Piroska
-10 °C
1 °C

Két és fél évet kapott a Fidesz volt gazdasági tanácsadója

2001.11.12. 19:26
A Budakörnyéki Bíróság hétfőn kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletében két és fél év letöltendő szabadságvesztéssel sújtotta luxusautók csempészete miatt Varga Tamást, a Fidesz egykori gazdasági tanácsadóját. Varga ellen nemzetközi elfogatóparancs van érvényben.
A bíróság jelentős értékű vámárura, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett csempészet bűntettében mondta ki bűnösnek Varga Tamást. Az ítélet szerint egy korábbi jogszabályt kihasználva, Varga Tamás 1993-ban hazatelepülőktől "vásárolt" vámmentességet luxusautók behozatalához. A bűncselekményt összesen 68,9 millió forint értékű vámárura követte el. A luxusautók között voltak Bentley-k, Jaguárok, Porschék és BMW-k, melyeket a bíróság, az elsőfokú ítélet szerint, elkobzott.

Az azóta megváltozott jogszabály akkor még lehetővé tette, hogy a hazatelepülők vámmentesen hozhassák be kint tartózkodásuk alatt keresetükből vásárolt és tulajdonukban lévő vagyontárgyaikat. Utóbb akként módosították a jogszabályt, hogy elidegenítési tilalmat rendeltek el az így vámmentesen behozott vagyontárgyakra.

Többszörösen megtévesztette a hatóságokat

Varga Tamás újsághirdetésekben kereste a hazatelepülőket, akik közül hatan a vádlottak padjára kerültek, őket a Budakörnyéki Bíróság egyenként 200 ezer forintos pénzbüntetéssel sújtotta. Az ítélethirdetés szerint Varga Tamás a vámáru vételárát is a valóságnál alacsonyabbnak tüntette fel az okiratokon, így tehát többszörösen megtévesztette a hatóságokat.

A védelem fellebbez

A Budakörnyéki Bíróság elsőfokú ítéletét az ügyész tudomásul vette, a védők azonban felmentésért, illetve enyhítésért fellebbeztek, így a büntetőper a Pest Megyei Bíróságon folytatódik majd. Varga Tamás az ítélethirdetéskor nem jelent meg, mint ahogyan a korábbi tárgyalásokon sem. Ellene nemzetközi elfogatóparancs van hatályban, továbbá csalással vádolja az ügyészég a Pesti Központi Kerületi Bíróság előtt folyó büntetőperben.

Varga Tamás, a Fidesz egykori gazdasági tanácsadója sajtóértesülések szerint alapítója volt több olyan fantomcégnek, amelyek később, máig tisztázatlan módon, egy Kaya Ibrahim nevű személynél tűntek el.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!