Ambrus
-7 °C
3 °C

Álprofesszorok országszerte?

2001.12.13. 19:25
Törvénytelenül lett professzor a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen Hörcsik Richárd, az MDF-ből a Fideszbe átigazolt országgyűlési képviselő, állítja Bazsa György szocialista parlamenti képviselő. Mádl Ferenc 1999 júliusában nevezte ki egyetemi tanárrá, ám az ehhez szükséges habilitációját csak ma, december 14-én tartja az egyetemen.
Az esetet felkutató szocialista parlamenti képviselő, a Debreceni Egyetem volt rektora szerint az akkori oktatási miniszter, Pokorni Zoltán megtévesztette a köztársasági elnököt azzal, hogy Hörcsök képviselőt feltejesztette egyetemi tanári kinevezésre. A felsőoktatási törvény kimondja, egyetem akkor működhet, ha egyetemi tanárai rendelkeznek doktori fokozattal és habilitációval.

Az Index érdeklődésére, hogy mekkora a súlya egy ilyen szabálysértésnek Bazsa György azt mondta, hogy az ügy nyilvánosságra hozásával az a szándéka, hogy ne folytatódjon ez az amúgy idehaza általánosnak tekinthető gyakorlat. A képviselő a Magyar Akkreditációs Bizottság és a jogtár adatainak összevetésével több, mint száz Hörcsik Richárdéhoz hasonló esetre bukkant. Úgy látja, ezekben az ügyekben az Oktatási tárcának kötelessége eljárást indítani.

Az MSZP-s képviselő saját tájékozatlanságának áldozata, ami - oktatással foglalkozó szakember esetében - legalább is kínos, válaszolt a vádakra Hörcsik Richárd. Figyelme ugyanis nem terjed ki a felsőoktatási törvény 1998. január 1-jétől hatályos módosításaira. A 114. paragrafus 5. bekezdése alapján ugyanis mentesség adható három évre, amit én 1999. június 4-én meg is kaptam. A mentességet adó okiratban a következő indoklás áll: "a felterjesztésnél elfogadtuk az intézmény szervezeti és működési szabályzatának azt a rendelkezését, hogy egyetemi tanárrá felterjeszthető az is, hogy aki ugyan nem rendelkezik habilizációval, de három éven belül habilitál." Tehát rendelkeztem a habilitáció alóli mentességgel, amely 2002. június 4-én jár le. Mint az MSZP-s képviselő is írja, habilitációm jelenleg folyik a Debreceni Egyetemen,

Az oktatási minisztérium a következőképpen reagált: Dr. Bazsa György képviselő úr a felsőoktatási törvény és a Debreceni Református Hittudományi Egyetem szabályzatának nyilvánvaló nem ismeretében, hangulatkeltésre alkalmasan tette meg szakmailag hibás nyilatkozatát.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.