Blanka, Bianka
9 °C
18 °C

'Mocskos zsidók!' kontra 'Neonácik haza!'

2003.02.15. 14:58
Egy időben tartott demonstrációt a Kossuth téren a neonácinak tartott Vér és Becsület Kulturális Egyesület és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége. A BRFK legalább két tucat autóval és több mint száz rendőrrel biztosította a helyszínt. Az ellentüntetők körülbelül ötször annyian voltak, mint a Vér és Becsület szimpatizánsai. A feszült légkörű, füttykoncerttel és szidalmazásokkal kísért demonstráción nem történt rendbontás.
A Vér és Becsület a szovjet csapatok gyűrűjéből 1945. február 11-én kitörést megkísérlő német és magyar katonákról emlékezett meg a Kossuth téren. Ezzel egy időben a Mazsihisz a fasizmus áldozatainak emlékére rendezett ellendemonstrációt, egyúttal tiltakoztak a fasiszta eszmék újraéledése, illetve a neonáci csoportok megjelenése és tüntetése ellen.

A Néprajzi Múzeum előtt, egy kordonnal elkerített széles területen már 11 órakor több, mint 100-an gyülekeztek a neonácinak tartott Vér és Becsület tagjai.

A várban akartak emlékezni
Az egyesület korábban a budai Várban tervezte megtartani rendezvényét, amelyen a II. világháborúban a szovjet csapatok által ostromolt budai Várból 1945. február 11-én kitörést megkísérlő német és magyar katonákra kívánt emlékezni, de az I. kerületi önkormányzat január 20. és február 28. közötti kulturális rendezvénye ezt nem tette lehetővé.

"Hazánkért mindhalálig"

A szervezet tagjai fekete ruhában, sokan kopaszra borotvált fejjel, Árpád-sávos zászlókkal és egy koszorúval vonultak a térre. A koszorú szalagján a következő felirat látható: "Hazánkért mindhalálig. Nem felejtünk! Vér és becsület." A megemlékezés 12 órakor beszédekkel kezdődött el, melyen a felszólalók a II. világháború budapesti ostromára emlékeztek. A demonstrálók a pódium előtt felállítottak egy fakeresztet, amire egy II. világháborús német rohamsisakot helyeztek.

A Kossuth tér másik oldalán, a Mazsihisz antifasiszta tüntetésén 11 órára legalább ezren gyűltek össze. A néma, békésnek szánt rendezvényükön a holokauszttagadás büntethetőségéről szóló törvény ratifikálását is sürgették.

Decibelre menő szópárbaj

Tekintse meg galériánkat!
Klikk a képre
A Kossuth téren 12 órakor hangos üvöltözés kezdődött. A neonáci szervezet megemlékezésének kezdetekor az ellentüntetők egy csoportja hangos "Nácik haza!" skandálásába kezdett. A másik oldalon erre "Mocskos zsidók, senkik vagytok!" volt a válasz. A Vér és Becsület szónoka felszólította szimpatizánsait, hogy ne vegyék figyelembe a túloldalon álló "provokáló csőcselék" kiabálásait. Hangosan pedig azt kiáltotta a mikrofonba, hogy "Nem vagyunk nácik, hanem nemzetiszocialisták!". Eközben az ellentüntetők a kordon mögött felváltva skandálták: Árulók! Gyilkosok fiai! Hitler katonák! Neonácik haza!.

Szeparáltan hagyták el a teret

A FiB nem tüntetett
A Fiatal Baloldal (FIB) budapesti szervezete nem tartotta meg a Kossuth téren szombat reggelre tervezett demonstrációját: péntek este faxon jelezték a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak (BRFK), hogy technikai okok miatt nem tartják meg rendezvényüket, amelyen a szélsőséges szervezetek egyre gyakoribb utcai megjelenése ellen tiltakoztak volna.
Az alelnök a technikai okokról elmondta: vidéki szervezeteik jelezték, az utazás megoldatlansága miatt nem tudnak részt venni a rendezvényen. Budapesti tagjaik közül sokan pedig az MSZP európai uniós kampánynyitó rendezvényén vettek részt.
A megemlékezés végére a helyzet még feszültebbé vált: a téren több mint 100 rendőr, számtalan rendőrautó és rabomobil volt. A parlament épületét kordonokkal védték. A teret az autósok előtt lezárták, csak a villamos közlekedett. Nem sokkal 13 óra előtt a Vér és Becsület Kulturális Egyesület vezetője megköszönte híveinek, hogy kulturáltan viselkedtek és hogy nem válaszoltak agresszív módon a provokációra, majd arra kérte szimpatizánsait, hogy a rendőrséggel korábban megbeszélt útvonalon hagyják el a teret. A Vér és Becsület tagja a megemlékezés után a kordonhoz mentek és hangosan ordítozva válaszoltak az ellentüntetők bekiabálásaira.

A két tábor tagjai 13 óra után kezdték elhagyni a helyszínt, a kordonok miatt csak a tér két ellentétes irányában távozhattak.

Antifasiszta gyűlés a Kossuth téren
Vér és Becsület Kulturális Egyesület szombati megmozdulása és létezése ellen tiltakoztak a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) a Roma Polgárjogi Alapítvánnyal és a Modern Magyarország elnevezésű civil szervezettel közösen vasárnap délelőtt a Parlament előtt.

Hardy Mihály, a Modern Magyarország mozgalom vezetőjeként a demonstráción úgy fogalmazott: "a nyilas-náci eszmék nem férnek rá Magyarország politikai térképére", és a szombatihoz hasonló felvonulások súlyos kárt okoznak Magyarországnak.

Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány vezetője szerint fontos, hogy a demokrácia megőrizze saját értékeit: a gyülekezés- és szólásszabadságot, az emberi és alkotmányos jogok tiszteletben tartását; ugyanakkor meg kell őriznie az európai humanizmus és szeretet ősibb értékeit is. Hangsúlyozta: a köztársaság alapértékeinek jegyében fel kell állni és nemet kell mondani az "ordas eszmék" újraéledésére.

A demonstráción a szervezők "Nem kell több vér, csak becsület", "Mi nem fenyegetünk, mi a szélsőjobb ellen tiltakozunk" és "Akik nem tanulnak a történelemből, büntetésül újraélik a múltat" feliratú papírlapokat osztottak szét a mintegy száz résztvevő között, akik a rendezvény végén egyperces néma csenddel emlékeztek a fasiszta diktatúra áldozataira.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.