Auguszta
5 °C
22 °C

Gyurcsány: Orbán nem volt férfi

2006.04.06. 14:24
A miniszterelnök már a második menetre készülve nyilatkozott a szerdai vitáról, keményen froclizva ellenfelét. A szocialisták szerint jól választották meg a hangütést, mert kényszerpályára tették Orbánt. Deutsch-Für szerint nem ez történt, és marad stratégia.

Orbán nem volt férfi, állította a szabad demokratákkal közösen tartott Marczibányi téri kampányeseményen Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök keményen kritizálta a Fidesz elnökének vitastílusát. Gyurcsány szerint ellenfele rendszeresen támadja őt, a Kossuth téri beszédében is külön fejezetet szentelt neki, de mindig akkor támadja csak, ha ő nem tud rá reagálni. A kormányfő szerint viszont szerdán, amikor vitahelyzet lett volna, Orbán a szemébe sem nézet, csak rezzenéstelen arccal olvasta fel az előre megírt szövegeit. Aki igazi férfi, akkor is vállalja a véleményét, amikor a riválisa jelen van, hangoztatta Gyurcsány.

Nem akarnak KO-t

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök délben Kóka Jánossal tartott lakossági fórumot, délután a gátakra megy Demszky Gábor budapesti főpolgármesterrel, utána pedig készül az esti szópárbajra, ahova - csakúgy mint szerdán - otthonról megy. "Nem kiütéses győzelemre játszunk, de ez nem azt jelenti, hogy nem akarunk nyerni" - fogalmazott a kormányfő egyik munkatársa.

Deutsch-Für Tamás, a Fidesz kommunikációs vezetője szerint a pártelnök az esti négyes vitában sem változtat majd stílusán. Szerinte ugyanis a szerdai fordulóból egyértelműen Orbán jött ki jobban. Deutsch-Für ezt nem publikálható közvélemény-kutatási adatokra hivatkozva állította. Deutsch-Für szerint a stratégiaváltás azért sem elképzelhető, mert ez a vita nem színpadi mű, amit minden elemében meg lehet rendezni.

Orbán nehezebb helyzetben lesz a négypárti vitán

Az esti miniszterelnök-jelölti vitán Orbán Viktornak azt kell eldöntenie, hogy marad-e a visszafogott, semleges szerepben, vagy keményebb, harcosabb lesz, mint a szerda esti tévévitán; mindkét verziónak meglehetnek a buktatói, vélte egy politikai elemző az Indexnek. Ha az előbbit választja, azzal megingathatja jelenlegi szavazóinak egy részét, akik kiábrándulhatnak belőle, mert "nem ezt szokták meg" Orbántól. Ráadásul ez hatástalaníthatja a Fidesz eddigi stratégiáját, a mozgósítást, amely például a vasárnapi nagygyűlésen elhangzott beszédének a célja lehetett.

"Ha harcosabb stílust választana, akkor az ellentétben állna a szerdai visszafogottsággal, a választókat összezavarná, ráadásul a bizonytalanokat el is rettentheti" - mondta az elemző.

Just another victim

Az elemző szerint Orbánék valószínűleg felkészülnek arra, hogy a Fidesz-elnöke a három másik párt által támadott áldozatként tűnjön fel a négypárti vitában, ezt a viktimológiai helyzetet azonban nagyon nehéz lesz, lenne előidézni. Elemzőnk szerint ugyanis Dávid Ibolyának elemi érdeke, hogy ne csapódjon a szocialistákhoz, sőt Gyurcsánnyal keményebbnek kell lennie, mint Orbánnal. Az SZDSZ-nek is az az érdeke, hogy ne olvadjanak bele a szocialistákba, ezért Kuncze Gábor biztosan oda fog szólni Gyurcsánynak is.

Ráadásul valószínűleg a szocialisták sem akarják, hogy Orbán áldozatként tűnjön fel, ezért "nem érdekük, hogy Orbánt kiterítsék, és még ugráljanak is rajta". A viktimológiai eset előállítását nehezíti a vita kerete is, ugyanis egy-egy reagálás között több közbeeső megszólaló is lehet.

Kern Tamás, a Századvég politikai elemzője szerint sem változtat Orbán a stratégiáján, továbbra is a bizonytalanokhoz fog szólni. Gyurcsány viszont enyhébb lesz, vissza fog venni az agresszivitásból, mert az elemzések többségében túl keménynek, harciasnak találták.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön! London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.