanem azért is, mert Junior nemsokára turnéra indul. Az amúgy Lesi László Csaba névre hallgató popzenész azért ment el szavazni, mert a menedzserrel együtt úgy gondolják, minden szavazat számít.
  • Kiszel Tündének most a második körben is el kellett mennie szavazni, és így is tett: ahogy először, most is kislánya, Donatella dobta be a borítékot az urnába. A dekoratív médiaszemélyiség nem árulta el pártszimpátiáját, és mint elmondta, nem is tartja helyesnek, ha színészek, énekesek, művészek politizálnak. „Én kulturális műsorvezető vagyok, a politizálás nem az én asztalom, ezt az okosabbakra bízom.” A helyes szerepvállalásra saját magát említette, hiszen műsoraiban maga is készített interjúkat politikusokkal, de nem politikáról beszélgetett velük, hanem a hobbijukról, a nőideáljukról, családjukról, vagy arról, hogyan töltik a szabadidejüket. A választás azért természetesen őt is érdekli, jelenleg is párjával, Csabával együtt, tévén követi a szavazás állását, hiszen „a jövőnkről van szó”, de a izgulást azért nem viszik túlzásba, hiszen „nagyjából azért már lehet tudni, mi lesz a vége”.
  • Az elmúlt pár percben legalább százan jöttek le az Köztársaság tér elzárt folyosóiról. „Magyarországnak van esze” – kommentálta egyikük a koalíciós győzelmet.
  • „Koalíciós kormány alakul kényelmes többséggel” – jelentette ki Kuncze Gábor a Liberálisok Házában tartott beszédében. „Igen, megnyertétek” – üdvözölte az egybegyűlteket, majd felsorolta azt az öt SZDSZ-es egyéni jelöltet, akik már biztosan nyertek körzetükben.

    Köszönetnyilvánításában két embert emelt ki: Horn Gábort, az SZDSZ kampányfőnökét, aki szerinte „szörnyű alak, hál’ istennek, egy pillanatnyi nyugalmat sem hagyott nekünk a kampányban”. Másodikként a kampány kreatív agyát, Erdélyi Superman Zsoltot ünnepeltette.

    A választás eredménye szerinte azt mutatja, hogy a választók nem veszik be a hazugságot, a megtévesztést, sőt elutasítják őket. „Hiába, a választó bölcs” – mondta.

  • Négy éve a megye mind a 9 egyéni választókerületét a Fidesz–MDF jelöltjei nyerték. Az első fordulóban most is sikerült négy mandátumot szerezniük, de a második fordulós öt körzetből 98 százalék fölötti feldolgozásnál háromban a szocialista jelölt vezet. Igaz, Püspökladányban mindössze 330, Balmazújvárosban 500 szavazatnyi előnye van az MSZP-s Csontos Jánosnak és Tóth Józsefnek. Hajdúböszörményben a fideszes Kiss Attila is csak 500 szavazattal vezet Nagy Sándor MEH-államtitkár előtt.
  • Veres János a Szabolcs megyei nyírbátori választókerületben 98,21 százalékos feldolgozottságnál 1300 szavazattal vezet a fideszes Simon Miklós előtt. A harmadik helyen Kossuth Lajos áll, aki nem lépett vissza, de csak 227 szavazatot kapott, így szereplése nem befolyásolta a végeredményt. A pénzügyminiszter valószínűleg megszerzi az egyéni mandátumot.
  • A pomázi őslakos Molnár Nagy Ő Anikó is elment szavazni a második fordulóban, bár azt nem árulta el, kire szavazott. Egy darabig a választásokat nézte a tévében, most azonban a Pirosszka című DVD-re vált. A valóságshow-hős nem árulta el pártszimpátiáját, de nem tűnt túl feldobottnak. Mint mondta „most nem a választások körül forog a gondolatmenete”.
  • Áldozatos tényfeltárás után bizonyítékot találtunk arra, hogy maguk a Fidesz vezetői is egyszázalékosnál nagyobb esélyt adtak saját végső győzelmükre. A kampányközpontnak helyt adó gótikus palota földszinti aulájában ugyanis az egyik sarokban feltűnt egy fél négyzetméteres Hajrá, Magyarország! feliratú karzat. A jelenlegi helyzetben leginkább úgy tűnik, minthogy ha egy kedélyesebb ravatal alapzata lenne, de mennyire más dolgok jutnának eszünkbe, a jobb és bal felső sarokban látható narancssárga tablettaformákról, ha a varsói gyors nem kapja megint el a nemzeti érzelmű magyarságot.

    Ha felvágják, megpróbálunk a torta közelébe férkőzni és a villát a holdudvar tagjainak kezéből kicsavarva letesztelni, hogy mulatott volna az ellenzék, ha ők győznek. Olyan érzése van az embernek, mintha egyre több fideszes szimpatizáns gyűlne össze a várban. Amikor a Hír tv-n beharangozták Dávid Ibolyát olyan hangot adtak, mint Hiller István a maratoni jódliverseny nyolcadik órájában. De a bulizók, úgy tűnik, az MSZP-felé haladnak, úgyhogy az este hátralévő részében a magyarok istene legyen velünk.

  • Nézze meg a képeket!
    Bár diplomatikusan nyilatkoznak róla, Gémesi György gödöllői veresége enyhe kárörömöt okozott a párt Dávid Ibolyához hű vezérkarában. Gémesi nem jött el a Parlament kávézóba, az itteniek szerint viszont az, amit az utóbbi hetekben „művelt”, az eredményből is láthatóan „már a jobb oldali szavazóknak is sok volt”.
  • Nézze meg a képeket!
    Akárcsak négy éve, első fordulóbeli harmadik helye után újra mandátumot szerzett a Pest megyei 12. választókerületben, Szigetszentmilóson Kuncze Gábor. A szavazatok 97,33 százalékának összeszámlálása után 60,65 százalékon állt, nyolcezer szavazattal vezetett ellenfele, a fideszes Hoffmann Pál előtt.
  • A rendszerváltás óta egyetlen választás kivételével valamennyiszer egyéni mandátumot szerzett Horváth Balázs, ezúttal is megnyerte a veszprémi 6. választókerületet. A korábbi MDF-es belügyminiszter most a Fidesz–KDNP közös jelöltjeként lett képviselő.
  • A jobboldali összefogás hiányát jelölte meg a vereség fő okaként Orbán Viktor, a Fidesz elnöke. „A magyar választási rendszer vastörvények mentén szabályoz: akik összefognak győznek, akik nem, azok vesztenek. Az ellenfeleink összefogtak, győztek, ezért úgy illik hogy gratuláljunk nekik a győzelmükhöz.” Orbán új összefogást hirdetett: „Az egypártrendszer demokratikus ellenzékéből kinőtt polgári oldal minden erejét meg kell nyernünk ehhez.” A Fidesz elnöke szerint pártja nem gyengült, hiszen nagyjából megőrizte parlamenti mandátumainak számát. Orbán „alkotó ellenzékiséget” ígért, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a Fidesz választási programja jegyében fogja végezni munkáját. Orbán szerint az új helyzethez új programra van szükség, ennek előkészítése már május elsején megkezdődik.
  • Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szocialisták vezette koalíciós kormánya lesz Magyarországon az első olyan kabinet, amely képes megőrizni a hatalmát a demokrácia 1990-ben történt helyreállítása óta, emelték ki a külföldi hírügynökségek vasárnap esti, az első részeredményekre hivatkozó tudósításaikban.

    A brit hírügynökség úgy értékelte, hogy a Fidesz–KDNP-pártszövetség rossz szereplését indokolta az is, hogy a részvétel elmaradt attól, amire az ellenzék vezetője, Orbán Viktor számított. A brit hírügynökség felhívta a figyelmet arra, hogy bárki nyeri is a választásokat, a legnehezebb feladata a költségvetési deficit csökkentése lesz, különös tekintettel arra, hogy az Európai Unió tagországai közül a gazdaság méretéhez képest Magyarországon a legmagasabb ez a deficit. Amennyiben ez az erőfeszítés kudarccal jár, az ország pénzügyi válsággal néz szembe.

    Az APA osztrák hírügynökség eleve szoros küzdelemre számított a két legerősebb pártszövetség között, az eredmény alakulásában ugyanakkor döntőnek nevezte a konzervatív MDF szavazóinak magatartását, utalva arra, hogy az MDF elnökasszonya, Dávid Ibolya elutasította a Fidesszel való együttműködést.

  • Az MSZP vezérkara 9-kor elvonult tárgyalni, Gyurcsány Ferenc valószínűleg fél 10-kor tart sajtótájékoztatót, utána átmegy az SZDSZ-hez. Úgy tudjuk, a kormányfő megköszönte a munkát. Koccintottak, és megállapították, hogy az az eredmény született, amire vártak, sőt, még talán picit jobb is. Azt is megállapították, hogy meglepően jól szerepeltek vidéken.
  • „Az előző fordulóban sajnos nem tudtam szavazni, mert Budapesten volt dolgom egész nap. Még Nagykanizsára vagyok bejelentve, ahol a családom él” – mondta Laky Zsuzsa. Európa 2003-as szépe az Index kérdésére elmondta, a második fordulóban szavazott, de azt nem szerette volna elárulni, melyik pártra. „Nem érzem úgy, hogy nyilvánosan politikai szerepet kellene vállalnom” – indokolta döntését a modell, és elmondta, hogy a választási műsort a Hír televízión követi a családjával együtt. Kérdésünkre, miért a jobboldali elkötelezettségű médiumot választja, azt válaszolta, „mert az ottani műsorokat jónak tartom”.
  • Hosszú órák után végre a Nemzet Szőlősgazdája is felbukkant a porondon. Hímezett-hámozott, amiből sok jót én, aki annyi bukott diktátort láttam már, nem tudok kiolvasni. Azt hiszem, folytatódni fog a kormányzó koalíció folyamatos, elvtelen piszkálása, az agresszív, utálatos ellenkezés, és a magyarság megosztása határainkon belül és kívül is. Nagy szükség lesz továbbra is az olyan elvszerű médiaszakemberekre, mint a Klubrádiónál az Orosz úr, akik kíméletlenül elbánnak az ilyen kulturálatlan jobboldali csőcselékkel.
  • „Sajnos nagyot buktunk. Ilyen morális állapotú ez az ország. Kitartás. Gondolunk rád!” – terjed a Fidesz szomorú üzenete SMS-ben.