Mária
-6 °C
-2 °C

Kiváló cseppek a magyar tengerben

2001.07.04. 18:05
A Balaton vízminősége évek óta kiváló, legfeljebb a vízmennyiség-ingadozások, illetve a szennyvízcsatorna-hálózat hiányosságai jelenthetnek problémát - vélik egybehangzóan az Index által megkérdezett szakemberek. A keddi kihelyezett kormányülés ötmilliárd forintnyi alapja csupán az utóbbira kínál megoldást, de ezenkívül a mezőgazdasági aktivitás tervszerű csökkentése, valamint az ember által behordott szennyezések mérséklése lehet garancia arra, hogy az ország idegenforgalmi bevételének egyharmadát produkáló térség tartósan megőrizze vonzerejét.
A tó telítődött foszforral.
- A legnagyobb gondot a tóba kerülő foszfor okozhatja, amely a Balaton algásodásáért felelős - kezdte válaszát Elekes Károly, az MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézetének igazgatóhelyettese, amikor a Balaton jelenlegi problémáiról kérdeztük. A 'tótudománnyal' foglalkozó intézet munkatársának tájékoztatása szerint a hatvanas évekbeli kitűnő vízminőség a '70-es évekre erőteljesen leromlott, mert a tó telítődött foszforral. Ennek következtében megindultak az "eutrofizálódási", (itt: algásodási) folyamatok, és a tó elvesztette átláthatóságát. A foszfor elsősorban az aktív mezőgazdasági műtrágya-felhasználás miatt szivárgott a tóba.
"Éppen ezért időszerű lenne, ha a tó melletti parcellákat már nem merőlegesen, hanem a tóval párhuzamosan jelölnék ki, ezzel is gátolva a beszivárgást" - említ egy megoldási lehetőséget Tálas Zsuzsanna, a Környezetvédelmi Minisztérium szakfőtanácsosa, aki szerint nem lehet panasz a víz tisztaságára.

Csatornázás

A szakemberek értékelését alátámasztja az a július eleji vizsgálat is, amelyet a Közép-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség végzett. A hatvankét strand vizsgálati eredményei alapján "kiválónak" minősítették a Balaton vízminőségét. A 19 strand közül 14 vize kiváló, öt pedig megfelelő minősítést kapott. Elekes kiemelte, hogy a szennyvízelvezetés és a part menti települések csatornázása a legsürgősebb feladat, mert enélkül a szennyeződések jelentős részét nem lehet kiküszöbölni. A kormány keddi kihelyezett ülése után derült ki, hogy a Széchenyi-terv keretében a következő három évben 5,3 milliárd forintot fordítanak az Elekes által említett feladatok megoldására.

Marad a javulás

A Környezetvédelmi Minisztérium (KÖM) és az Egészségügyi Minisztérium tájékoztató adatai szerint jelenleg nincs olyan területe a tónak, ahol kifogásolható lenne a vízminőség. "Ha el is érnék ezt a pontot, az sem jelentene túlzott kockázatot a fürdőzőknek" - fűzött magyarázatot az adatokhoz Tálas. A következő években vélhetően megmarad a javuló tendencia, ráadásul a part menti településeken végrehajtott csatornázások tovább javíthatják a helyzetet - vélik az MTA munkatársai is. Elekes Károly szerint az idegenforgalom környezetszennyezése sem vezet minőségromláshoz, mert a sűrű védelmi hálozatok miatt hamar jelezni lehet a bajt. A vízminőséget, illetve a víz mennyiségét több szervezet méri rendszeresen: az ÁNTSZ, a Környezetvédelmi Felügyelőség, valamint a vízügyi igazgatóság munkatársai tesztelnek folyamatosan.

Mélységi problémák

A tó vízmélysége azonban az utóbbi években jelentősen csökkent, "de ezt sem szabad felfújni, hiszen a tó egy élő szervezet, amelynek élete időszakosan változik a külső körülményektől függően" - mondta Elekes, aki példaként megemlítette, hogy 1979-ben még a mostainál is alacsonyabb volt a Balaton mélysége.
- A tó jelenlegi átlagos vízmélysége 3,3 méter - mondja Fejér Vilmos, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Balatoni kirendeltségvezetője. Fejér kiemelte, hogy a sekély víz miatt a tó gyorsan felmelegedik és gyorsan párolog, aminek következtében hirtelen változik a tó vízmennyisége. A KÖM tájékoztatása szerint egy centiméter szintcsökkentést okozó párolgás során 6 millió köbméter víz tűnik el a tóból. Összehasonlításként ideírjuk, hogy tavaly áprilisban, a siófoki mérőponton 110 centiméter volt a vízszint, augusztusban viszont csak 70 centimétert jelzett az oszlop. "Ezek olyan dolgok, amiket az ember nem tud befolyásolni, hiszen ki vagyunk szolgáltatva a természetnek" - reagált az adatokra Tálas Zsuzsanna, aki szerint éppen ezért "azokra a hibaforrásokra kell koncentrálnunk, amelyeket mi is ki tudunk iktatni, bár ezek jelentős részét már megtettük".

Csap nincs

Csak dugó van, csap nincs - jellemezték többen a helyzetet, hiszen a tó vízutánpótlását nem lehet mesterségesen befolyásolni. A Sió-csatorna csupán vízleeresztésre kínál megoldást: a zsilipet akkor nyitják meg, ha a tó üzemeltetési rendjében előírt vízmennyiséget meghaladja a tó. Erre ritkán van szükség, lévén az elmúlt években inkább száraz, csapadékmentes időjárás garázdálkodott a tó körül. Az üzemeltetési rendet topográfiai és ökológiai vizsgálatok alapján állapítják meg.

Menő hely

A Gazdasági Minisztérium tavalyi turisztikai adatai szerint a kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakáinak 21 százalékát a Balaton mellett foglalták. A KÖM tájékoztatása szerint az idegenforgalmi bevételek egyharmada a Balaton térségéből származik.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.