Mária
-7 °C
3 °C

Katolikusüldözést vél felfedezni a Püspöki Konferencia titkára

2005.02.28. 21:07
Katolikusüldözést vél felfedezni Magyarországon Veres András püspök. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia főtitkára szerint az egyházi vezetők ügynökmúltjának feltárása is csak a zavarkeltést szolgálja. Véleménye szerint az egyház ennél nagyobb üldöztetéseket is túlélt már.

"Szervezett támadás indult az egyházak, de különösen a katolikus egyház ellen", jelentette ki hétfőn a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen tartott előadásában Veres András püspök, a Magyar katolikus Püspöki Konferencia titkára. Veres szerint igaz ugyan, hogy Hiller István, az MSZP elnöke kijelentette, hogy pártja nem egyházellenes, "de tagjai közül többen ellenségesen lépnek fel az egyházzal szemben".

A múlttal támadnak

Veres szerint Gyurcsány Ferenc "nagyon őszinte" ötlettel állt elő, amikor a múlt feltárásának keretében az egyházakra is ki akarta terjeszteni a módosított ügynöktörvényt. Azonban az, hogy rögtön a miniszterelnöki bejelentés után mindenféle listákról szóló hírek jelentek meg, véleménye szerint arra utal, hogy "valaki fejében már korábban megszületett a gondolat, hogy a társadalomban, de leginkább az egyházon belül zavart kell kelteni".

Veres szerint a kommunista diktatúrában "minden vezetői tisztséget betöltő személy rendszeresen úgynevezett (hangulat)jelentést írt a munkahelyéről, környezetéről", ám őket is megfigyeltették. Mint mondta, az egyházi személyeket fokozott módon igyekeztek megkörnyékezni, és voltak, akik nem tudtak ellenállni "lelki és akár fizikai kínzásoknak".

zavarkeltés

Veres, mint mondta, nem tud egyetérteni a beszervezett egyházi személyek nevének feltárásával, mert már nem ismerhető meg teljeskörűen az ügynöklista. "Azokra nézve, akik ezt a kegyetlen rendszert létrehozták, semmiféle következménnyel nem járna, azok viszont, akik akkor áldozatai lettek tevékenységüknek, ma újra áldozatokká válnának", mondta.

Veres szerint a múlt feltárása csak az indulatok felkeltésére szolgálna.

Az MKPK titkára szerint alaptalan a politikusok "heródesi rettegése" az egyháztól, mivel "az egyház vezetői nem fogják elvenni egyetlen földi uralkodótól sem a hatalmat". "Erről a helyről is szeretném üzenni a politikusoknak: a kétezer éves egyház a mainál sokkal nagyobb próbatételeket és üldöztetéseket is túlélt már", zárta előadását Veres.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.