Timót, Xénia
-8 °C
-3 °C

Jönnek az EU-konform receptek

2006.06.24. 09:39
Egy hét múlva állnak rendszerbe az új, uniós szabáléyoknak megfelelő orvosi receptek. Az új vények nem nagyon térnek el a régiektől, lecserélésükre leginkább azért volt szükség, hogy a külföldi uniós állampolgárok adatait is rögzíteni lehessen, amennyiben ellátásra szorulnak nálunk.

Július 1-től az orvosok már csak az új, EU-konform vényekre írhatnak fel gyógyszert, gyógyászati segédeszközt és gyógyfürdő-szolgáltatást, tájékoztatta az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) az MTI-t.

A régi vények június 30-ig lesznek érvényben, azonban a rajta szereplő gyógyszert még egy hónapig, azaz július 31-ig lehet kiadni, illetve a felírt szolgáltatást igénybe venni. Ezt követően a régi vény beváltására nincs lehetőség, és amennyiben a beteg a gyógyszert - a határidőig - nem váltotta ki, vissza kell mennie kezelőorvosához, hogy a készítményt ismét felírja, immár az új vényre. (E szabályozást valamennyi vényköteles gyógyszer esetében alkalmazni kell, függetlenül attól, hogy támogatott készítményről van-e szó.)

A gyógyászati segédeszközök esetében a vény szintén a kiállítástól számított harminc napig váltható be, de az eszközök kiadására a forgalmazónak a vény kiállításától számított 90, egyedi rendelésre készített segédeszköz esetében pedig a beváltástól számított 90 nap áll rendelkezésére. A receptre írt gyógyfürdő-szolgáltatást a kiállítás napjától számított harminc napon belül kell megkezdeni - áll az OEP közleményében.

Az új vények "ránézésre" nem nagyon térnek el a betegek által már megszokottól, azaz a régiektől, lecserélésükre többi között azért volt szükség, hogy az uniós állampolgár adatait is rögzíteni lehessen, amennyiben ellátásra szorul Magyarországon.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.