Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Századára alkudták le a gazdakövetléseket

2005.03.16. 12:53
Kormányzati összesítés szerint a vasárnapi megállapodással lezárt gazdademonstráció költségvetést terhelő követeléseit századára szorította le az FVM. Az Index információi szerint a kabinet mai ülésén foglalkozik a Németh Imre által benyújtott előterjesztéssel, amely szerint a 232 milliárdos követeléssel szemben végül 2,4 milliárd forint lesz a kiadási többlet.

A gazdák képviselői és a Fidesz politikusai is élesen elítélték Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, amiért a demonstrációt lezáró megállapodás ünnepélyes aláírását követően azt mondta egy tévéműsorban, hogy a tüntetők a legfőbb kérdésekben meghátráltak. "Számomra világos volt, hogy eredmény és siker csak akkor van, ha nem engedünk a 48-ból" - jelentette ki a kormányfő, hozzátéve, hogy Magyarországon a gazdákon kívül egy sor olyan társadalmi csoport van, amelyik joggal várná el, hogy gondjaikat az állam oldja meg az adófizetők pénzéből.

Top-uppal

Az Index információi szerint a kormány álláspontja szerint a vasárnapi megállapodással az eredeti követelések százada terheli majd a 2005-ös költségvetést. A kormány szerdai ülésén tárgyalt előterjesztés szerint a gazdák eredetileg megfogalmazott követeléseiben összessen mintegy 232 milliárd forintnyi pluszkiadást vártak volna el az államtól, illetve a kormánytól. A demonstrálók által benyújtott számlán a legnagyobb tételek között 100 milliárdos forrásigénnyel az adósságkonszolidáció állt, de hasonló nagyságrendben, 94 milliárdot emésztett volna fel az EU által nyújtott közvetlen támogatás hazai kiegészítése, az úgynevezett top-up is. A kormány által összegzett követeléslista fennmaradó közel 40 milliárdja további hat tételből állt volna össze.

Károsultaknak

A Németh Imre által készített mérleg szerint az egy hónapos tüntetés nyomán vállalt kötelezettségek végül csak 2,4 milliárd forint többletkiadással terhelik meg az idei büdzsét. A földművelésügyi miniszter szerint a 39 pontos megállapodásban 31 tétel nem jár extrakifizetéssel. A miniszter által vállalásoknak minősített kiadások között a legnagyobb összeget, 1,2 milliárdot a Hernád-völgyi árvíz-károsutaknak kell majd kifizetni. 800 millió forint megy majd el 650 falugazdász foglalkoztatására. 250 milliót a 2003-ban elemi kárt szenvedett termelők kedvezményes hiteleinek átütemezését segítő többletkamat-fizetésre ütemezett be a szaktárca, 150 millióval pedig átvállalnák a Hajdú-Bét és Parmalat károsult kisbeszállítóinak nyújtott hitel 2005. évi törlesztőrészleteinek fizetését.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.