Miklós
-7 °C
2 °C

Első fokon feloszlatták a Vér és Becsületet

2004.12.01. 16:23
A Fővárosi Bíróság nem jogerős ítéletében feloszlatta a Vér és Becsület Kulturális Egyesületet. A bíróság arra hivatkozva döntött így, hogy a szervezet rendezvényein mások méltóságát sértő kijelentések hangzottak el.

Első fokon, nem jogerősen feloszlatta a Vér és Becsület Kulturális Egyesületet szerdán hozott ítéletében a Fővárosi Bíróság. A szervezet feloszlatását, törlését a nyilvántartásból arra hivatkozva kérte az ügyészség, hogy az egyesület tagjai az egyesületi törvénybe, az alkotmányba és több nemzetközi jogi dokumentumba ütköző módon újfasiszta nézetekkel azonosulnak, azokat képviselik. A szerdán kihirdetett ítélet szerint azért oszlatta fel a bíróság az egyesületet, mert rendezvényein mások méltóságát sértő kijelentések hangzottak és hangzanak el.

Tavaly márciusban kezdődött a per

Tavaly márciusban kezdődött a Fővárosi Bíróságon a Vér és Becsület ellen indított polgári per. A bíróság az első tárgyaláson úgy döntött, hogy az egyesület összes tagját meghallgatja, és csak azután hoz döntést az ügyben.

A Vér és Becsület Kulturális Egyesület megszüntetését a Nemzetbiztonsági Hivatal kezdeményezte, miután a 2002-ben alapult közhasznú egyesület elődszervezetét a legjelentősebb és legveszélyesebb neonáci csoportnak tartották a titkosszolgálatok 2000-ben. A főügyészség vizsgálatot rendelt el, aminek során megállapították, hogy a 2001 februárjában alapított és 2002 májusától közhasznú szervezetként nyilvántartott egyesület egyértelműen alkotmányellenes céllal működik.

Tudományos és ismeretterjesztő

A pert kezdeményező ügyészség azért kérte a bíróságtól, hogy mondják ki az egyesület megszűnését, mert egy időben a törvényben előírt tíz főnél kevesebb tagja volt. Az ügyészség szerint emellett a VBKE újfasiszta eszméket is terjeszt, miközben az alapító okiratában vállalt "tudományos és ismeretterjesztő" céloknak nem tesz eleget.

A per 2003. októberi tárgyalásán Domokos Endre János, a szervezet ügyvivője beszámolt az egyesület tevékenységéről: a kulturális örökség megóvásáért becsület napi megemlékezést tartottak a budai Várból a második világháború alatt kitörő magyar és német katonák emlékére, márciusban az 1848-49-es forradalomra emlékeztek, Szekszárdon a hősök napját ünnepelték, a Népligetben pedig szerveztek Tégy a magyargyűlölet ellen címmel koncertet.

A bíróság a 2004. április 5-i tárgyaláson megtekintette a tavaly februárban a Kossuth téren, a tavaly márciusban Dunakeszin, a tavaly májusban Szekszárdon és idén márciusban a Hősök terén készített filmfelvételeket. Az ügyész felhívta a figyelmet arra, hogy a felvételeket jól megfigyelhető az egyesület tagjai által használt jelképek és a rendezvények katonai jellege. A vád szerint azért volt fontos a rendezvényekről készített filmek megtekintése, mert az egyesület olyan rendezvényeket tart, amelyek "jogszabályilag tiltott eszmék terjedéséhez adnak terepet".

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!