Barbara, Borbála
-5 °C
3 °C

Mutyimentes Szocialista Pártot kívántak

2004.06.26. 18:09
Októberben lesz az MSZP tisztújító kongresszusa, mely Kovács László szerint része lesz a párt fiatalításának. A választmány szombati zárt ajtók mögötti ülésén Medgyessy bevallotta Mallorcát és "politikával átitatott költségvetést" javasolt 2005-re.
A szocialisták választmánya szombaton döntött arról, hogy október 15-16-án tartják a tisztújító kongresszust, amelyen megválaszthatják a párt új elnökét, elnökségét és az új pártigazgatót. Az első javaslat szerint 29-30-án tartották volna a kongresszust, de felmerült, hogy erre a hétvégére esik halottak napja, tudta meg az Index helyszíni tudósítója.

Mandur László budapesti elnök a sajtónak elmondta: annak, aki az MSZP elnöke akar lenni, a jelölést előkészítő bizottság elnökének július 15-ig kell jeleznie a szándékát. Az elnökaspiránsok a párton belül kampányt folytathatnak, amit egy etikai kódexben szabályoznának. A határozati javaslatot a választmány tagjai elvetették, mivel szerintük több pontban ellenkezik az alapszabállyal, de a jövő héten megválasztandó tisztújítási Jelölést Előkészítő Bizottság figyelembe veszi a javaslatot.

Főállású pártelnököt akarnak

A választmány úgy döntött, hogy a tisztújítás során feltételnek szabják, hogy a párt új elnöke ne töltsön be más funkciót, mert ez már - Kovács László saját bevallása szerint - az ő esetében "sem működött", illetve hogy az elnökség több mint fele főállásban töltse be tisztségét. Horn Gyula, volt miniszterelnök egy éve szorgalmazza, hogy a pártelnök főállásban töltse be a pozíciót.

Kovács korábban jelezte, hogy el sem indul az elnökségért, helyette sokan Hiller Istvánt tartják esélyesnek. A kulturális miniszter ellenfelei viszont Szili Katalint látnák szívesen az elnöki székben, ő viszont sajtóhírek szerint a köztársasági elnöki tisztre pályázna. Az elnöki posztért egyre erőteljesebb lobbit kezdett ugyanakkor Szekeres Imre, a párt egyik alelnöke is. Mandur László szerint sokan támogatnák Lendvai Ildikót, "nem is alaptalanul".

Fiatalítás része

A szocialista párt listájáról az Európai Parlamentbe jutott három egykori listás országgyűlési képviselő helyére Szűcs Erikát, Miskolc alpolgármesterét, Mesterházy Attilát, a sportminisztérium politikai államtitkárát, és Csige Tamást, a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés frakcióvezető-helyettesét választották. Utóbbi kettő a fiatal MSZP-tagok által létrehozott Mozaik Klub tagja. Ennek a társulásnak a parlamentben körülbelül húsz tagja van.

Az Index helyszíni tudósítójának jelentése szerint a választmányi ülés annyira zárt, hogy a Köztársaság téri pártszékház előterébe terelt újságírókat csak kísérettel engedik a büfébe. Később enyhült a szigor.

A párt jövőjét befolyásoló döntések várhatók

A választmányi ülést követő sajtótájékoztatón Jánosi György választmányi elnök bejelentette, hogy a soron kívüli tisztújító kongresszuson a kormány tevékenységéről is beszámolókat hallgatnak meg, valamint a párt jövőjét is befolyásoló döntéseket hoznak. Kovács László szerint a párt alapszabályát a kongresszuson azért kell módosítani, mert a fegyelem és a hatékonyság "kevésbé működik".

Utazik, mert megérdelmi
A zárt ajtók mögött a kormányfő elismerte, hogy valóban Mallorcára utazik. "Az elmúlt egy évben nagyon sokat dolgoztam, a kampányban tizenhat órákat, fakadt ki. Megérdemlem, nem szégyellem" - tette hozzá. A Blikk információit kommentálva a Magyar Nemzet azt írta, hogy Medgyessy mallorcai utazását a szocialista párton belül sokan ellenérzésekkel fogadták.
"A választási vereség miatt nem felelősöket, hanem okokat kell keresni" - jelentette ki a választmányi ülésen az Index információi szerint a pártelnök. Kovács szerint ezek az okok egyrészt a kormány teljesítményében, másrészt a párt "mozgosítási vereségében" keresendőek. Kovács úgy vélte, hogy "a párt szerkezete elavult, nincsenek kapcsolatai civil szervezetekkel, és bár működik a pártdemokrácia, a fegyelem is gyenge a párttagok között". A pártelnök szerint a "hatalomgyakorlás sem eléggé észrevehető, a választók számára, úgy tűnik, kettős hatalom létezik ma Magyarországon".

A kormány, a párt elnöksége és a frakció együtt készít büdzsét

A pártelnök szerint a választmány egyetértett azzal a megállapítással, hogy a választási eredmények ellenére sincs szükség új kormányprogramra, viszont szeretnék, ha a párt erősítené pozícióit a kormánnyal szemben, ami már a 2005-ös költségvetés összeállításakor is megmutatkozhat. A jövő évi büdzséről a miniszterelnök a választmánynak azt mondta, hogy "politikai célok által vezérelt költségvetés" lesz, prioritásait egy háromfős csoport - egyik tagját a párt elnöksége, a másikat a frakció, a harmadikat a kormány jelöli - fogja meghatározni. Kovács pártelnök úgy ítéli meg, hogy a kormányzati kommunikáció befolyásolta a választást, nem pedig a kormány teljesítménye. "Közös a kudarc, közös a siker a kormány és a párt között" - vélekedett.

Hogy mi a garancia a hónapok óta lebegtetett változtatásokra a pártban, az Kovács szerint "a makarenkói pofon, amit kaptunk".

A zárt ülésen felszólalt Szili Katalin alelnök is, aki szerint "nem az EP-választás eredménye, hanem a 2006-os győzelem lesz a fontos". Szili "Mutyimentes Szocialista Pártot" kivánt.

A zárt tárgyaláson Medgyessy Péter is értékelte a ciklus félidején kialakult helyzetet. A szocialisták között nem mindig osztatlan támogatásra találó korábbi döntéseiket azzal magyarázta, hogy azok meghozatalakor a politikai kihatásokat is tekintetbe kellett venni. A kormányfő fiatalítást sürgetett az MSZP-ben, mint mondta két generációs ugrásra van szükség, "különben a szocialisták lesznek a konzervatív párt Magyarországon". Medgyessy a választmánynak azt mondta, hogy abban különböznek a Fidesztől, hogy a fideszesek szeretik magukat és mindenkit utálnak, akik nem ők maguk, "mi viszont mindenkit szeretünk, és magunkat utáljuk".

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.