Vilma
-8 °C
3 °C

Vita a civil ingatlanok ellenőrzése körül

2001.08.29. 17:45
A Társadalmi Szervezetek Bizottsága úgy tűnik, utoljára mondott áment a civil szervezeteknek jutatott ingatlanokról szóló javaslatokra, így végleg lezárult a botrányoktól sem mentes procedúra. Az albizottság javaslatában néhány esetben felülbírálta korábbi döntését, bár ezt az ellenzéki képviselők önkéntes száműzetése után tette. A szocialisták alternatív javaslatának nem volt foganatja, Halász János viszont a keddi albizottsági ülés után bejelentette: a módosított házszabály értelmében nyilvánosságra hozzák a zárt ülések jegyzőkönyvét.
Szerdai ülésén az Országgyűlés Társadalmi Szervezetek Bizottsága elfogadta a keddi albizottsági döntéseket a civil szervezeteknek juttatott ingatlanokról. Ugyanakkor a Független Ifjúság és a Független Női Szövetség további ingatlanokat kapott. Utóbbi, a Torgyánné Cseh Mária nevével fémjelzett szervezet a budapesti IV. kerület Árpád utcai épületben kapott további irodákat.

A bizottság döntött a már ingatlanokhoz jutott szervezetek ingatlanfelhasználásának ellenőrzéséről. Ennek értelmében a Kicstári Vagyonigazgatóság (KVI) ellenőrzi az ingatlanok hasznosítását, de a bizottság saját hatáskörébe vonta a megvizsgálandó területek kijelölését. Ezenfelül a bizottság arról is határozott, hogy a mostani ingatlanjuttatások mellett a 1997-es "osztozkodást" is ellenőrizni kell. Az ellenzékiek szerint ez törvénytelen és etikátlan, mert úgy vélik, az ellenőrzésnek úgy semmi értelme nincs, ha bizottság mondja meg, mit kell vizsgálni.

Az ellenőrzéseket a KVI Hajdú-Biharban kezdi majd. (A Hajdú-Bihar megyei ingatlanjuttatások során több kritika érte Halász János albizottsági elnököt, aki Debrecen egyik egyéni választókerületőből jutott be a parlamentbe.)

Többen lemondtak az ingatlanokról

Az albizottság közel ötven ingatlanrész esetében érvénytelenítette a pályázatot, amelyet a szerdai Népszabadságban a többszöri, és egymásnak ellentmondó törvényi szabályozással magyarázott Halász János, az albizottság elnöke. Vélhetően az aktív közéleti tiltakozás miatt a csonka albizottság felülbírálta néhány korábbi döntését is, így a legértékesebbnek tartott Andrássy út. 124. szám alatt maradhat a Magyar ENSZ Társaság, illetve a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének egy az egyben odaadott Pesti Barnabás utcai ingatlanba további tizenöt civil szervezet költözhet. KÖzöttük van a Magyar Újságírók Közössége és az Európai Utas Alapítvány is.

Az utóbbi hónapokban a kedvezményezett civil szervezetek közül tizennégyen mondtak le a kapott ingatlan tulajdonjogáról. Közéjük tartozik a sajtóban legtöbbször emlegetett Magyar Diákok Kultúrájáért Egyesület is, amelynek Szombathelyen nyert éttermét ezután a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász használja. Információink szerint a Human Bridge Service alapítvány és a Magyar Diákok Kultúrájáért Egyesület több ingatlant is visszaadott.

Az újságíróüdülők a MÚOSZ-é

Az ingatlanjuttatási albizottság keddi ülésén közel száz ingatlan és több mint háromszáz ingatlanrész tulajdonjogáról döntött. Az ülésen nem vettek részt a szocialista és szabad demokrata képviselők: Béki Gabriella és Zuschlag János így kívánt tiltakozni a korábbi döntések ellen. A több száz ingatlanelem közül az eddig a Magyar Újságírók Szövetsége (MÚOSZ) által használt, több százmillió forintra taksált balatonszéplaki és tihanyi üdülők sorsát kísérte a legnagyobb figyelem.

Az albizottság döntése nyomán az üdülők tulajdonjogát a MÚOSZ kapta, azzal a feltétellel, hogy az üdülőre használati jogot kap a többi három, újságírókat tömörítő szervezet is (Magyar Újságírók Közössége, a Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége és a Sajtószakszervezet). A Fidesz egyébként már júniusban jelezte, hogy azt tartaná a legjobb megoldásnak, ha mind a négy újságírószervezet gyakorolna jogokat az üdülő felett.

Nem kellett a szocialista alternatíva

Annak ellenére, hogy az ellenzéki képviselők nem voltak jelen az albizottság ülésén, Zuschlag János szocialista országgyűlési képviselő szerdán a bizottság elé tárta azt az alternatív javaslatot, amelyet az albizottság végül nem fogadott el.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.