Ágnes
-11 °C
-4 °C

Kormánytámogatás a viharkárosultaknak

2004.06.30. 19:45
A kormány támogatja a júniusi rendkívüli időjárásban megrongálódott lakóingatlanok tulajdonosait - ismertette a kabinet szerdai döntését a belügyminiszter. A határozat alapján négyszázmillió forintot különítette el a célra.
A kormány a helyi önkormányzatokon keresztül ad támogatást azoknak, akiknek a lakóingatlana júniusban a rendkívüli időjárás miatt megrongálódott - mondta Lamperth Mónika a kormányülés után. A Belügyminisztérium 400 millió forintot szán a célra.

Keretösszeg

A kormány rendelete alapján a károsultak támogatására települési keretösszeget fognak az önkormányzatok rendelkezésére bocsátani. A károkat a lakóingatlan tulajdonosa vagy használója július 31-ig jelentheti be az önkormányzatoknál, majd augusztus 15-ig kell a károkat pontosan felmérni és megállapítani. Ezt követően a települési önkormányzatoknak a vis maior eljárás szabályai szerint azonnal átutalják a pénzt.

A települési keretösszeget az önkormányzatok akkor igényelhetik, ha a rendkívüli időjárás a település területének legalább 50 százalékát sújtotta. A támogatást azok kérhetik, akiknek az ingatlana lakás céljára szolgált, építési engedéllyel bírt és a kár idején életvitelszerűen lakott volt. Az önkormányzat a szociális szempontokat a települési keretösszegen belül érvényesítheti. Mint mondta, a kormány döntése azokra vonatkozik, akik nem rendelkeztek érvényes biztosítással.

Négyszázmillió forint

Lamperth Mónika beszámolt arról is, hogy az önkormányzatok ingatlanjaiban keletkezett károk helyreállításának forrása a vis maior alap, amiről a megyei területfejlesztési tanácsok döntenek. "A becslések és felmérések alapján az önkormányzati tulajdonú építményekben mintegy 485 millió forint kár keletkezett" - mondta. A területfejlesztési tanácsok a megyei vis maior keretekből 302 millió forinttal tudnak hozzájárulni ennek a kárnak az enyhítéséhez, a fennmaradó 183 millió forintot a belügyin tárca központi vis maior tartalékából fedezik.

"Ez rendelkezésre áll a Belügyminisztériumnál, és a megyei területfejlesztési tanácsok igényei alapján ezt rendelkezésre fogjuk bocsátani. Minden önkormányzati kár megtéríthető, és a helyreállítás költségének fedezete rendelkezésre áll" - hangsúlyozta Lamperth Mónika.

Bírálta az intézkedést a miniszter bejelentése után nem sokkal a Fidesz. Az ellenzéki párt szerint a kormány csak fél szívvel támogatja az önkormányzatokat, ezt jelzi, hogy nem kompenzálják teljes körűen a júniusban természeti kárt szenvedett helyhatóságokat.

"Ha elemi csapás ér egy önkormányzatot, akkor a kormánynak ott segítenie kell, függetlenül attól, hogy ez az elemi csapás az önkormányzatot milyen mértékben érte" - mondta sajtótájékoztatóján Halász János frakció-szóvivő, utalva az Orbán-kormány által nyújtott támogatásra a tiszai árvíz után. Kijelentette, azért is indokolt lenne a teljes körű támogatás, mert véleménye szerint 100-150 milliárd hiányzik az önkormányzatok költségvetéséből. - közölte Halász János szerdán az MTI-vel.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.