Vilma
-8 °C
3 °C

Kiköltöztették az összedőlt VIII. kerületi ház lakóit

2001.02.07. 15:14
A tűzoltóság segítségével kiköltöztették a kedden összedőlt Víg utcai ház lakóit. Főként rokonaikhoz, ismerőseikhez költöztek, két családot azonban a Polgári Védelem szállásolt el. Nekik Ferihegyen egy téliesített faházban adtak átmeneti otthont. Az életveszélyessé vált épületre az önkormányzat által felkért fegyveres őrök vigyáznak. A szakértői vizsgálatok lezárása után dönti el a VIII. kerületi önkormányzat, hogy bepereli-e a kivitelező céget, amelyik a szomszéd telken egy mélygarázsos társasház alapját ásta.
Barátaikhoz, rokonaikhoz költöztek a kedden összedőlt VIII. kerületi ház lakói. A Polgári Védelemnek csak két családot kellett elhelyeznie a ferihegyi úti bázisán - mondta el az Indexnek Orosz Ferenc, a Polgári Védelem VIII. kerületi kirendeltségének vezetője. Az egyik egygyermekes család egy 17 éves, érettségi előtt álló lánnyal. A másik egy középkorú házaspár, akiknek a foxi-tacskó keverékkutyáját is el kellett helyezni. Ezt nem volt könnyű elintézni, mert a telephelyen nagytestű őrző-védő kutyák is vannak, amelyek könnyen idegesek lesznek más kutyáktól - fogalmazott Orosz Zoltán.

A ferihegyi bázison a két család egy téliesített faházban kapott egy-egy szobát. Itt közös fürdő, melegvíz és konyha van. Addig maradhatnak, míg az önkormányzat nem tud biztosítani nekik lakást, vagy nem költözhetnek vissza régi otthonukba.

A lakók többsége nem volt otthon
A Víg utcai ház kedden háromnegyed kilenckor dőlt össze, amikor a szomszédos telken egy mélygarázsos társasház alapját ásták. A lakók egy hatalmas robajra lettek figyelmesek, ezután mindenüket hátrahagyva rohantak ki az épületből. Sokan azonban iskolában vagy munkahelyükön voltak, így őket ott érte a hír, hogy összedőlt a házuk.

Kihozhatták a lakók az értékeiket

A szerencsétlenül járt lakók személyes holmijaikat kedd délután tudták kihozni a házból, miután a bejáratot sikerült aládúcolni. Ekkor tíz percet kaptak, hogy tűzoltói és rendőri biztosítás mellett bemenjenek lakásaikba. Az önkormányzat jegyzőkönyvet készített minden kihozott értékről, majd a rendőrség lepecsételte a bejáratokat.

Éjszaka a rendőrség vigyázott a Víg utcára, amit a Népszínház és Bérkocsis utca között lezártak. A helyiek csak személyi igazolvánnyal közelíthették meg otthonaikat. Szerda reggeltől a rendőröket leváltották az önkormányzat által felkért fegyveres biztonsági őrök.

Építkezés helyett bontás

Megkezdték a bontást
A ház összedőlt részének bontását az önkormányzat által felkért cég elkezdte, és várhatóan pár nap múlva fejezi be. Ezután az egész épületre készítenek egy statikai vizsgálatot, ami eldönti, hogy visszaköltözhetne-e a lakók - folytatta a Polgári Védelem VIII. kerületi kirendeltségének vezetője.

Csécsei Béla, kerületi polgármester az Indexnek elmondta, hogy a kivitelezést végző cég szabályos építési engedéllyel rendelkezett. Azt viszont nem tudják, hogy az építkezést szabályosan kezdték-e meg, ez a szakértői vizsgálatok után fog kiderülni. Ezek után perre is sor kerülhet.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!