Judit
3 °C
6 °C

Per indulhat a ToiFor ellen az Irakban lelőtt fiú ügyében

2004.01.19. 14:09
Kártérítési eljárásra buzdítja az ügyvéd az Irakban lelőtt magyar fiatalember családtagjait az őt foglalkoztató cég ellen. Bárándy György szerint még nincs itt az ideje az Egyesült Államok elleni "támadásnak".
A Varga-Balázs Pétert alkalmazó magyar cég elleni kártérítési eljárás megindítását javasolja szerdán az Irakban elhunyt fiatalember testvérének a család jogi képviselője - jelentette az MTI. Bárándy György közölte: szerdán találkozik az elhunyt testvérével, akinek azt javasolja majd, hogy magyar vonatkozásban indítsák meg az eljárást, és ha a cég nem a várt módon reagál, akkor kezdeményezzenek pert.

A Magyar Nemzet hétfői számában megjelent írás szerint az elhunyt bátyja valószínűleg a jövő héten pert indít a testvérét foglalkoztató cég ellen, ám az amerikai állammal szembeni lépésekről a család még nem döntött, mivel a halálesetről az amerikai jelentés még nem érkezett meg.

A szerződés

Bárándy György az Index érdeklődésére elmondta, a ToiFor Kft.-t vagyoni és nem vagyoni kár megtérítésére fogják felszólítani. Az ügyvéd szerint erre alapot a cég és az Irakban szerencsétlenül járt alkalmazott közötti munkáltatói megállapodás szolgáltat. Hogy pontosan milyen okokra hivatkoznak majd, az a keresetlevél megfogalmazásáig nem publikus - tette hozzá a család jogi képviselője, aki a kártérítés összegéről az MTI-nek elmondta: olyan követelést kíván előterjeszteni, amelynek "reális alapja van". Az összeg elsősorban a magyar bírói gyakorlattól függ, ami szavai szerint "elég szűkmarkúan ítéli meg a kártérítést", továbbá figyelembe kell venni a családi körülményeket és az elhunyt helyzetét is.

Megfelelő oltások és biztosítás nélkül dolgoztak Irakban a ToiFor Magyarország Kft. alkalmazottai - állította korábban a tábori vécéket karbantartó cég egyik alkalmazottja. A cégvezetés elismerte, hogy biztosítást valóban nem kötöttek, baleset és halál esetén azonban kártérítést fizetnek. Az ígéret szerint Varga-Balázs Péter családja a férfi tizennyolc havi fizetését kapja meg.

Az ügyvéd szólt arról is, hogy az Egyesült Államoknak az üggyel kapcsolatos hivatalos jelentése, melyet január közepére vártak, a Külügyminisztérium tájékoztatása szerint az elmúlt hétig nem érkezett meg, így egyelőre nem tesznek lépéseket az amerikai fél felé. Bárándy György korábban leszögezte: szerinte az amerikai fél olyan hibát követett el az Irakban november közepén szerencsétlenül járt magyar fiatalember esetében, amely megalapozza a kártérítést.

Várat magára az amerikai vizsgálat lezárása

Tóth Tamás külügyi szóvivő az MTI érdeklődésére elmondta: a tárcának nincs ismerete arról, mikor zárul le az amerikai vizsgálat Varga-Balázs Péter ügyében, és arról sem, van-e határidő a vizsgálat lezárására. "Az Egyesült Államok budapesti nagykövetségén keresztül folyamatosan jelezzük igényünket az amerikai kormány felé, hogy betekinthessünk a vizsgálati eredménybe" - hangsúlyozta Tóth Tamás. Mint mondta, legutóbb az elmúlt héten jelezték ezt. A nagykövetség diplomatái nyugtázták az igényt és közölték, eljuttatják azt Washingtonba.

A 27 éves győri Varga-Balázs Péter közel két hónapja élt és dolgozott civilként Irakban, amikor november 17-én egy amerikai ellenőrző pontnál életét vesztette. A hírek arról szóltak, hogy amerikai katonák lőtték le járműjében a fiatalembert. A halotti anyakönyvi kivonat szerint repeszdaraboktól származó törések, roncsolódások és vérzések okozták a fiatalember halálát.

Az Index szerette volna megkérdezni az amerikai hadsereget Irakban kiszolgáló, Magyarországon bejegyzett egészségügyi cég, a ToiFor Hungary Kft. jogászát az ügyről, de őt egyelőre nem sikerült elérni.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.