Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Enyhített vádak Várhegyi ellen

2001.11.07. 12:01
A Várhegyi Attila kultuszminisztériumi politikai államtitkár és kilenc társa ellen folyó büntetőperben az ügyészség a Pest Megyei Bíróságon szerdán előadott perbeszédében nyolc vádlottnak felmentést indítványozott, Várhegyi Attila és a másodrendű vádlott Simó József esetében pedig jelentősen enyhítette a vádakat, és felfüggesztett szabadságvesztést, illetve pénzbüntetést javasolt.
A Fidesz-MPP országos választmányának jelenlegi elnökét, a kultusztárca politikai államtitkárát - akkor még szolnoki polgármestert - 1997-ben politikai korrupcióval vádolta meg a Pest Megyei Főügyészség. A vád szerint 1994 őszén helyi vállalkozók összesen 1,3 millió forintot utaltak át a Mahir Szolnok Kft.-nek. A cég vezetője Várhegyi akkori bizalmasa, a később a rendőrséggel együttműködő Simó József másodrendű vádlott a pénzből a Fidesz önkormányzati választási kampányát finanszírozta.

A szakértők megváltoztatták korábbi véleményüket

A másik, az államtitkár mellett szolnoki városi vezetőket is érintő vádpont szerint a polgármester 1995-ben áron alul ingatlanokat juttatott helyi vállalkozóknak. Idén nyáron a szakértők a második vádponttal kapcsolatban megváltoztatták korábbi, a rendőrség megrendelésére készített szakvéleményüket és a Legfelsőbb Bíróság jogszerűnek minősítette a Várhegyi által szignált ingatlanszerződéseket..

Enyhítenék a vádakat

A szerdán bejelentett vádmódosítás szerint Várhegyi Attila esetében az ingatlanügylet kapcsán nem bizonyítható szándékosság, csupán gondatlanság, így ellene a korábbi hűtlen kezelés helyett az enyhébben minősülő hanyag kezelés a vád - adta hírül az MTI.

Felfüggesztett szabadságvesztés a volt polgármesternek?

A vesztegetési cselekmény Várhegyi Attila esetében az ügyészség korábbi álláspontja szerint hatrendbeli, vezető beosztású hivatalos személy által, egy esetben kötelességszegéssel elkövetettnek minősült, a szerdai perbeszéd szerint azonban már csak egyrendbeli vezető beosztású személy által elkövetett tett, így a volt szolnoki polgármesternek felfüggesztett szabadságvesztést és pénzbüntetést indítványozott az ügyész. Az ügyet kipattantó Simó József a szerdai vádbeszéd szerint hivatali vesztegetésben bűnös, ezért esetében pénzbüntetés indokolt.

Várhegyi mindvégig ártatlannak vallotta magát

Várhegyi Attila az eljárás során mindvégig tagadta bűnösségét, az elsőfokú bíróság pedig egy februári végzésében a vesztegetés vádpontja kapcsán a tényállás módosításának, és ezzel összefüggésben az enyhébb büntetőjogi megítélésnek a lehetőségére hívta fel az ügyészség figyelmét. Az államtitkár és jogi képviselője nemrégiben úgy nyilatkozott, hogy csupán a bűncselekmény hiányában felmentő ítéletet fogadják el, minden más esetben fellebbeznek. A per 2000. május 30-án kezdődött eddig 17 tárgyalási napot tartottak, és meghallgattak mintegy 30 tanút, illetve három szakértőt. Az ügy iratai sok ezer oldalt tesznek ki.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

A legmenőbb síterepek

Csodás panoráma, jó levegő, szép pályaszállások, a téli sport szerelmeseit ezek várják.