Választások percről percre

2006.04.23. 22:45

Nem sokon múlt, hogy az MSZP egyedül szerezzen abszolút többséget. A koalíció az eddiginél kényelmesebb többséggel folytathatja a következő négy évet. Orbán közölte, hogy a Fidesz elnölksége benyújtja a lemondását, és azt is egyértelművé tette, hogy minden felelősség őt terheli. Az MSZP már a koalíciós kormányzásra és az önkormányzati választásra készül. Kuncze nem akar miniszter lenni, de egy miniszterelnök-helyettesi poszt szerinte létrejöhet.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az országgyűlési választások lebonyolítása törvényes volt, így nem lehet akadálya az eredmény megállapításának - közölte az Országos Választási Bizottság elnöke vasárnap este.

    „Egészébe véve azt mondhatom, hogy a 2006. évi országgyűlési képviselő-választások lebonyolítása a törvényes keretek között zajlott, érvényesültek a jogrend előírásai és elvárásai, és mivel mindez rendben zajlott le, nincs akadálya az eredmények megállapításának” – mondta Szigeti Péter. Hozzáfűzte, hogy a jogorvoslati garanciák rendelkezésre állnak.

    A választások törvényességét felügyelő országos szintű testület elnöke ugyanakkor úgy látja, hogy az 1997. évi választási eljárási törvény korrekcióra szorul. Az említett törvény „javítható és reformálható az eddigi tapasztalatok alapján; a jogalkotónak érdemes bizonyos korrekciókat elvégeznie” – mondta Szigeti Péter.

  • Lamperth Mónika az Indexnek azt mondta, hogy örül az eredménynek, szerinte erős parlamenti többségük van. Arra a kérdésre, hogy a következő ciklusban is ő lesz-e a belügyminiszter, annyit mondott: „Ne gondolja, hogy ilyenekkel fogok foglalkozni ma este.”

    A hétfőről azt mondta, reggel felkel hétkor, mint mindig, bemegy a BM-be, mert napok óta nem volt bent, és biztosan van egy csomó aláírnivaló.

  • Elnézést kérek, annyira belefeledkeztem az ATV-n Bolgár úr, Avar úr és a nagyszerű Mészáros Tamás fejtegetéseibe, hogy elfelejtettem kommentálni. De már nincs is nagyon mit, Magyarország jövője eldőlt, és jó irányba, a béke és a harmónia koalíciója vezeti tovább hazánkat az európai jövő útjába. És nagyon jól mondta Mészáros úr: ha az ellenzék vezetője továbbra is autodafékat szervez, nem fogjuk hagyni magunkat és a köztársaságot, keményen kiállunk, és demokratikus választásokon fogjuk őket ismét leverni.

    De reménykedjünk abban, hogy Dávid Ibolya normális konzervatív pártja erősödik meg, ők lesznek az ellenzék vezető ereje, és további szépkorúak tisztelik majd meg őket szavazataikkal. Ekkor akár 10-15 százalékig is megerősödhetnek, ami szerencsére a mi kormányzásunkat fenyegetni azért még nem fogja.

    Kívánok minden kedves szociáldemokratának nyugodalmas jó éjszakát, és hasonló további négy évet! Előre a konvergenciaprogram sikeréért!

  • „Tudjátok, cimborálunk, következik Hiller István” – vezette be a koalíciós ünnepélyt Horn Gábor. „Gondolom a Kovács Pistire gondoltok – szólította meg a lelkesen Pistiző közönséget Hiller, és rövidre zárta mondandóját: – Győztünk, köszönjük!”

    Az Index képei a választásról

    Ismét Horn Gábor következett. Szóvá tette, hogy két hete „állítólag” [ténylegesen] Gyurcsány nagyobb tapsot kapott, mint Kuncze. Ezután a közönség hatalmas ovációval fogadta az SZDSZ elnökét. Kuncze körkörös hálálkodás után elismételte, hogy a liberálisokon múlt a választás.

    Az utána következő Gyurcsány Ferencet most valóban kisebb taps fogadta, mint Kunczét, de azért hosszan tartott az ünneplés. „Valóban a liberálisokon múlt” – udvarolt a koalíciós partnernek a győztes miniszterelnök-jelölt, de megjegyezte, hogy azért egy kicsit a szocialistákon is. Mint mondta, megértették a választók üzenetét, akik a szociáldemokrata igazságosságra és a liberális szabadságra mondtak igent. „A koalíciós kormány folytatni fogja” – zárta beszédét.

  • Az SZDSZ elnökségéhez nagyon közeli forrásunk szerint kedden, amikor még abszolút többség nézett ki a szocialistáknak, a vezetők többsége teljesen nyugodt volt, sőt többen szurkoltak is azért, hogy a szocialisták egyedül kerüljenek kormányra. Informátorunk szerint 83 százalékos feldolgozottságnál, amikor a szocialisták 193 mandátumon álltak, többen azért drukkoltak, hogy szerezzék meg az abszolút többséget. A két párt viszonyában csütörtökön kisebb feszültség állt be, az MSZP-ben többen zokon vették Kovács Pisti „cimborálunk a tudjátok, kivel” reklámját.
  • Az Index hímsoviniszta választási galériája
    Az MSZP székház előtt már csak a legkeményebb Gyurcsány-rajongók maradtak. Folyik a pezsgő, önfeledten ünnepelnek, és a Magyarország, Magyarország című dalt kántálják felváltva azzal a rigmussal, hogy „várunk Feri, várunk Feri”. A székházból néhányan teli torkukból kiabálnak nekik, hogy „igen, igen”, és próbálják lelkesíteni őket, noha a kormányfő már régóta elhagyta a helyszínt. Az Index tudósítójának kérdésére, hogy ezzel tisztában vannak-e, egy idősebb férfi azt válaszolta: „Hátulról még bármikor bejöhet.”
  • cikkünk a témában:

    Vajon karóba húzzák-e Deutsch-Fürt és Rogán Antalt?

    Orbán egy romlott marcipános-csokis tortával ki fogja nyírni a Fidesz-frakció túlnyomó részét, majd a minimum száz helyen kiírt időközi választáson tarolni fog. Riport.
  • cikkünk a témában:

    Gyors ünneplés a Köztársaság téren, buli az SZDSZ-nél

    Gyurcsány Ferenc pszeudoesküvője és Keller László egyszemélyes Kusturica-improvizációja a Köztársaság téri kompakt örömmámorban. Riport.
  • cikkünk a témában:

    Gráf és Juhász maradhat miniszter

    Gyurcsány és Kuncze a két forduló közti országjáráson négyszemközt valószínûleg már megállapodott a fõbb dolgokról. Az új minisztereket és a kormány pontos struktúját azonban hetekig biztosan nem tudhatjuk meg, jelentkezõk pedig már most vannak.
  • cikkünk a témában:

    Tizenegy bizonytalan körzet maradt

    Matematikai esély még van az MSZP abszolút többségére, gyakorlatilag azonban 11-bõl csak két körzetben lehet az eredmény megváltozására számítani, Edelény mégis jobbra, Kiskunfélegyháza balra billenhet, így nem változna a mandátumelosztás.
  • cikkünk a témában:

    Interneten ne legyen kampánycsend?

    Nem volt akadálya annak, hogy törvényesnek nyilvánítsák a választásokat, mondta az OVB elnöke, aki szerint érdemes lenne a kampánycsendre vonatkozó szabályok felülvizsgálatán.
  • cikkünk a témában:

    Kormányfők, akik választás után is maradtak

    Teleki, Gömbös, Rákosi, Kádár, Bethlen, Münnich, Tisza Kálmán, Dobi, Lázár, Gyurcsány.
  • cikkünk a témában:

    Kuncze nem akar miniszter lenni

    Az SZDSZ elnöke most úgy látja, hogy "nem megy be a kormányba". Azt viszont elképzelhetőnek tartja, hogy létrejöjjön a miniszterelnök-helyettesi poszt.
  • cikkünk a témában:

    Dávid Ibolya: A jobboldali egypártrendszer nem vezet sehova

    Ott voltunk mi egy konzervatív értékrenddel, és ott volt a Fidesz egy beazonosíthatatlan értékrenddel, mondta az MDF elnöke.
  • cikkünk a témában:

    Az MSZP kongresszusra és már az õszi választásra készül

    Az MSZP mindenképpen megállapodik az SZDSZ-szel, még akkor is, ha abszolút többséget szerez, mondta Hiller István a Nap-keltében.
  • Az eddigiek közül ez volt a legetikusabb választás az internet szempontjából, a döntő többség betartotta a kampánycsendet, olvasható a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületének (MTE) választási monitoring bizottsága által kiadott hétfői gyorsjelentésben. Az MTI-hez eljuttatott dokumentum szerint a magyar internetes lapok döntő többsége a második választási fordulóban is tiszteletben tartotta az egyesület által a választási törvénnyel összhangban megalkotott választási etikai kódex előírásait.

    Az MTE választási monitoring bizottsága 31 alkalommal talált a választási tartalomszolgáltatási kódexet kisebb-nagyobb mértékben sértő tartalmat, de a felszólítás után a legtöbb oldal haladéktalanul módosította, vagy eltávolította a kérdéses tartalmakat. A legtöbb tartalomszolgáltató ez alkalommal is felhívta a figyelmet a kampánycsendre, továbbá nem közölt a kampánnyal kapcsolatos információt.

    A független tartalomszolgáltatók, illetve a párthonlapok esetében a bizottságnak nem kellett felszólító levelet kiküldenie. Néhány esetben azonban komolyabb kampánycsend-sértést észlelt: a Ma.hu (www.ma.hu), a www.kuruc.info, valamint a portal.jobbik.net oldalakon a kampánycsend alatt is frissülő politikai tartalmakat talált.

  • cikkünk a témában:

    Orbán: Minden felelõsség engem terhel

    A Fidesz kongresszusán a teljes vezetõség benyújtja lemondását, ha Orbán újra bizalmat kap a polgári szövetség egybentartásán akar tovább dolgozni.
  • cikkünk a témában:

    Máris jönnek a megszorítások?

    A Financial Times arról ír, hogy Gyurcsány Ferenc már hétfőn fiskális megszorító intézkedésekre hívhat fel.
  • cikkünk a témában:

    Orbán lesz a Fidesz új frakcióvezetõje?

    Lengyel László Orbán emigrálást vetette fel, Bence György szerint a Fidesz vezére most komolyan fogja venni a parlamentet.
  • cikkünk a témában:

    A pártok megállapodását sürgeti a gazdaság

    Tizenhat kamara és munkaadói szövetség vezetője kér államháztartási és adóreformot, szolgáltató egészségügyet, felelős gazdaságpolitikát.
  • A nap kérdése a Népszavában: Őszinte volt-e a Fidesz, amikor elismerte a koalíció győzelmét? A Turul lapszemléje, szövegösszefüggésből kiragadott idézetekkel.
  • Áder János hétfőn délelőtt eligazításra hívta össze frakcióvezetői stábját. Az értekezleten részt vesznek a frakció február végén a Szentkirályi utcába vezényelt sajtósai is. Az elemzők felfigyelve Orbán néhány félmondatára, azt feltételezik, hogy a pártelnök átvenné a képviselőcsoport vezetését Ádertől, aki két cikluson át tartotta kezében a parlamenti munka irányítását.
  • Tony Blair brit miniszterelnök hétfőn telefonon gratulált a parlamenti választásokon diadalmaskodó Gyurcsány Ferencnek. Blair részt vett az MSZP kampányában is, Gyurcsány Ferenc meghívására beszédet is mondott a szocialisták kongresszusán.

    A miniszterelnök irodájánál nagy sürgés-forgás volt délelőtt. Kiss Péter, Szekeres Imre, Gál J. Zoltán, Batiz András is tárgyalt Gyurcsány irodájában. A miniszterelnök egyébként délután kettőkor tart nemzetközi sajtótájékoztatót. Úgy tudjuk, hogy a kormányfő a kormányalakításig hátralévő teendőkről, a tárgyalási folyamatokról fogja tájékoztatni a médiát.

  • Sikeresen lezajlott az országgyűlési választások második fordulója április 23-án, közölte hétfőn sajtótájékoztatón az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője. Az 5 059 000 választásra jogosult állampolgár 64,36 százaléka szavazott; a szavazás érvényes volt valamennyi választókerületben, mondta Rytkó Emília.

    A második forduló eredményeként - az eddigi adatok ismeretében - az MSZP várhatóan 57, a Fidesz-KDNP 36, az SZDSZ három, az MSZP-SZDSZ két és a Somogyért Szövetség egy mandátumra számíthat. Az eredmények nem véglegesek, mivel a 110 közül 11 választókerületben még befolyásolhatják őket a külföldi szavazatok hét végére esedékes beérkezése.

    Rytkó Emília elmondta, hogy a külképviseleteken is rendben lezajlott a szavazás, az 5944 szavazásra jogosult közül 4335-en szavaztak, ami 72,93 százalékos részvételnek felel meg.

  • cikkünk a témában:

    Nem lesz Orbán-lemondás, csak bizalmi szavazás

    Tisztújítás nem lesz, bizalmi szavazás viszont igen a Fidesz májusra tervezett rendkívüli kongresszusán. Orbán Viktor pártelnök hétfõn közölte, vállalja a felelõsséget a vereségért. Áder János nem vállalja még négy évre a frakcióvezetést, Orbán, Pokorni, vagy Deutsch vezetheti a képviselõcsoportot.
  • Csütörtökön és pénteken tartják a hivatalos koalíciós tárgyalások Balatonőszödön, hangzott el Gyurcsány Ferenc miniszterelnök sajtótájékoztatóján. A kétnapos megbeszélésen a kormánytagok, koalíciós pártok vezetői, frakcióvezetők vesznek részt. A munkanap átfogó politikai értékeléssel kezdődik, a kormányfő javaslatot tesz a politikai, szakpolitikai főirányról, majd 8-10 kérdésben plenáris és szekcióülések lesznek. Ez a munka a következő hetekben, egészen addig tart, amíg a legfontosabb kérdésekről nincs írásos egyezség. A parlament alakuló ülése május közepén, a kormány megalakulása és az eskütétel június közepén várható. Július végéig nagyon intenzív hathetes parlamenti ülésszak következik, az első 100 napban várhatóak a rendszerváltást követő időszak legintenzívebb reformlépései lesznek.
  • Nemcsak a négy évvel ezelőtti nagy hajrázás, és csaknem húsz egyéni választókerületi eredmény megfordítása nem sikerült vasárnap a Fidesznek. Az ismét ellenzékbe szorult párt jelöltjeinek csaknem negyede kevesebb szavazatot kapott, mint két héttel korábban. A kormánypártok jelöltjei 206 ezerrel, az ellenzékiek - részben a mindehol rontó MDF-esek miatt - csak 40 ezerrel kaptak több szavazatot, mint április 9-én.
  • cikkünk a témában:

    Júniusra alakulhat kormány

    Gyurcsány Az SZDSZ kemény egyeztetésre készül, Kuncze Gábor szerint saját programpontjaikról csak akkor mondanának le, ha a szocialisták jobbat mondanak. A kormány összetételéről egyik fél sem nyilatkozott, értesüléseink szerint az SZDSZ 3-4 tárcára tartana igényt. A kormányfő, ha a költségvetés helyzete miatt indokolt, kész intézkedéseket hozni. Az SZDSZ csomag helyett a ciklus egészét a stabilizációnak szentelné.
  • Az SZDSZ a koalíciót gazdasági és az egészségügyi programhoz köti, közölte Kuncze Gábor szabad demokrata pártelnök. Szerinte e két területen az SZDSZ-nek van a legjobb programja, de ha jobbat mutatnak, arra igent mondanának, igaz Kuncze még nem látott ilyet. Az SZDSZ elnöke elengedhetetlennek nevezte a kormány és az ellenzék közötti együttműködést az ország gazdaságát a közigazgatás és az egészségügy átalakítását érintő kérdésekben. „Ez nem jelenti az ellenzéki pozíció feladását”, üzente az ellenzéknek a pártelnök. Arra a kérdésre, lesznek-e megszorítások úgy reagált: a ciklus egészére terveznek stabil és kiszámítható költségvetési politikát, nem csomagban gondolkodnak.
  • Be kell vezetnie az egykulcsos személyi jövedelemadót, amire az MDF szerint most reális esély van erre, hiszen a kisebbik kormánypárt, az SZDSZ ezt a lépést koalíciós feltételként szabta". Az MDF úgy véli, ha a kisebbik kormánypárt hű marad a programjához, és bebizonyítja, hogy kampányában nemcsak a levegőbe beszélt, akkor az MSZP ellenkezése ellenére keresztülvihető a javaslat a Parlamentben. Az MDF támogatására bizton számíthatnak a liberálisok. Dávid szerint a Fidesz is támogatni fogja a kezdeményezést, mert a szövetséges Vállalkozók Párt programjában központi helyet foglalt el az egykulcsos adó bevezetése.”