Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

A határon túli magyar fiatalok nagy része kivándorolna

2004.11.03. 06:59
A határon túli magyar fiatalok jelentős része Magyarországra költözne, derül ki a Népszabadság által közölt friss közvélemény-kutatásból. Egy korábbi felmérés szerint a kettős állampolgárság elnyerésével az erdélyi magyarság mintegy tíz százaléka hagyná el Romániát.
A határon túli magyar fiatalok közül minden negyedik kivándorolna, jelentős részük Magyarországra - írja a Népszabadság. Ebből a körből csaknem minden második ember szívesen dolgozna néhány hetet-hónapot külföldön - derül ki a Határon Túli Magyarok Hivatalának szeptemberi felméréséből.

Az életkor előrehaladtával ugyan erőteljesen csökken ez a szándék, ám a 36 és a 45 év közötti népességen belül még mindig tíz százalék fölött van a potenciális kitelepülők aránya.

A Magyarok Világszövetségének népszavazási kezdeményezése szerint a szinte alanyi jogon biztosítandó kettős állampolgárságot tehát a határokon túl nem csupán gesztusként várják, hanem feltehetően konkrét lehetőségként is számolnak vele - írja a lap. A kivándorolni szándékozók közül a legtöbben Magyarországra költöznének, de minden harmadik válaszoló inkább valamelyik nyugat-európai államban keresné boldogulását.

Hasonló eredményt hozott egy korábbi erdélyi felmérés is - írja a Népszabadság szerdai számában. A kutatás eredménye szerint a kettős állampolgárság elnyerésével az ottani magyarság mintegy tíz százaléka hagyná el Romániát.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.